Качокавало

Качокавало

Качокавало

Качокавало /Caciocavallo/ представлява вид италианско сирене, което е типично за остров Сицилия и южния район Базиликата. Качокавало се приготвя от краве мляко или смес от краве, овче и козе мляко.

В Италия това сирене се нарежда редом до пармезан и горгонзола, както и регионалната му сестра – моцарелата от гледна точка на популярност и историческо значение, но въпреки това, не е толкова известно в другите страни.

Продължителното сушене и влажността в пещерите и процесът на зреене развива острите острите и пикантни аромати на сиренето. С времето качокавало придобива интензивни, землисти нотки и плодови аромати. Цветът се променя от млечно-бял до тъмножълт. Става по-солено.

Крайният резултат е сирене с отлични качества, перфектно допълнение към чаша червено вино. Качокавало трябва да зрее в продължение най-малко на три месеца.

Кората му е гладка и се удебелява с процеса на зреене на сиренето. Качокавало има крушовидна форма, а в превод името му означава „конска стъпка“.

Думата се е разпространила и на Балканите, за да даде наименованието на нашия кашкавал, а също и на подобни сирена в съседните държави.

Смятало се е, че първоначално се е правело от мляко от кобила. По-вероятно е произходът на името да е свързан с факта, че сиренето се оставя да се отцеди на конче, окачвайки се да виси от двете страни на хоризонтално разположен клон или пръчка. Качокавало се връзва с връвчица на единия край.

През 1993 година това италианско сирене получава наименование за произход, а преди няколко години стана и защитен оригинален продукт.

Това гарантира, че качокавало се прави изключително от краве мляко, идващо от стопанства на териториите, посочени в постановлението и в съответствие с описания процес.

Състав на качокавало

Качокавало наистина е невероятно, когато става въпрос за хранителни стойности. Пълно е с витамини. За производството на около 1 кг сирене са необходими 10 кг мляко. Около 100 г мляко имат хранителна стойност, еквивалентна на 180 г говеждо месо или 200 г пъстърва.

Сирене Качокавало

Избор и съхранение на качокавало

Качокавало може да срещне навсякъде в Италия, но не и в нашата страна. Тук може да се закупи от специализирани интернет магазини или в по-големите хранителни вериги. Съхранявайте го в хладилник.

Готвене с качокавало

Качокавало се използва в рецепти, които експлоатират хубавата му текстура. В повечето случаи се консумира сурово, в салати, пасти или печено на скара.

Това е едно от най-използваните сирена в невероятната средиземноморска кухня. Добавя се и към пици, пълнени макаронени изделия.

Много добре се комбинира с червено месо и гъби, засилвайки техния вкус. Качокавало може да се използва вместо пармезан или пекорино, настъргано над паста, супа или ризото, както и в плънки и сосове.

Нежният и пикантен вкус на качокавало изключително си подхожда с поширани смокини.

Както споменахме, след тримесечен период на зреене, качокавало може да се консумира като трапезно, а след две години на зреене то се стърже. Има и вкусни пушени варианти. В младия си вариант качокавалото наподобява моцарела, а в по-зрелия си вариант се доближава до пармезан.

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Гергин Надов
Гергин Надов
14.02.2014 22:50
Колко се пече
0
0
Георги Ненков
Георги Ненков
14.02.2014 22:48
Как Е Рецептата За Качокавало
0
0
Георги Ненков
Георги Ненков
14.02.2014 22:45
Ми Кажете Рецептите
0
0

Топ Статии Днес