Диета при сърдечна недостатъчност

Диета при сърдечна недостатъчност

Сърдечната недостатъчност се проявява, когато сърцето не изпомпва ефективно кръв и по този начин не доставя достатъчно кислород на тялото. Много заболявания водят до сърдечна недостатъчност като сред тях са високото кръвно налягане и заболявания на сърцето и бъбреците. За това значително можете да облекчите работата на сърцето си, ако направите някои промени в диетата си.

Намалете приема на сол (натрий). Натрият се явява важен компонент в диетата на хора със сърдечна недостатъчност. Високият прием на сол може да доведе до задържане на течности в организъма и често до отоци. Натрупването на течности причинява по-голямо натоварване на сърцето и може да доведе до недостиг на въздух. Солените храни и задържането на течности предизвикват множество проблеми в тялото и затлъстяване. Да организъма изисква прием на натрий, но в много малки количества, за това старайте се да ограничите приема на сол до 2 грама на ден.

Течностите. В напреднали случаи на сърдечна недостатъчност, вашият лекар може да ви посъветва да намалите приема на течности с цел да се намали стресът, който причиняват те на сърцето. Освен това могат да ви бъдат назначени и лекарствени медикаменти за отводняване на организъма.

Холестерола. Високите нива на холестерол в кръвта са свързани с коронарна болест на сърцето, водеща причина за сърдечна недостатъчност. Диета богата на наситени мазнини води до високо ниво на лош холестерол и ако сте изложени на риск за исхемична болест на сърцето, трябва да намалите приема на тези мазнини. Ограничете консумацията на червените меса, яйченият жълтък, млечните и животинските продукти.

Калий и магнезий. Те са важни минерали във вашата храна и ако са ви изписани диуретични лекарства, за да се отървете от излишната течност, то тялото ви много често се лишава от тези хранителни вещества. За това консумирайте храни богати на калий и магнезий като банани, пъпеши, сушени сливи, картофи, соя, кафяв ориз, спанак, ядки, тофу и пшеничен зародиш.

Стойте далеч от скритата сол. Яжте повече пресни плодове и зеленчуци. Избягвайте консервираните продукти и преработените храни те са с високо съдържание на сол. Сирената, сушените меса, готовите кубчета бульони, бързите храни и замразените продукти почти винаги без изключение съдържат натрий в себе си.

Рейтинг

5 3
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати