Диета при хипертония

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
729641198k
цвекло
Еластични фитнес ленти с дръжки и педали + ръководство-20%
Препоръчано за теб:
Еластични фитнес ленти с дръжки и педали + ръководство
28.00 лв.
22.40 лв.
Виж ››

Tих убиец. Така лекарите са именували доста често срещано и на пръв поглед безобидно заболяване - хипертония, или високо кръвно налягане. И има защо. Почти няма очевидни симптоми и се появява незабележимо, докато веднъж човек посети лекар и той диагностицира проблемите на сърдечно-съдовата система. Тогава в главата му започват да пълзят стотици мисли - как, къде, защо... И отговорите са очевидни.

По принцип, повишаването на налягането е нормално и естествено явление, когато човек попадне в стресова ситуация, извършва тежки физически упражнения, притеснява се за лични проблеми.

Когато той е в спокойно състояние или заспал - се намалява. Въпреки това, има различни фактори - генетични или физиологични, които увеличават риска от развитие на хипертония. Най-често това е наследственост и затлъстяване. Не е ясно да се каже кое е по-опасно.

Всъщност, лошо е, когато човек е предразположен към заболяването и страда от наднормено тегло. По този начин тялото се натоварва, оттам това влияе на сърцето и следва неправилно функциониране на сърдечно-съдовата система, повишен съдов тонус, появата на висок холестерол, запушване на притока на кръв, а дори и исхемия. Списъкът на проблеми, свързани с наднорменото тегло, е почти безкраен.

Изследвания, които са били извършени през август 2011 г., показват, че лекарствата срещу високо кръвно налягане имат редица странични ефекти и ефектът им не е моментален и често трябва да се изчака докато кръвното се нормализира.

Прясна риба и зеленчуци

С храната е по-различно, нейната ключова роля е да осигурява прием на тези вещества, които ще помогнат за правилното функциониране, включително намаляване на налягането, ако е необходимо.

През последните години много учени разработват специално меню за пациенти с хипертония. И много от тях казват, че всеки един продукт е малко вероятно да се реши проблема им с високото кръвно налягане, но правилното им комбиниране напълно регулира проблема.

Най-добре позната и ефективна комбинация от продукти за намаляване на налягането е в основата на диетата с името «DASH», или диетични подходи за спиране на хипертония - хранителен подход за лечение на хипертония.

Основната цел на тази диета е изключване консумацията на храни с високо съдържание на мазнини и холестерол. Освен това, придържайки се към това, трябва да се откаже напълно прекалено солената храна и полуготовите продукти.

Добавят се към диетата изобилие от витамини, магнезий и калий които са налични в стафиди, слънчоглед, домати, картофи, банани, ядки - те са чудесен източник на калий. Магнезият се съдържа в броколи, спанак, стриди, зърнени и бобови растения. Витамините се набавят от плодове и зеленчуци.

При разработването на диетата «DASH», диетолози са установили редица продукти, ефектът от които се използва за контрол на хипертонията и те ефективно регулират кръвното налягане. Те са:

чесън

Чесън – Той е един божи дар за пациентите. Понижава нивото на холестерола в кръвта, което провокира повишаване на налягането;

Цвекло - През 2008 г в медицинско списание били публикувани резултатите от сензационни научни изследвания, които доказват, че само 2 чаши сок от цвекло може да понижи кръвното налягане с почти 10 точки. И действието му продължава до 24 часа. В цвекло има вещество, което увеличава нивото на азотен оксид в организма, а това от своя страна, премахва напрежението на кръвоносните съдове и понижава кръвното налягане;

Риба - Полиненаситените мастни киселини омега-3, които съдържа рибата, наред с други полезни вещества играят важна роля за нормализиране на кръвно налягане. Основно трябва да се наблегне предимно на скумрия или сьомга, които може да са запечени, на скара или на пара;

Целина - Тя помага да се справим с високо кръвно налягане и затлъстяване. И всичко това, защото целината съдържа специална съставка - 3-N-бутил-фталид. Той понижава кръвното налягане и нормализира притока на кръв;

Обезмаслено мляко - То е източник на калций и витамин D. Последните изследвания на учени от Университета на Мичиган са показали, че хората, страдащи от недостиг на калций, е по-вероятно да развият хипертония, отколкото други.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати