Диетолог с важен съвет за хапването на боядисани яйца

Великденски яйца
Закачалка за торби за боклук-24%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Закачалка за торби за боклук
19.00 лв.
14.50 лв.
Виж ››

След традиционното чукане с яйца повечето домакини разполагат с безброй варени яйца, които бързат да приготвят, преди да са се развалили. Но диетологът професор Донка Байкова съветват да сте внимателни с хапването на боядисани яйца.

По нейни думи е нужно яйцето добре да се обели, като се отстрани не само черупката, но и оцветената част на белтъка. Тя подчертава и че не е препоръчително да прекалявате с хапването на боядисани яйца.

Причината е, че белтъкът на яйцето е не само видимо обагрен. Частиците на тази боя са проникнали дълбоко в структурата му и са я изменили. Професор Байкова добавя и че през последните години все повече хора се оплакват от стомашно-чревни проблеми в следствие на прекалената консумация на боядисания яйца около Великден.

Синтетичните оцветители са гастритогенни, алергизиращи, обострящи алергични състояния при чувствителни индивиди и крият риск от спастични бронхити или обостряне на астматични пристъпи, пояснява професор Байкова.

Великденски яйца

Тя твърди и че неконтролируемата консумация на боядисани яйца може да причини свръхактивност при децата. А колкото по-малки са те, толкова по-сериозни може да са усложненията за храносмилателната им система.

Съветът ѝ е ако нямате достатъчно търпение, за да белите яйцата старателно, то поне ги измийте старателно с топла вода, а след това ги подсушете, за да падне по-голямата част от боята.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати