Сочни, ароматни и вкусни, истински предвестник на Новата година – всичко това са клементините.
Тези мандарини са прекрасна кръстоска между мандарина и портокал, те се състоят от 86% вода, богати са на калий и калций. Затова мандарините Клементина трябва да се консумират ежедневно, заменяйки сладкишите, и така да загубите няколко килограма.
Ето и полезните свойства на сорта Клементина:
- Клементините са богати на фибри, така че напълно възстановяват стомаха след нездравословно хранене;
- Консумацията на тези плодове се препоръчва на хора скожни проблеми. Те спомагат за забавяне на стареенето поради голямото количество антиоксиданти;
- Това е най-добрият плод за деца - дават енергия за 24 часа;
- Клементиновата пулпа съдържа витамини С и В, лимонена киселина, захар, каротин – важни елементи за поддържане на здравето;
- Имат противовъзпалителни свойства;
- Плодовете са полезни за дезинфекция на гърлото. Чай от корите на Климентините ще ви помогне да се отървете от възпалено гърло;
- Намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания;
- Имат диуретичен ефект.
Етеричното масло от Клементин има антисептично, антитусивно и спазмолитично действие. То стимулира производството на добри бактерии, които се борят със свободните радикали.
А вие колко често ядете мандарини? А използвате ли ги за приготвяне на десерти?
Коментари