Митове за мангото от Азия

Митове за мангото от Азия

Мангото се консумира почти откакто човекът е открил земеделието. Мангови дървета могат да бъдат намерени в голяма част от древна Азия и Океания и са били тачени заради красивите си цветове, сладките плодове и твърдата дървесина. Именно затова не би трябвало да е изненада, че толкова много от митовете, които заобикалят мангото, се фокусират върху любовта, брака и разбира се - секса.

Например вземете Кама, нещо като Купидон във ведическата митология. Подобно на Купидон, Кама вдъхва любов както на хората, така и на боговете чрез използването на стрели. Тези стрели са покрити с мангови цветове. Привлекателният аромат на флоралната стрела запълва всяка мишена с ненаситна похот и любов.

По същия начин в Рамаяна, Рама става сексуално възбуден, след като се сблъска с мангов цвят и неговия "подлудяващ аромат".

Манго

Един от най-известните индуски ритуали, включващи манго, е сватбата на мангови дървета. Някои смятат, че манго може да се консумира само след като дърветата са били осветени в брака. Тези бракове защитават плодовете, онези, които ядат плодовете и се предполага, че осигуряват изобилна реколта.

Като цяло, мангови дървета могат да бъдат омъжени за други мангови дървета, но понякога те могат да бъдат омъжени и за други като смокини или тамарин. В тези случаи мангото се смята за младоженец, а другото дърво за булката. Разбира се, в наши дни много хиндуистки двойки просто прескачат браковете на дърветата и предпочитат да сключват своите бракове в мангови горички с убеждението, че дърветата ще ги благословят с щастлив съюз, изпълнен с много деца.

Мангови дървета

В някои случаи дори хора са омъжени за мангови дървета. Митологична сила му се предава и в Индия, където освен че е приеман за символ на любовта, се смята че изпълнява и желания. В днешно време ние механично се наслаждаваме на сладкия му вкус, но може би трябва да прегърнем вярата на миналите поколения и тайничко да си пожелаем нещо следващия път, когато се наслаждаваме на мангото.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати