Лайм
LimeLimeta

Лайм

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Дарт Вейдър
24726k
Лайм
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
28.50 лв.
Виж ››

Лаймът е наименованието на така наречения зелен лимон, но не е лимон. Той бива няколко вида, които доста често се асоциират с обикновения жълт лимон, но между двата цитруса има разлика както във външния вид, така и при вкусовите качества, отглеждането и мястото на виреене. Лаймът наподобява формата на лимона, но има тънка зелена кора и сочна, бледо зеленикава месеста част. Обикновено вирее най-добре в райони с тропически и субтропически климат. Приликата между лимона и лайма е доста голяма, с тази разлика, че малкият зелен цитрус се оказва доста по-полезен от големия си жълт братовчед.

Лаймът е широко разпространен плод в тропичните и субтропичните райони. За негова родина се смята Малазия, а семейството от което произхожда е сем. Седефчеви.

Състав на лайм

В лайма се съдържат значителни количества желязо (около 2%), фосфор, калий (2%), калций (2%), магнезий и етерични масла. Лаймът е източник и на пектинови вещества и витамин Р, А и С – изключително полезни за здравето на кръвоносните съдове.

Цитруси - Лайм

100 г лайм съдържа 29 мг витамин С, 0.7 белтъчини, 11 г въглехидрати, 3 г фибри, 0.2 г мазнини и 30 ккал.

Видове лайм

Най-разпространеният вид лайм е персийският или известен още като сорт „Флорида” (Citrus × latifolia), който има едри плодове, тънка кора и почти никакви семки. На пазара често се срещат зелени лимони от сорта на малкия, жълтеникав кий лайм (Citrus aurantifolia).Други видове зелен лимон са мандаринов лайм (Citrus limonia), кафиров лайм (Citrus hystrix), няколко австралийски лайма, испански лайм (Melicoccus bijugatus), див лайм (Adelia ricinella), сладък лайм (Citrus limetta), палестински сладък лайм (Citrus limettioides), и мускусен лайм (X Citrofortunella mitis).

Избор и съхранение на лайм

Свежият лайм трябва да е силно кисел и тръпчив, а на външен вид да има блестяща кора, която гарантира сочната му вътрешност. Когато си избирате лайм внимавайте – той трябва да е с ярък цвят и гладка кора. Избягвайте цитруси с набръчкана кора. Ако искате да сте сигурни, че плодът е сочен и месест го сложете на кантара – той трябва да ви изненада с теглото си, имайки предвид малкия му размер.

Коктейл с лайм

Възможно е по повърхността на лайма да има съвсем малки кафяви участъци, които обаче не влияят върху вкуса.

Имайте предвид, че лаймът се разваля бързо и е добре да не пазарувате в големи количества от плода. Най-добрият начин за съхранение на лайма е като го държите в найлонов плик и в хладилник, най-много до 10-тина дни. Ако нарежете плода, той може да запази свежия си вид най-много два дена.

Лайм в кулинарията

Лаймът намира доста добро приложение в кулинарията и при приготвянето на различни алкохолни и безалкохолни коктейли. Най-подходящо е да използвате изцеден сок от лайм при добавка на плодови сокове или като част от украсата на коктейли. Една от най-популярните напиткимохито, не може да мине без добавката на лайма.

Вкусът на лайм е изключително подходящ за овкусяване на риба, морски дарове и деликатеси. Този малък и зелен цитрус е идеален за дресинги и различни маринати, като им придава специфичен и апетитен вкус. Дресингът със сок от лайм е много подходящ за овкусяване на зеленчукови дори и плодови салати. Ако изцедите сок от лайм върху нарязани плодовеябълки, банани и бели зеленчуци, може да ги предпазите от загуба на естествения им цвят.

Разрязан Лайм

Поради факта, че лаймът е малък плод, той не съдържа голямо количество сок. Това е предпоставка в кулинарията да се прилагат и кората и листата на цитруса. В арабския свят е широко разпространена практиката лаймът да се вари в солена вода, след което да се изсуши на слънце. По този начин се получава специалната арабска подправка луми, изключително подходяща за овкусяване на боб и ориз.

Лаймът е залегнал много силно в националните кухни на страните на югоизточна Азия и Латинска Америка и особено в Тайланд и Мексико. Освен за овкусяване на морски дарове сокът на мексиканския лайм се използва за придаване на специфичен вкус на месо и най-вече пилешко. Освен, че прави месото по-крехко сокът от лайм се съчетава добре с лют червен пипер. В Тайланд един от сортовете лайм е основна съставка на кисело-пикантната супа том ям. Гуакамолето, който е един от най-широко разпространените сосове, не може да се приготви без лайм.

Ползи от лайма

Лайм и чили

Лаймът е изключително полезен, хранителен и диетичен плод. Той не съдържа мазнини, натрий и холестерол, което на практика позволява консумацията му в неограничени количества без риск за здравето. Освен това лаймът съдържа много малко калории – един средно голям плод от около 60-70 грама има едва 20 ккал. Ползите на лайма са свързани и с това, че той е отличен източник на растителни влакна. Ако искате да си осигурите нужните дози от витамин С, изберете този зелен цитрус. Високото му съдържание на витамин С (около 35%) благоприятства нормализирането на нивото на холестерола в кръвта.

Това автоматично прави лайма ценен и полезен плод, който помага на сърцето и сърдечно-съдовата система като цяло. Лаймът съдържа и скорбиновата киселина, която повишава съпротивляемостта на организма към инфекции. Освен това тя помага за изработката на колаген, който е важен за запазването на еластичността на кожата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
56
46
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати