gotvach.bg»Статии»Любопитно»Мандарини срещу портокали! Каква е разликата?

Мандарини срещу портокали! Каква е разликата?

цитруси
Метален сушилник за съдове на два етажа-20%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Метален сушилник за съдове на два етажа
52.00 лв.
41.60 лв.
Виж ››

Мандарините и портокалите са цитрусови плодове, които често са считани за еднакви. И двата плода имат полезен хранителен състав и са едни от най-нисковъглехидратните плодове.

Но въпреки че мандарините и портокалите може да изглеждат почти еднакви, те всъщност са два доста различни плодове.

В тази статия ще опишем главните прилики и разлики между портокал и мандарина.

От едно плодово семейство са

Мандарините и портокалите имат подобни качества, защото са от едно и също плодово семейство. Те може да изглеждат еднакви, но са различни видове плодове с различни произход и сортове.

цитруси

Мандарини

Мандарините първо са били отглеждани в Палатка, Флорида. През 1800-те за първи път са наречени мандарини (англ. Tangerine), защото са били внос от град Танжер в Мароко. Както портокалите, мандарините са вид цитрусов плод, но те са вид от C. tangerina.

Портокали

Портокалите произлизат от Азия, Китай и Индонезия още преди много години. Днес най-големи количества портокали се отглеждат във Флорида и Сао Пауло, Бразилия. Те са от Citrus x sinensis вид и също са цитруси. Има различни видове портокали. Те могат да бъдат разделени на 4 вида, всеки с особени характеристики.

Сезонът на портокалите варира в зависимост от сорта, но най-често портокали се отглеждат от ноември до март.

Външни разлики между портокалите и мандарините

портокали

Най-голямата разлика между мандарините и портокалите е в размера.

Портокалите се срещат в различни размери и форми - в зависимост от сорта. Винаги портокалите са по-големи на размер от мандарините.

Понякога наричани бебе портокали, мандарините са доста по-малки от портокалите. Това е причината те да са предпочитан избор за следобедно похапване, тъй като се побират дори и в джоба на якето.

Мандарините също са по-меки дори когато не са узрели добре. Докато портокалите са твърди и тежки, когато за неузрели.

Мандарините и портокалите варират от плодове с много семки, до плодове без семки - зависи от вида и сорта на определения плод. Разлика между двата цитруса се открива във вкуса - обикновено мандарините са по-сладки от портокалите, които често са кисело.

Тук е мястото да уточним, че червеният портокал изцяло се различава по вкус и вид от другите 2 цитруса - има наситен вкус с лек намек за горски плодове., а вътрешността му е вишнево-червена.

Между портокала и мандарината има различие и в дебелината на кората, както и в нейния цвят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати