gotvach.bg»Статии»Диети»Мислете за бонбони, за да отслабнете

Мислете за бонбони, за да отслабнете

Мислете за бонбони, за да отслабнете

Когато ви се иска да се поглезите с бонбон, а не трябва, може да си представите вкуса на цяла шепа сладки бонбони, това ще ви помогне да се въздържите от съблазънта.

Според ново американско изследване, ако си мислите за любимата храна, това измества желанието за нея часове напред във времето, което се отразява благотворно на диетата ви.

Изследването потвърдило отдавнашните наблююдения, че забраненият плод е най-сладък. Като цяло изводът бил не толкова очевиден: десетилетия наред диетолозите са ни съветвали да не мислим за нещата за ядене, които ни съблазняват, за да не се дразним излишно.

Оказва се, че е по-добре да се подразним и даже да попрекалим. За проверка на влиянието на мисълта за любимите сладки изкушения върху храненето, учените провели експеримент.

Мислете за бонбони, за да отслабнете

Една част от участниците трябвало да си представят, че пускат в автомат монети, колкото е стойността на един шоколадов десерт. Другите трябвало да си представят, че пускат монетите, след което мислено изяждат пет десерта. Последната група трябвало мислено да пусне монети и да изяде 33 десерта.

След това им давали да ядат десерти на корем. Само тези, които си въобразили, че са консумирали цели 33 десерта, отказали изобщо да опитат от сладкото.

Следващи експерименти, при които учените изчислявали вариациите на броя на мислено изядените лакомства спрямо реалните, ги накарали да направят логичния извод - че намаляването на реално изяденото се дължи на нещо като привикване.

Експерименти били проведени и с други продукт, които не са сладки – въображаемо сирене и кашкавал, но това не се отразявало в посока покачване на изядените реални десерти.

Авторите на изследването смятат, че въображаемото отдаване на нашите слабости, ще помогне да се въздържим от всяка противопоказна храна и дори тютюнопушене.

Основното е, когато си представяме нещата, да сме максимално близо до реалните образи – да можем усетим аромата, вкуса и как се чувстваме, когато го изяждаме, като колкото повече се заситим във въображението ни, толкова по-малко ще искаме да получим в реалността.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати