Съвети за съхранение и консервиране на червено цвекло

Съвети за съхранение и консервиране на червено цвекло

Червено цвекло

Червеното цвекло е много полезен зеленчук. В него се съдържат важни хранителни вещества, а то е и много силен противник на раковите клетки. И както всички останали зеленчуци, така и цвеклото можем да си консервираме за зимата, за да ни е винаги под ръка.

Този зеленчук е пренесен у нас от средиземноморските страни. Цвеклото има силата да пречиства организма от токсините. В кухнята може да бъде приготвено всякак - печено, пълнено, варено, на туршия, мариновано и много други. Важно е, когато съхранявате цвеклото или други зеленчуци, да се съобразявате с температурите и влажността на въздуха. Трябва също да знаем как и при какви условия цвеклото може да бъде консервирано. Ето и няколко рецепти за консервиране на цвекло:

1. Червено цвекло с чесън

Цвекло с чесън

Първата рецепта е със сок от настъргано цвекло, а за нея ще ви трябват: литър вода, чесън на скилидки /количеството е по желание/, 50 г сол, 50 г захар, 100 мл оцет и 1 кг червено цвекло.

Първата ви работа е да сложите водата да заври, след което да обелите чесъна и да го бланширате в нея. След като се бланшират, скилидките чесън се охлаждат със студена вода, а водата, в която са били бланширани, не се изхвърля. Охладеният чесън се разпределя в буркани.

Цвеклото се настъргва на ситно ренде и се минава през сито. От водата, която сте ползвали за чесъна, взимате 500 мл и я смесвате заедно със сока от цвеклото, както и всички останали съставки. Върху чесъна се слага настърганото цвекло. След това сместа с водата и сока се налива равномерно в бурканите и се вари за 5-10 минути.

2. Туршия от червено цвекло

Туршия от цвекло

Ако искате да си направите туршия от цвекло, начинът е следният: няколко едри глави цвекло се чистят добре, зелената им част се маха, измиват се хубаво, но не се белят. Варят се около 3-4 часа, докато омекнат напълно. Когато са готови, на главите цвекло се маха кората и се режат на шайби, които трябва да са тънки. Готовите шайби се подреждат плътно в буркани. Ще ви трябват 3 литра вода, 280 г сол и 300 мл оцет. От тези продукти се прави саламура, с която се заливат бурканите, но тя трябва да е охладена добре.

3. Замразено червено цвекло

Цвекло
Снимка: Йорданка Ковачева

Освен горепосочените методи цвеклото може да бъде и замразено. За целта трябва да използвате цвекло, което е с високо качество и добър вид. Важно е да ги подготвите добре, преди да ги замразите. Трябва да изчистите и измиете цвеклото много старателно. След което се бланшира. След като се бланшира, се охлажда. Впрочем, пропуснахме да кажем, че формата, в която ще бъде нарязано, е по избор, а може и цели - зависи от големината. След като се бланшират, се охлаждат и се поставят в пликове внимателно, след което на пликовете се изкарва въздухът. Така готовите пликове се слагат във фризер и могат да са ви под ръка, когато ви потрябват.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати