Gotvach.bg»Статии»Подправки»Черен Пипер

Черен Пипер

AdminAdmin
Администратор
95442k
Черен Пипер

Щипка черен пипер се прибавя на почти всяка една рецепта. Някога използван като обменна валута и предоставян на боговете като свещен дар, е цял късмет, че тази най-известна подправка е достъпна целогодишно по магазините.

Черният пипер произхожда от гладко увивно растение, виреещо на горещ и влажен климат. След 3-4 години то започва да ражда малки бели гроздовидни цветя и ги превръща в зрънца, познати като зърната на черния пипер.

Черният пипер произлиза от плода на растението, наречено Piper nigrum, от което произлизат и зеленият, и белият пипер. Разликата в цвета им е отражение на различните стадии, през които преминава развитието и методите му на обработка.

Черният пипер се бере докато зърната му са полу узрели, точно преди да станат червени. След това се оставят да изсъхнат, което набръчква кожата им и ги превръща в черен цвят. Зеленият пипер се бере, когато зърната са все още неузрели и зелени на цвят, а белият - когато са напълно узрели. Белият му цвят се получава от накисването му в солен разтвор, при което тъмната им външна обвивка пада и остава само бялото пиперено зърно.

Розовият пипер произхожда от съвсем друго растение - Schinus molle- и освен сходството във външния вид, няма нищо общо с останалите видове пипер.

Черният пипер е най-лютият и ароматен пипер в сравнение с останалите сортове и може да се закупи цял, начукан или смлян на прах.

Родом от Индия, черният пипер е играл много важна роля в историята ни в продължение на хиляди години. Още от времето на Древна Гърция, той е бил дълбоко ценен не само като подправка, но и като валута и свещен дар за боговете, а през Средновековието благосъстоянието на хората се измервало със запасите им на зрънцата черен пипер.

Днес основните комерсиални производител на черен пипер са Индия и Индонезия.

Смлян Черен Пипер

Състав на черния пипер

Черния пипер съдържа определено количество етерично масло, което определя характерния му аромат. Пиперливият му вкус се дължи на алкалоида терпентин. В него има още терпени, мазнини, въглехидрати, ароматни, багрилни и дъбилни вещества, витамин С, смоли и други.

Избор и съхранение на черен пипер

- За предпочитане е да купувате черен пипер на зърна, който после сами да си смелите, тъй като много често в смления има добавени различни примеси.

- Ако имате възможност, избирайте органично отглеждан пипер, тъй като в него няма да има намалено съдържание на витамин С.

- Съхранявайте черният пипер в здраво затворен стъклен съд на хладно, тъмно и сухо място. В противен случай той ще загуби част от своите свойства и приятния си парлив аромат.

- Пиперът на зърна може да бъде съхраняван за по-дълго време, докато смленият ще се запази пресен за около три месеца.

- Черният пипер може да бъде и замразяван, но вкусът и ароматът му ще са доста по-отчетливи и рязки.

Готвене с черен пипер

Заедно със солта, черният пипер е една от най-универсалните подправки. Използва се във всички пикантни ястия, употребява се както смлян, така и на зърна. Използва се за подправяне на месо, мляко, морска храна, яйца, зеленчуци, мляко, бобови култури, напитки и дори плодове. Най-добре го смилайте непосредствено преди подправяне на ястието.

Добавяйте прясно смленият от Вас пипер в края на приготвяне на ястието. Тъй като при по-дълга топлинна обработка той губи аромата и вкусовите си качества, го слагайте винаги в края на готвенето, с което ще си осигурите едно наистина превъзходно ястие.

Черният пипер е изключително важен в кухните на Китай, САЩ, Англия, Гърция, някои части на Азия, Франция и Италия. По отношение на възможностите за готвене, той отново е много универсален. Подходящ е за печене, пържене, задушаване, за приготвяне на ястието на пара. Най-подходящ обаче е за печене.

Овкусяване с черен пипер

Черният пипер е много важна съставка на голяма част от къри смесите /масала/, които се консумират в целия свят, но са характерни за южноазиатската и индийската кухня. Освен в къри смесите, черният пипер намира своето място и в други ястия от световна кухня - в маринати, за птиче месо, в сос за тиквен пай, като подправка на пушената наденица, в ориенталската смес от пет подправки и още много други.

Ползи от черния пипер

Подобрява храносмилателният процес и процесите на чревния тракт.

Черният пипер стимулира вкусовите центрове по такъв начин, че до стомаха се изпраща сигнал да се увеличи отделянето на хидрохлорна киселина, с което се подобрява храносмилането. Освен това тази подправка има диафоретични (увеличава секретирането на пот) и диуретични (увеличава уринирането) свойства.

Черният пипер е демонстрирал впечатляващи антиоксидантни и антибактериални ефекти - друго чудесно предимство за здравословното Ви състояние. Така тази подправка не само, че Ви помага да извличате максималната изгода от храната си, но и външният слой на зърната му стимулират раздробяването на мастните клетки, запазвайки Ви слаби, като в същото време Ви предоставят енергия за изгаряне.

Причината да е толкова безценен се крие не само в аромата и пикантния вкус на черния пипер, но и в това, че може да прикрие не дотолкова пресния вид на храната, която се сервира (нещо изключително полезно преди появата на хладилника и фризера).

Важна полза от консумацията на черен пипер е свойството му да забавя стареенето на мозъка. Според някои изследвания подправката успешно бори болестта на Алцхаймер.

Смята се, че черният пипер или етеричното масло от него помага на пушачите в борбата с отказването на цигарите. Това се обяснява с леко парещия ефект, който се получава след консумцията на пипер - така леко наподобява усещането след пушене и намалява желанието за цигара. Разбира се, подобен ефект е леко спорен, защото не е възможно да се яде пипер по няколко пъти дневно.

Консумацията на черен пипер помага при болки в мускулите и облекчава мускулното напрежение. Мазането на проблемните места в тялото в масло от пипер значително може да помогне за облекчаване на болката. Това се дължи на благотворното загряващо действие на пиперина, който активира кръвообращението.

Черният пипер е сред най-полезните зимни подправки. Той е изключителен лек за загряване и активно бори настинките. Намалява слузообразуването в носа и облекчава неприятната кашлица.

В традиционната китайска медицина чаят от черен пипер с мед се използва за лечение на леки настинки.

Черният пипер стимулира храносмилането и помага при неприятни състояния като подуване, киселини и газове. Действа срещу процесите на по-дълго престояване на храната в стомашно-чревната система - основна причина за получаване на метеоризъм. Ако страдате от подобни неразположения, задължително започнете да подправяте храната си с черен пипер.

Черен пипер на зърна

Вреди от черен пипер

Както стана ясно, черният пипер е много полезна и приятна подправка, но въпреки това може да предизвика някои неприятности. Консумацията му е противопоказна при хора, които страдат от проблеми с черния дроб и пикочните пътища. Черният пипер е особено опасен за хора с язви и гастрити, защото може да предизвика дразнене на лигавицата, което от своя страна може да провокира кръвоизлив. При разстройство и болки в стомаха също е хубаво да се заложи на храна без подправки и особено без черен пипер.

Отслабване с черен пипер

Проучвания показват, че ако искате да отслабнете, трябва да консумирате повече черен пипер. Той е много ефикасен при топенето на мазнините, свойство, дължащото се на лютата му съставка пиперин. Пиперинът унищожава мазните клетки и възпрепятства образуването на нови такива. Някои изследователи смятат, че пиперинът има директно въздействие върху някои гени, като пречи за създаването на нови мастни клетки. По този начин с времето започва да изчезват излишните мастни натрупвания.

Храната, която консумираме трябва да е не само здравословна, но и вкусна. Според редица проучвания съединението пиперин в черния пипер помага на тялото да задържи по-големи количества важния невротрансмитер серотонин. Така че не само хората на диета, но и всички останали, трябва редовно да подправят храната си с черен пипер, за да се насладят на всички негови безценни свойства.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

4.3
56
44
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
тити
тити
18.12.2012 14:28
От първокласен готвач имам съвет да използувам много разумно черния пипер при готвене защото много вреди на черния дроб.Има ли истина в това,моля споделете компетентно?
0
0
Милена
Милена
27.09.2012 17:13
Много полезна информация! Особено за розовия пипер, който бих искала да уточним дали е различен от червения пипер или говорим за едно и също. Искам също така да разбера каква е причината да се слагат цели зърна черен пипер при готвене - придават специфичен аромат без лютивина или е нещо друго?
0
0
Наташа
Наташа
13.03.2012 18:50
Благодаря Ви за информацията! Нямах представа за свойствата на черния пипер, вече знам че той е полезен.
2
1