Недоспиване и настинка причиняват затлъстяване

Недоспиване и настинка причиняват затлъстяване

Прекаленото ядене и липсата на физическа активност може и да са основните причини за затлъстяване, но се оказва, че има и други. Най-неочаквани неща могат да доведат до качване на килограми – от недоспиването до това да имаш “гени на затлъстяване”.

Това например е настинката. Децата, изложени на определен щам на обикновената настинка, е по-вероятно да са затлъстели, отколкото останалите.

Недоспиване и настинка причиняват затлъстяване

Деца, чиито майки работят, е по-вероятно да са затлъстели, в сравнение с децата, чиито майки са домакини. Това се дължи на факта, че майките предпочитат да тъпчат хлапетата си с полуфабрикати или да ги мъкнат по заведения за бързо хранене.

Недоспиването също води до затлъстяване. Редица хормонални промени, например непоносимостта към глюкоза, предвестник на диабета, протичат когато тялото не получава необходимата му почивка.

Ограничаването на съня може да предизвика глад, а умората до намаляване на физическата активност, което на свои ред води до рязко покачване на теглото.

Недоспиване и настинка причиняват затлъстяване

Това може да причини и оставянето на осветлението включено през нощта. Засега не е ясно как това причинява затлъстяване, но най-вероятно това събужда хората и ги кара през нощта да отварят хладилника.

Децата, които имат по-възрастна майка, имат голяма вероятност да са жертви на затлъстяването. Когато жената роди след тридесетгодишна възраст, тя обикновено се вманиачава по детето и няма нищо против то да се тъпче с всевъзможни сладкиши.

Гените също са виновни за наднорменото тегло. Ако родителите ви са склонни към затлъстяване или страдат от наднормено тегло, вероятността това да се случи на вас е голяма.

Когато майката яде храни с много мазнини по време на бременността, плацентата предоставя прекалено много хранителни вещества на бебето още преди то да се роди. Когато порасне, то има прекалено голям апетит.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
дида
дида
30.01.2011 16:02
Моят кантар пък след безсънна нощ ми отчита по-малко тегло. Защо ли ?
0
0