Толстолоб

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
972162k
толстолоб

Толстолобите /Hypophthalmichthys/ са род риби, популярни в кулинарния свят риби. Те принадлежат към семейство Шаранови /Cyprinidae/. При толстолобите по-особеното е, че очите са под линията на устата, което прави изражението им специфично. Членовете на рода произлизат от водите около Източна Азия, но се срещат и на много други места по света.

Видове толстолоб

У нас се среща няколко вида толстолоб. Белият толстолоб /Hypophthalmichthys molitrix/се отличава с големи размери. Той може да наддаде до повече от 20 килограма. Тялото му е сплеснато и обагрено в сребристо. Покрито е с малки и тънки люспи.

В България е внесен и така нареченият пъстър толстолоб /Hypophthalmichthys nobilis/, който произлиза от Далечния Изток. Този вид има по-голяма глава от белия си родственик. Иначе и неговите очи се намират в долната част на глава. Обикновено пъстрият толстолоб е обагрен в светлокафяво, като гърбът му е оцветен в по-тъмни нюанси. При някои индивиди присъстват по-тъмни петна и по страните. Това зависи от осветяването в конкретния водоем, в който пребивават рибите.

Обичайно поведение на толстолоб

Белият толстолоб обитава повърхностните слоеве на водата. Той консумира най-вече планктона, който се намира там. В менюто на този вид присъстват различни водорасли. Ако в района отсъстват водорасли, рибата използва за храна органични остатъци. У нас този вид се размножава предимно изкуствено. Половата си зрялост белият толстолоб достига около третата си година. Той е много плашлив и когато се почувства застрашен, прави скокове над водата.

Пъстрият толстолоб консумира зоо- и фитопланктон. С напредването на възрастта му обаче количеството на зоопланктона в менюто му нараства. При недостатъчно количество се налага да се задоволи само с фитопланктон. Той се храни активно и бързо наддава. В своята полова зрялост той навлиза, когато навърши 6-7 години. В сравнение с белия си родственик се размножава малко по-късно. У нас пъстрият толстолоб се размножава изкуствено. Този вид риба се движи на пасажи и това улеснява рибарите.

Речен толстолоб

Развъждане на толстолоб

Толстолобът се отглежда и развъжда успешно в много рибни стопанства. Той може да съжителства с риби от други видове, тъй като не би представлявал опасност за тях. Той не е конкурент и за храната на останалите риби. Освен това не изисква и присъствието на особени растения във водоема, в който ще живее. Единственото условие е във водата да има фитопланктон.

Улов на толстолоб

Бял толстолоб у нас може да се хване в язовирите: Копринка, Огоста, Липник, Жребчево, Сопот, Ахелой, Домлян, Батак и други. Среща се още във водите на река Дунав и река Лом. Пъстър толстолоб в страната присъства във водите на река Дунав и река Скът. Среща се още в язовирите: Ахелой, Върбица, Леново, Огоста, Ломци и Езерово.

Като захранка за толстолоб може да се използва кюспе, трици и хляб. Месеците, през които тези риби са най-активни физически, са и най-подходящи за улов. Можете да подготвите такъмите през последните дни от юли, през август и началото на септември. През зимата също могат да се уловят толстолоби, но за целта ще трябва да намерите място, където те се крият.

След това ще е нужно да привлечете вниманието им със специална ароматизирана стръв, която можете да намерите в специализираните магазини. Стръвта, с която ще го примамвате, не бива да се намира на дъното, а да се движи във водата. Според експертите по-привлекателна за толстолоба остава храната от животински произход.

Избор на толстолоб

Когато купувате толстолоб, винаги бъдете сигурни, че избирате стоката от регламентиран търговски обект, а не от мним продавач на риба. Обърнете внимание на външния вид на толстолоба. Очите му трябва да са бистри и лъскави. Месото трябва да е еластично, а кожата не бива да лепне. Ако рибата има твърде остра и неприятна миризма, качеството е под въпрос.

Почистване на толстолоб

Толстолобът се измива добре със студена вода. При нужда се премахват люспите с нож. Прави се напречен разрез на корема и се отстраняват много внимателно всички вътрешности. Ако перките са големи, можете да ги подрежете, но все пак гледайте да оставите до 1 см от тях. По желание се маха и главата. Почистеното месо се измива отново и се подсушава. Може да се надребни в зависимост от рецептата, в която ще бъде приложено.

Филе толстолоб

Готвене на толстолоб

Месото на толстолоба е бяло. Има повече кости около опашката. То е нежно и приятно на вкус, но има една отрицателна черта-вкусовите му качества намаляват бързо след улова, ето защо е добре да се приготви възможно най-скоро, след като рибата е уловена. Тя може да се включи в различни рецепти.

Много вкусна е панирана, изпечена на скара, под формата на шишчета или филета. От дреболиите на толстолоб могат се приготвят бульони, които след това превръщат супи и чорби в истинска наслада за сетивата. Той може да се ползва и за аспик. Толстолобът може да се подправи с черен пипер, босилек, копър, мащерка, маточина, риган, дафинов лист, естрагон и др. Вкусът му се допълва още от лимон и лук.

Ако обичате да хапвате толстолоб, непременно опитайте от тези рецепти:

- пържен толстолоб;

- толстолоб на фурна;

- супа от толстолоб;

- котлети от толстолоб;

Ползи от толстолоб

Месото на толстолоба е полезно, тъй като в него има много протеини, желязо, сяра, цинк, магнезий и др. То е източник и на така ценните омега-3 и омега-6 мастни киселини. Според експертите похапването на толстолоб спомага за предотвратяването на сърдечно-съдови проблеми, както и за предпазването от онкологични заболявания. Доказано е, че консумацията на този вид риба се отразява добре при атеросклероза. Тя трябва да присъства задължително в менюто на хора с диабет, подагра, хипертония, ревматизъм и др.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest