Фурмите са богати на въглехидрати, на витамини А, А1, С, В1, В2, В6 и В5. Те съдържат 23 вида аминокиселини, пектин и селен.
От древността фурмите се използват за лечение на настинка и главоболие. В тях се съдържат вещества, които действат като аспирина.Фурмите са се ползвали през вековете за лечение на туберкулоза, както и за подобрение на работата на мозъка.
Селенът във фурмите предотвратява развитието на много сериозни заболявания, а освен това намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и подсилва имунната система.
Фурмите са подходящи както за деца, така и за възрастни хора и дори за бременни. Фурмите се добавят в плодови салати, сладкиши, сокове и компоти.
В Индия от фурмите се прави захарта джагери, която по свойства надминава тръстиковата захар, както и тази, произведена от захарно цвекло.
Фурмите се отразяват добре на либидото. Ако чувствате хронична умора и се оплаквате от упадък на силите, както и ако сте в депресия, фурмите ще ви помогнат.
Фурмите съдържат много витамини и затова буквално зареждат организма с енергия. Ако ви се налага да се отдадете на интелектуална дейност, консумирайте по една шепа фурми дневно.
Фурмите се препоръчват за пречистване на храносмилателната система и при стомашни разстройства. Фурмите са полезни за хора, които искат да сменят бонбоните с по-здравословен десерт.
Фурмите са полезни за бъдещите майки, тъй като спомагат за първоначалното изработване на майчиното мляко. За подсилване на имунитета се препоръчва консумацията на 10-15 фурми след хранене веднъж дневно, заедно с 1 чаена чаша прясно мляко.
Фурмите намаляват кръвното, подобряват развитието на нервните окончания в мозъка, поддържат киселинния баланс на организма и защитават зъбите от кариес.
Коментари