Ананасът е тропически плод, който се предлага във всеки магазин за хранителни стоки и е основен продукт в много домове по света.
Христофор Колумб е донесъл ананаси в Европа след експедиция в Южна Америка. Ананасът е прочут, като екстравагантен и екзотичен плод, сервиран само на най-пищните банкети.
Въпреки това ананасите отдавна са често срещани и хората могат да им се насладят в суров вид, на компот от ананас, сушени или на сок.
В Централна и Южна Америка ананасът е ценен не само заради сладкия си вкус, но е бил използван от векове за лечение на храносмилателни проблеми и възпаления.
Състав на ананаса
Една чаша пресни парченца ананас съдържа приблизително:
- калории - 70-80;
- мазнини - 0.2 г;
- холестерол - 0 г;
- натрий - 2 мг;
- общи въглехидрати - 21.65 г (включително 16 г захар и 2,3 г фибри);
- протеин - 0.89 г.
Като процент от дневните ви нужди същото количество пресни парченца ананас осигурява:
витамин С - 131 %;
витамин А - 2 %;
калций - 2 %;
желязо - 3 %.
Ананасът също е източник на важни витамини и минерали, включително:
- тиамин;
- рибофлавин;
- витамин В6;
- фолиева киселина;
- пантотенова киселина;
- магнезий;
- манган;
- калий;
- бетакаротин и други антиоксиданти.
Пресният ананас е единственият известен източник на ензим, наречен бромелаин, който може да играе роля в редица различни ползи за здравето.
Яденето на плодове и зеленчуци от всякакъв вид отдавна се свързва с повишаване на здравословното състояние, свързано с начина на живот. Много проучвания показват, че увеличаването на консумацията на растителни храни като ананаси намалява риска от затлъстяване, обща смъртност, диабет и сърдечни заболявания.
Освен това кожата и косата придобиват по-хубав вид, повишава се енергията и се намалява теглото.
А за повече сладост в деня вижте тези ароматни рецепти за:
Коментари