Шампанското - пенливите искри на Новата година

шампанско

Нова година, полунощ, наздравици и разбира се, шампанско! Блестящата, искряща и шумяща напитка е част от първите секунди на всяка започваща година в празничните традиции на целия свят. Към тръпчивия й и изтънчен вкус всеки от нас е свикнал да прибавя мечтите и надеждите си за следващите 365 дни. Шампанско, празник и щастие от много време са едно цяло.

И макар да е синоним на Нова година, тържествените му искри са част от много други весели събития, от много други традиции, култури и епохи.

Сигурно вече си мислите, че няма как този уникален вкус, който е нито много сладък, нито много горчив, пенлив и красив, да не е получен след дълго смесване от виртуозни винари в голяма изба на някой кралски дворец. Ако наистина си го мислите, вероятно ще се изненадате да разберете, че напитката на напитките, негово величество прочутото шампанско, е измислено съвсем случайно.

Шампанското - пенливите искри на Новата година

Как точно е станало това - историята не е единна. Според едно от преданията винарите в Шампань - историческа област в Северна Франция, която е дала името си на шампанското, се опитали да имитират известното вино от Бургундия. Студеният климат в Шампань обаче не позволил на виното в мазетата им да ферментира.

Именно студът обаче дал възможност напитката да се съхрани и да започне наново да ферментира с пукването на пролетта. Този процес бил съпроводен от освобождаването на въглероден двуокис от бутилката. Някои от бутилките не издържали и експлоадирали, но тези, които били по-устойчиви, се оказали пълни с чудно пенливо вино. Това се случило някъде около 1700-та година, най-вероятното време на първите наздравици с шампанско.

Друга легенда разказва за монаха Дом Периньон, който бил човекът, открил процеса на втората ферментация и с това и начинът за приготвяне на шампанското. Скептиците смятат, че в тази версия има много слаби моменти и дори са на мнение, че Дом Периньон първоначално е опитвал по-скоро да елиминира мехурчетата във виното, открито преди него от друг. Причината била в непрекъснатото чупене на бутилките в следствие на повторната ферментация.

Шампанското - пенливите искри на Новата година

Но така или иначе Дом Периньон е останал в историята като онзи, който е разбрал ползите от втората ферментация в бутилка и е започнал производството на вино от нея. Дом Периньон е и първият винопроизводител, който прави бяло вино от черно грозде. Монахът Периньон остава в историята на шампанското, затова и едно от прочутите видове шампанско в наши дни носи неговото име. А бутилка Дом Периньон сега струва 200, 500, 800, а на места и по 1000 лв.

Днес има три сорта грозде, които се използват за направата на класическото шампанско - шардоне, пино ноар и пино маньое. Всъщност шампанско в наши дни може да се нарича само напитката, произведена в областта на Шампань, и то при положение, че е преминала целия 18-месечен процес на ферментация. Другите подобни питиета се наричат просто пенливо вино. Днес в Шампань се произвеждат по около 200 млн. бутилки шампанско на ден.

Шампанското, от което можем да избираме днес, е сухо, полусухо, сладко, изцяло сухо или екстра сухо. А с него идеално се комбинират сирена, паста, ядки или плодове. И разбира се много усмивки и добро настроение!

Весели празници!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати