Ананас

AdminAdmin
Администратор
94742k
Ананас

Ананасът произхожда от Южна Бразилия и Парагвай. Той е бил разпространен от индианците от Южна и Централна Америка до Западните райони още преди пристигането на Колумб. През 1493 г. Христофор Колумб открива плодът на остров Гуадалупе и го пренася в Испания, от където той бива разпространен по света чрез плавателните кораби, които го носят със себе си за защита срещу скорбут. Испанците разпространяват ананаса и във Филипините, Гуам и Хавай в началото на 16-ти век. Ананасът достига Англия през 1660 г. и започва да се отглежда в оранжерии за плодове около 1720 г.

Ананасът е тропическо или почти тропическо растение, но обикновено може да издържи до 28° по Фаренхайт. Продължителното студено време води до спиране на растежа, закъсняла зрялост на плодовете и е причина те да бъдат по-кисели. Ананасите са толерантни към суша и раждат плодове при годишни валежи в диапазона от 25-150 инча в зависимост от сорта, местоположението и степента на влажност на въздуха. Те се отглеждат в Южна Флорида и крайбрежните райони на Южна Калифорния.

Ананасът е целогодишно растение, с височина от 70 cm до почти 2 метра и ширина от 50 cm. Ананасовото дърво е с къс, здрав ствол с розетка от лъскави, тесни и остри листа. По време на цъфтежа стволовете се удължават и разширяват в близост до върха, като развиват малки лилави или червени цветя. Цветята се опрашват от пойни птици и се развиват малки, твърди семена.

Ананасът има овална до цилиндрична форма, която представлява много малки плодове, свързани в едно. Те са едновременно сочни и месести със стволовидно влакнесто ядро. Жилавата кора на ананаса може да бъде тъмно зелена, жълта, оранжево-жълта или червеникава, когато плодът е узрял. Цветът на вътрешността варира от почти бял до жълт. Размерът на плодовете е до 12 инча дължина и тежат от 1 до 10 килограма или повече.

Ананас на парчета

Състав на ананаса

Ананасът е плод, който притежава изключителни диетични и вкусови качества. В един узрял ананас количество на вода е приблизително 86%, органичните киселини стигат до 1.2%, а азотните вещества и минералите са около 1%. Ананасът е много богат на витамини от В групата, А и С. В ананаса се съдържат много калий, желязо, калций и йод.

В плода няма холестерол и мазнини, а съдържанието на натрий е много ниско. 100 г ананас съдържат само 50 ккал. Богат е на много разтворими и неразтворими фибри, които са полезни за храносмилателната система и дебелото черво.

Отглеждане на ананас

Ананасът е необходимо да бъде засаден на места, където температурата остава най-висока. Най-добрата почва за ананаса е ронливата, добре дренирана, песъчлива почва с високо съдържание на органично вещество. Растението е учудващо толерантно към сушата, но достатъчната влага на почвата е необходима за производството на добра продукция. Азотът е от съществено значение за увеличаване размера на плодовете и следва да се добавя на всеки четири месеца.

Трудно е да се каже, кога ананасът е готов за събиране. Някои хора съдят за неговата зрялост и качество от прищракване с пръст от страни на плода. Един добър, зрял плод издава глух, солиден звук. Незрялост и лошо качество се обозначават с кух звук.

Нарязан ананас

Избор и съхранение на ананас

По време на закупуването на ананас знайте, че колкото по-релефни са люспите по кората му, толкова плодът е по-ароматен и вкусен. Хубаво узрелият ананас има съвсем леко червеникав оттенък.

Ананасът е много вкусен, но и крехък плод. Той не може да бъде съхраняван повече от две седмици на стайна температура. При температура под 5 градуса в месото му започват да се образуват кафяви петна и той постепенно загубва вкусовите си качества. Ананас поставен в хладилник пък губи своя аромат. Плодът не може да бъде замразяван. Не поставяте други плодове в близост до ананаса, защото те значително съкращават срока му на годност.

Ананас в кулинарията

За да се обели кората на ананас е необходим много остър нож за плодове. Поставете го в тавичка, за да се съберат соковете и белете ананаса внимателно. Обелете дебело кората, за да не останат никакви следи от нея. Нарежете ананаса на парчета, но задължително отстранете сърцевината му.

Ананасът е много вкусен плод, който се консумира предимно пресен. Той е подходящ както за сладки ястия и салати, така и местни ястия и блюда от риба. Ананас, комбиниран с плодове като ябълка, киви, банани и ягоди се превръща в чудесна и много вкусна плодова салата. Все пак не забравяйте, че ананасът, подобно на кивито съдържа ензим, който разгражда желатина и прави салатите много меки.

Печени на скара резени ананас, поръсени с кафява захар са идеален здравословен десерт. В магазините се предлагат консерви от ананас, които са много вкусни, но за съжаление не толкова полезни, колкото пресния плод. Сушеният ананас е идеална добавка към домашното мюсли.

Ананасът е добавка към редица китайски ястия, защото омекотява аромата на силните подправки. Ананас, комбиниран с джинджифил и праскови е много вкусна кулинарна изненада.

Смесете ананас и люти чушки, от което се получава салса сос - изключително допълнение на сьомга и риба тон. Кленов сироп поставен върху парче ананас е вкусно допълнение на печено на скарата месо. Нарязан ананас с копър и кашу са перфектно допълнение на пилешко месо.

Един от най-вкусните сокове е именно натуралният сок от ананас. Освен за плодови сокове, ананасът се използва и като добавка в много алкохолни коктейли.

Пълнен ананас

Ползи от ананаса

Няколко резена ананас за десерт са достатъчни, за да подобрим метаболизма в организма си. В този случай ананасът ще очисти кръвта и ще стимулира имунната система. Според някои учени, се явява и като профилактично средство срещу рак.

Ананасът съдържа много минерални вещества, в това число и манган, който активира обмяната на протеина и въглехидратите. Затова се използва и в много диети.

Консервираните ананаси са сладки на вкус, но при консервирането полезният фермент се разрушава и обикновено съдържат захар.

Ананасът оказва положително влияние на функционирането на панкреаса и е полезен при венозна тромбоза и отоци. Половин плод или една чаша сок от ананас на ден е достатъчен за да се избавим от тези проблеми.

Смята се, че фибрите в ананаса са полезни в борбата срещу лошия холестерол. Изследванията показват, че редовната консумация на вкусния плод е полезна при артрит. Флавоноидите в ананаса предпазват от рак на белите дробове и други опасни онкологични заболявания. Витамин А, съдържащ се в ананаса е известен със своето благоприятно действие по отношение на зрението и очното здраве.

Разгледайте също нашите рецепти с ананас.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес