Каберне Совиньон
Kaberne Sovinjon
gotvach.bg»Статии»Сортове Вина»Каберне Совиньон

Каберне Совиньон

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
5651648k
Каберне Совиньон
Класически тирбушон за вино
Практичен аксесоар за вашия дом:
Класически тирбушон за вино
9.00 лв.
Виж ››

Каберне Совиньон (Cabernet Sauvignon) представлява най-известният и разпространен в света червен винен сорт грозде, който произхожда от района на Бордо, Франция. Без абсолютно никакви съмнения каберне совиньон е истинският крал на червените сортове. Наричан е завоевателят поради факта, че много често сортове биват изкоренени, за да бъдат заменени именно с този сорт.

Каберне совиньон е разпространен из целия свят, а според генетичните изследвания на сорта той е хибрид, получен от сортовете Совиньон Блан и Каберне Фран. Извън Бордо във Франция сортът се среща в Прованс, в югозападните части на страната, в Лангедок и в малки количества по бреговете на Лоара.

В Новия свят сортът е най-важният червен винен сорт в Калифорния. Калифорнийците създават изключителни вина от каберне совиньон, като главният акцент е върху плода във виното. В Австралия се получават страхотни резултати от насажденията в Куунавара, в Яра вали, във Виктория и някои други места. В Южна Америка плодовите и пивки вина от сорта идват главно от Чили.

В Европа каберне совиньон намира много широко разпространение в цяла Италия. В Испания сортът може да се намери във всички по-важни винарски райони за червено вино.

В България каберне совиньон също се среща във всички винарски райони. От него се получават интензивни и ароматни вина, които имат много добра структура и цвят.

Причина за широкото разпространение на сорта каберне совиньон е неговата непрентециозност и лесната приспособимост към различните климатични условия. С една дума, там, където има подходящи условия за отглеждане на който и да е червен сорт, със сигурност може да се отглежда и каберне совиньон.

Многобройни са предимствата на каберне совиньон, които го

правят един от най-желаните сортове не само от винарите, но и от потребителите. Едно от най-големите му предимства несъмнено е индивидуалността му. Без значение къде е бил отгледан, как е третиран и как е протекъл процесът на узряване, каберне совиньон има уникалната способност да запазва сортовите си характеристики почти при всякакви обстоятелства. Каберне совиньон се разпознава най-лесно сред останалите червени вина.

Това, което прави каберне совиньон кралят на червени вина, безспорно е ясно изразеният му характер и високото му качество. Виното може да старее много добре в бутилка, превръщайки се с времето в едно многопластово и изискано вино.

История на Каберне Совиньон

Каберне совиньон е един от най-важните сортове за създаването на най-добрите френски вина. Площите с този винен сорт във Франция се увеличават сериозно – от 11 800 хектара през 1968 година до над 36 000 хектара през 1988 година.

За първи път за каберне совиньон се споменава още през 17 век, но по-широко разпространение получава през 18 век, когато екип от холандски специалисти пресушава блатата около Медок в Бордо, като по този начин създават нови винарски земи. Именно там се обособяват най-големите винени имения, съществуващи и до ден днешен. Земите в района около Медок са перфектни за отглеждане на каберне совиньон.

Едрозърнестите пясъчници са дълбоки няколко метра и притежават отлична възможност за оттичане на иначе обилните валежи в Медок. Така сортът разпростира корените си дълбоко в земята. През деня почват се нагрява от силното слънце, а през нощта топлината се разстила върху лозите, подпомагайки естественото узряване на гроздовете. Благодарение на всички тези природни дадености именно в Медок се раждат едни от най-уникалните вина от този вид.

Характеристики на Каберне Совиньон

Каберне и храна

Вината, произведени от каберне совиньон, се характеризират с добре наситен тъмночервен цвят, интензивен аромат на дребни червени плодове (черница, къпина и касис), както и с добра плътност. При отлежаване в дъбови бъчви каберне совиньон развива много комплексен и богат аромат, с приятни нюанси на дим, дъб, подправки, канела и шоколад. Обикновено вино разкрива своите максимални качества след 3 до 10-годишно отлежаване.

Ароматите на младите вина са с нюанси на черница, аспержи, малина и много леки пикантни нотки. Танините са много богати, което дава отличен потенциал за стареене на виното. Наситеният пурпурен цвят придава страхотен вид на кабернето. При по-старите вина вече се наблюдават много по-меки танини, които спомагат за уникална комплексност и завършеност.

Отлежалото каберне совиньон е с няколко тона по-светъл цвят, а ароматите са на череша, черна череша, касис, шоколад, тютюн и кедрово дърво. Каберне совиньон си взаимодейства отлично с дъбовото дърво, поради което виното често прекарва различни периоди в дъбовите бъчви.

Поднасяне на Каберне Совиньон

Страхотният плътен вкус на каберне совиньон най-добре се съчетава с меса. Изключително подходящи са агнешко, говеждо, свинско и телешко. Комбинацията между еленско месо и каберне совиньон също е изключителна. От птиците най-добре е да се използва патешкото месо.

Каберне совиньон си пасва перфектно с по-мазните меса, защото именно мазнината в тях покрива небцето и езика, предпазвайки по този начин сетивата от младите и силни танини на виното.

За да се получи наистина отлично съчетание между каберне совиньон и храната, специалистите препоръчват към основното ястие да се добавят касис, гъби, печени домати, патладжан и маслини. От сирената най-добри за виното са пармезан, камамбер и горгонзола. Подходящите подправки тук са черен пипер и страхотния балсамов оцет, а от билкитерозмарин, мащерка, босилек, риган и мента.

Колкото по-отлежало става кабернето, толкова и вкусът му става по-малко интензивен. Това означава, че за отлежалите вина няма да са подходящи силните редуцирани сосове. Много важна роля в омекотяването на вкуса на кабернето имат орехи, които смекчават иначе острото впечатление от винените танини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
53
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Топ Статии Днес