Диета Ултима

Диета Ултима

Диета Ултима е сред няколкото диети, които ще са хит през 2015 година. Ултимативнният режим на хранене е дори нещо повече от диета. Той представлява тежък и кетогенен режим на въглехидратна и калорийна ротация за периоди от 30 до 60 дни. Освен това той задължително се комбинира със строго специализирана тренировъчна програма.

Ултимативната диета се прилага с цел изчистване на мазнините при средно напреднали и напреднали трениращи с нисък процент подкожни мазнини.

За пръв път е представена през 1980 година от спортните консултанти Дан Дюкейн и Майкъл Зумпано. Предназначена е за хора със занижен процент телесни мазнини - не повече от 15% за мъже и под 20% за жени. Обикновеният режим продължава 10 дни. Освен нея съществува и по-сложна система, известна като Body Opus - Ултимативната диета 2.0.

Ултимативната диета 2.0 е схема от седем осемдневни цикъла с въглехидрати и калории. Тя стимулират тялото да използва мазнините като основен източник на гориво, без да се посяга на мускулната маса. Освен това може да покачи мускулна маса при натурално трениращите мъже, докато мазнините се топят.

Диетата е сред най-толерантните към мускулатурата схеми на енергиен недостиг. С нея за кратко може да се изчисти пресата, на цената на няколко килограма мускулна маса.

Отслбване

Преди да започнете диетата, трябва да имате поне година и половина тренировки зад гърба си. С нея ще може да намалите телесното тегло за сметка на подкожни мазнини с отрицателен калориен баланс и да изчистите максимално тялото с минимална загуба на тегло.

Диета Ултима 2.0 има минимална продължителност от 16 дни и максимална - до 60 - два до седем осемдневни цикъла. При тях се преминава от нисковъглехидратни и нискокалорийни дни, пиково зареждане с въглехидрати и нормални дни с лека редукция в калориите.

Тренировките следват храненията - обемните тренировки и кардио са в дните без въглехидрати, докато тези с културистичен характер, изразходващи гликогена - в първия ден от зареждането с въглехидрати.

Когато е ден с лека калорийна редукция, се провеждат високоинтензивни тренировки с малък обем. Резултатът е следният - сваляне на мазнините до четвъртия ден и стимули за покачване на мускулно тегло в ден 5.

В ден 6 се зарежда гликогенара и саркоплазмена хипертрофия, в 7-ми се прави поддръжка на силата и стимули за предимно миофибриларна хипертрофия в ден 7, а в 8-мия ден следва тоталното възстановяване и след това всичко се повтаря отново.

Ако решите да прибегнете до диета Ултима, то задължително се консултирайте със специалист. Необходима ви е цялостна програма както за храненията, така и за тренировките.

Рейтинг

5 4
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати