Здравословно хранене в офиса: 5 лесни правила

В последните години все повече от жителите на градовете прекарват работния си ден неотлъчно приковани на работното си място. За обяд навън все не остава време, а понякога се налага да се остане и до късно.

В подобни ситуации всички ние сме склонни да се нахвърлим на първата попаднала ни храна - пица, баничка, сандвич, и да я полеем с газирана напиткa. Това е проблем на милиони хора по цял свят, за чието разрешаване е създадена програмата „Healthy eating at work“, която се занимава с разясняването на принципите на здравословното хранене на работното място. Ето някои от тях.

Плодове и зеленчуци - 5 пъти на ден! - Плодовете и зеленчуците могат да се включат неусетно в дневния ни режим под формата на сокове, салати или в натурален вид. Специалистите съветват служителите в големи офис сгради, в които има кафене или барче за хранене, да проявяват инициатива и да настояват то да е заредено с разнообразни плодове и зеленчуци. В останалите случаи можете да ги носите от вкъщи.

Прясно мляко за кафето, кисело за сандвича - Специалистите пo хранене препоръчват прясно мляко вместо сметана сутрин и айрян вместо газирана напитка на обяд. Те съветват служебните барчета и кафенета да са заредени с различни видове млечни напитки. Ако в сградата няма хранително заведение, то е подходящо в офиса да има хладилник, зареден с такива продукти.

Хигиената преди всичко! - Домашно приготвеният сандвич трябва да сложите в хладилник още с отиването на работа. В случай че нямате такъв, помислете за храни, които могат да издържат цял работен ден, без да се развалят. Ако използвате служебната микровълнова печка, знайте, че тя не се чисти след всяка употреба, затова затопляйте храната си в кутии, които се затварят добре. Специалистите съветват да не мием използваната посуда в офиса - гъбите за миене се използват твърде дълго и са благоприятна среда за развитието на бактерии. Най-добре забършете кутиите със салфетка и ги приберете за вкъщи.

Да заредим чекмеджето - Вместо обичайните изкушения, които могат да се хапнат пред компютъра като чипс, бонбони, сладки и т. н., е по-добре да имаме запаси от нискокалорични храни за спешни случаи - сухари, пълнозърнести бисквитки, солети с по-малко сол, ядки или сушени плодове. Всички те са трайни и могат да издържат дълго в чекмеджето, без да се развалят. С колегите можете да си купите плътно затварящ се буркан, в който да съхранявате корнфлейкс или мюсли за консумация с кофичка кисело мляко.

Да се храним с настроение! - Обядът или закуската на работното място, дори изпиването на чаша сок, чай или кафе, са и време за кратка почивка от служебните задължения. Затова избирайте храна, която не само ще задоволи хранителните ви потребности, но и ви е вкусна и ще ви достави удоволствие.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати