Хранене при камъни в бъбреците

Зеленчуци

Бъбречно-каменната болест е заболяване, което може да причини сериозен дискомфорт и болка, ако пациентът не вземе мерки навреме. При наличие на камъни в бъбреците се налага не само болният да приема големи количества течности /между 8 и 10 чаши вода на ден/, но и да избягва определени продукти, както и да наблегне на други.

Преди да си съставите диетичен режим, към който да се придържате, трябва да узнаете какви по-точно са камъните, от които страдате. Ако изследванията, които сте си направили, са регистрирали, че образуванията са оксалатни, трябва да ограничите приема на оксалова киселина. Ето защо е добре да внимавате с киселеца, спанака, ревена, ягодите, фъстъци, шоколада. Похапвайте повече патладжан, тиква, сушени сливи, черен хляб.

При наличие на уратни камъни също можете да използвате храната като свой съюзник. Разрешени за консумация са ви яйцата /в умерено количество/, картофи, краставиците, броколите, брюкселското зеле, цвеклото, доматите. Ограничете консумацията на червеното месо, карантията, мазните риби, пържени храни. Да се внимава още с гъбите и бобовите храни.

Ограничения трябва да се наложат и при така наречените фосфатни камъни. Разрешени са различните видове хляб, рибата, птичето месо. Забранява се консумацията на мляко и млечни продукти. Солените и пикантните храни също не са от полза. Макар и по-рядко могат да се похапват яйца, като е препоръчително жълтъкът да се премахва. В ограничени количества могат да се приемат още бобови растения и кисели ягодови плодове.

Бъбречно-каменна болест

По отношение на питиетата също има някои особености. В общия случай, въпреки че се насърчава приемът на течности, не се допуска консумацията на кафе, черен чай, алкохол.

Разбира се, за да се отървете от камъните в бъбреците, е нужно не само да се придържате към определена диета, но и да се движите. Ако болките ви не са прекалено силни, си правете умерени разходки, като внимавате и да не се натоварвате прекалено.

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Мариела Христова
Аз страдам от камъни в бъбреците и за мен това е страшно полезна информация.
3
0
гогата
гогата
10.01.2016 20:06
и аз страдам опитах ,но стана по зле
1
0