gotvach.bg»Статии»Любопитно»Интересни факти за плодовете

Интересни факти за плодовете

Elena MatevaElena Mateva
Помощник Готвач
88478
Интересни факти за плодовете
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

1. Не всички портокали са оранжеви

В субтропични райони на отглеждане (като Бразилия - страната, която отглежда най-много портокали в света) никога няма да има достатъчно студено време, за да се разгради хлорофилът в кожата на плода, което означава, че тя все още може да е жълта или зелена дори когато е узряла. Но тъй като американските потребители не могат да разберат такова явление, внесените портокали се третират с етилен газ, за ​​да се отърват от хлорофила и да ги превърнат в оранжеви.

2. Повечето търговски плодове са клонинги

Когато всъщност гледате в супермаркетите перфектно еднакви ябълки, портокали и други плодове, не е толкова шокиращо. Производителите искат специфични сортове плодове да останат напълно еднакви, без всички непредсказуеми генетични мутации, които получавате със старомодно възпроизводство (опрашване на цветя, засаждане на семена и други).

3. Японските пъпеши са най-скъпите плодове в света

Два пъпеша са продадени на търг за $23 500. Хората в Япония заплащат астрономически цени за луксозни плодове, като татуирани ябълки и копчета за краставици, обикновено дадени като подаръци. Търсенето е спаднало през последните години, но броят им все още е доста значителен.

4. Черешовите фермерите наемат пилоти на хеликоптери

Интересни факти за плодовете

Черешовите фермерите наемат пилоти на хеликоптери, за да изсушат дърветата си, след като вали, така че черешите не се разцепват. Пилотите получават стотици долари на ден, за да бъдат в режим на готовност през лятото, в случай че вали дъжд и дърветата се нуждаят от спешно изсушаване. Звучи смешно, но си заслужава за фермерите, които отглеждат деликатния, скъп плод.

5. Ябълката, която ядете, може да е на една година

Ябълките се продават в магазините за хранителни стоки и пазарите на земеделските производители целогодишно, въпреки че техният сезон на прибиране на реколтата (поне в САЩ) трае само няколко месеца през есента. Как става това? Е, все по-усъвършенстваната технология за студено съхранение означава, че е възможно (и/или вероятно), че хрупкавата, сочна ябълка, която ядете през август 2013 г., действително да е била събрана през октомври 2012 г.

6. Бананите получават изкуствено узряване

Интересни факти за плодовете

Бананите имат седем "нюанса" на зрялост. Бананите се доставят в зелено, тъй като те са прекалено деликатни и нетрайни, така че се използва изключително точна технология за съхранение, преди да излязат на пазара. Най-популярните нюанси са между 2, 5 и 3, 5, но много зависи от размера и целевия пазар. Затова купувайте по-зелени банани.

7. Бананите са застрашени да бъдат напълно унищожени от болести

Въпреки факта, че на земята има повече от 1000 бананови сорта, почти всеки внесен банан на търговския пазар принадлежи към единствения сорт, наречен Кавендиш (Cavendish). Тези банани стават доминиращи в цялата индустрия през 60-те години на миналия век, тъй като са били устойчиви на гъбични заболявания (наречени Panama Race One), които унищожили преди това най-популярния банан - Gros Michel. Но знаците сочат доста убедително за наближаващата смърт на Кавендиш през следващото десетилетие. Ето защо:

- Кавендишките банани са стерилни и без семена, така че те се възпроизвеждат асексуално (чрез филизи, които растат от растението "майка"), което означава, че всяко растение е генетично идентично;

- Тази липса на генетично разнообразие прави всички банани на Cavendish уязвими от заплахата от Тропическа раса 4 - нова, още по-опустошителна гъбична болест;

- Райска четворка вече е изтрила бананите на Кавендиш в Азия и Австралия. Повечето производители смятат, че това е само въпрос на време, преди болестта да се насочи към Латинска Америка;

8. Американските земеделски производители не трябва да продават всички стафиди

Има забрана главните производители на стафиди да продават цялото си производство. Те трябва да допринесат за "национален резерв за стафиди", ако предлагането надвиши търсенето. В Административния комитет Raisin в момента се провежда юридическа вендета срещу фермера Марвин Хорн за това, че продава всички свои стафиди, вместо част от тях да отидат в резерва. Това не е толкова странно, колкото звучи; повечето производители на плодове продават съгласно правила, установени от сдружения, предназначени да компенсират колебанията на пазара и да защитават своите икономически интереси.

9. Грейпфрутът може да причини опасни реакции с някои лекарства

За 43 от 85 изследвани лекарствени препарата консумацията с грейпфрут може да бъде животозастрашаваща - каза д-р Бейли. - Много от тях са свързани с увеличаване на сърдечния ритъм, което може да доведе до смърт.

При нормални обстоятелства лекарствата се метаболизират в стомашно-чревния тракт. С консумация на грейпфрут относително малко от тях се абсорбират, защото ензим в червата, наречен CYP3A4, ги дезактивира. Но грейпфрутът съдържа естествени химични вещества, наречени фуранокумарини, които инхибират ензима и без него червата поглъщат много повече, като нивата в кръвта се увеличават драстично.

10. Листата на ревена са изключително отровни

Интересни факти за плодовете

Листата на ревена съдържат увреждащи бъбреците оксалова киселина - химическо съединение, което се намира в белината, метални почистващи препарати и продукти против ръжда. Но стъблата са напълно безопасни за ядене, което е чудесно, защото от тях се прави вкусен пай с ревен.

11. Един нар може да съдържа повече от 1000 семена

Противно на мита, че всеки нар има 613 семена.

12. Ягодата не е технически плод или дори плод

Това е (ботанически) вярно. Плодовете по дефиниция имат семена от вътрешната страна, а ягодите явно не. Растението произвежда месест "фалшив плод", известен още като псевдокарп от цветето си, и това отвън, което ние мислим за семена, са "истинските" плодове. Но каквото и да е, те са вкусни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати