Храната е изключително важна за нашето по-бързо възстановяване при настинка. Когато се разболеете изневиделица, трябва да наблегнете на правилната диета, за да заредите тялото си с витамини и полезни нутриенти.
Правилната диета при настинка ще забърза процесите на оздравяване. Ето кои храни е полезно да консумираме, когато сме настинали:
Позволени храни при настинка
- Домати, краставици, зеленчуци, плодове - те съдържат комплекс от биологично активни вещества – витамини, минерали, ферменти, антиоксиданти, които укрепват имунната система;
- Пилешки бульон, орехови ядки, нискомаслено кисело мляко, нетлъсто месо - месото трябва да е нетлъсто като например пилешки гърди без кожата. Белтъчините, на които са богати тези продукти, помагат за бързото възстановяване на клетките, поразени от възпалителния процес;
- Напитки без кофеин - витаминозните сокове и минералните води подсилват организма, като го прочистват от токсините;
- Ябълки, банани, стафиди, киви, дюли, малини, капини, касис, боровинки - тези плодове успяват да облекчат лигавиците на дихателните пътища. Облекчават работата на сърцето. Енергизират имунната система с витамини и подсилват отделителните процеси, които освобождават тялото от натрупаните токсини;
- Портокали, мандарини, лимони, тиква, моркови и други плодове и зеленчуци с жълт и оранжев цвят - изброените плодове съдържат в себе си противовирусните витамини А, Е и С, както и биофлавоноиди, които помагат да се усвоят витамините от организма. За разлика от други плодове цитрусовите нямат фермента, който разрушава витамин С.
- Ядки - богати на растителни белтъци, витамин Е и микроелемента селен. Те стимулират имунната ни система;
- Риба, яйца, овесена каша, варива - благодарение на цинка, който се съдържа в тях, те неутрализират респираторните вируси и укрепват защитните сили.
Забранени храни при настинка
Ето и кои храни със сигурност трябва да избягваме и да ограничим до минимум, когато сме настинали.
- Бяло зеле, ряпа, репички - те затрудняват стомашно-чревния тракт, поради което не се усвояват напълно другите ценни хранителни вещества;
- Мазни продукти, включително и високомаслени млечни храни - стомахът успява да преработи по-бавно тези продукти и по този начин организмът се натоварва;
- Кафе, кока-кола, остри подправки, пушени и солени деликатеси - те изключително много дразнят стомаха, а когато сме настинали, той е още по-чувствителен. Особено когато е възпален храносмилателният тракт;
- Ананас, много сладки, кисели плодове - те влияят неблагоприятно на киселинно-основното равновесие в организма;
- Силни месни бульони от телешко, свинско и говеждо - по принцип тези меса се водят тежки храни. Те се преработват по-трудно от организма;
- Хляб, макарони, картофи, тестени печива, сладкиши - те са богати на въглехидрати и могат да спомогнат за развитието на усложнения след грип, тъй като натоварват задстомашните жлези, които са на първа линия при атаката на вируса.
Домашното лечение изисква и задължително да си приготвите антигрип пилешка супа.
Коментари