В регионите на света с ледени, студени зими единственият начин, по който много хора срещат ананаси, е на витрините с продукти в хранителния магазин.
Този екзотичен плод от тропиците е толкова различен от всичко, което ще видите да расте в умерените зони, че може да изглежда мистерия върху какъв вид растение расте този плод.
Растението ананас е от семейството на бромелиевите, заедно с испанския мъх и други растения, понякога продавани като стайни. Подобно на много от растенията в това семейство, ананасът расте като корона от дълги прави листа, всички излизащи от една централна точка, подобно на начина, по който растат алоето и юката. Височината на растението ананас обикновено е около 40 – 50 сантиметра.
Когато растението ананас е готово да произведе плод, то развива красив цвят от тази централна точка. Цветният грозд прилича на малък плод на ананас, с туфа листа отгоре, а истинските цветове на ананаса са малки лилави тръбички, които стърчат от страните на неразвития ананас.
В продължение на месеци стъблото расте по-високо, издигайки се над листата, лилавите цветове окапват и структурата се издува в зелен ананас. Около пет месеца, след като за първи път се появи като цвят, плодът се превръща от зелен в жълт/оранжев, сигнализирайки, че узрява и е готов за прибиране и ядене.
Търговските производители, които доставят плодове до пазари на хиляди километри, обикновено берат ананаси, докато плодовете са все още солидно зелени, за да осигурят време за изпращане и престой на рафтовете на магазините. Тези набрани на зелено плодове наистина узряват, но не развиват пълната сладост и вкус, които биха достигнали, ако бъдат оставени върху растението, докато узреят добре.
Така че, ако наистина искате да изпитате какъв вкус може да има един ананас, трябва да отгледате свой собствен и да оставите да узрее ананасът върху растението. Или да намерите директен доставчик, който може да събере реколтата от вече узрели ананаси и да ви ги изпрати (това ако въобще е възможно за нашите ширини изобщо, ще оскъпи плода неимоверно).
В продължение на векове ананасите са били толкова редки, че само много богати хора са можели да си позволят да ги купят. Някои хора дори наемат екзотичния плод, за да го показват на вечери. Днес ананасите растат в тропически и субтропични страни като Филипините, Индонезия, Индия и Китай и могат да се закупят от всички хора по целия свят.
Минералите в ананаса могат да помогнат за намаляване на вирусните и бактериални инфекции и да укрепят костите ви. Има и малко доказателства, че ананасът може да помогне за предотвратяване на рак и дори да помогне за плодовитостта чрез подобряване на качеството на спермата.
Ананасът е с високо съдържание на витамин С, който помага на имунната ви система - защитата на тялото срещу микроби - да ви поддържа здрави. Екзотичният плод е изключително богат на:
- Витамини А, В6, Е и К;
- Калций;
- Фолиева киселина;
- Желязо;
- Магнезий;
- Фосфор;
- Калий;
- Цинк.
Как да съхраняваме ананас
След като го нарежете, можете да покриете ананаса и да го оставите на плота. Това го прави по-мек и сочен, но няма да промени вкуса му. Ананасът се разваля бързо, така че не забравяйте да го изядете в рамките на 2-3 дни.
Вижте още как лесно да обелим ананас, както и какви са ефектите от яденето на ананас.
Коментари