Gotvach.bg»Статии»Минерали»Флавоноиди

Флавоноиди

AdminAdmin
Администратор
94642k
Флавоноиди

Класифицирани като растителни пигменти, флавоноидите са невероятна гама от над 6000 различни вещества, които се съдържат в почти всички растения и са причина за тяхното оцветяване в нюансите на жълто, оранжево и червено. Във флавоноидите могат да се открият много и различни химични групи вещества.

Тези групи включват флавоноли, дихидро флавоноли, флавони, изофлавони, антоцианини и антоцианиди. Някои флавоноиди са наименовани според растенията, които ги съдържат. Така например гинкгетин е флавоноид от гинко дърво, а танджеретин е флавоноид от мандарина.

Флавоноидите са най-добре известни със своите антиоксидантни свойства. Те са широко разпространени в растенията. Отговорни са за различния им цвят и предпазване от атака на различни насекоми. Погълнати от хората обаче, те имат редица полезни качества - противовъзпалителни, антиракови, противовирусни и противоалергични. Безценните ползи и функции от флавоноидите ще разгледаме в следващите редове.

Функции на флавоноиди

Защита на клетъчните структури - повечето флавоноиди функционират в човешкото тяло като антиоксиданти. В това си качество те спомагат за неутрализиране на прекомерно реагиращи кислород-съдържащи молекули и предотвратяват разрушаването на клетките от тези молекули.

Подпомага действието на витамин С - всяка съставка и при флавоноидите и при витамин С подобрява антиоксидантната активност на другата.

Контрол на възпалителните процеси - предотвратяване на

прекомерното възпаление е ключова роля на флавоноидите.

Антибиотично действие - в някои случаи флавоноидите могат да действат директно като антибиотици като възпират функционирането на микроорганизми като вируси или бактерии.

Индикатори за дефицит на флавоноиди могат да бъдат кървене на носа, прекалено натъртване, подуване след травма, хемороиди и др. Обикновено отслабена имунна функция, което е видно от чести настинки или инфекции, също може да бъде признак на недостатъчен прием с храната на флавоноиди. Дори и при много високи стойности на приемане на флавоноиди (например 140 грама на ден) не се стига до причиняване на нежелани странични ефекти.

Температурата, степента на киселинност (рН) и степента на обработка на храните влияе значително върху съдържанието на флавоноиди в храната, която приемаме.

Видове флавоноиди

Храни с Флавоноиди

Флавоноидите са много на брой, но най-разпространените са три. Това са:

- Епикатехин - срещан е най-често в какаото, но може да се открие и във виното и зеления чай. Този флавоноид се счита за най-важния. Проучванията с него са свързани с кардиологичното здраве на човек. Има много силен антиоксидантен ефект, като не само реагира със свободните радикали, а има цял разграждането и изхвърлянето им от организма;

- Кверцетин - той е широко срещан, намира се в почти всички източници на флавоноиди, но най-много в цитрусовите плодове. Смята се за най-активния флавоноид, който има и антивъзпалително действие. Има силно активиращо антиоксидантно действие и в същото време действа като защита на витамин С в организма. Приписват му се антиракови и антидиабетични сили;

- Проантоцианиди - намират много широко приложение в медицината. Съдържат се в плодове като ягоди, къпини и боровинки. Освен обичайното за флавоноидите антиоксидантно действие те имат способността да повишават нивата на витамин С в организма. Заздравяват кръвоносните съдове и помагат срещу кръвосъсирването. Тази група флавоноиди имат свойството да задържат разграждането на колагена.

Ползи от флавоноиди

Ползи от Флавоноиди

Флавоноидите играят роля в превенцията и/или лечението на следните заболявания: алергия, астма, атопичен дерматит, катаракта, диабет, подагра, хемороиди, макулна дегенерация, мигрена, стомашна язва, разширени вени и др.

Най-популярните заместители на флавоноидите са цитрусовите флавоноиди като корцетин, рутин и хесперидин.

Многобройни изследвания доказват, че флавоноидите са изключително полезни по отношение на здравето на сърдечно-съдовата система. Смята се, че предпазват от рак, деменция и високо кръвно налягане. Открита е връзка между консумацията на храни с флавоноиди и болестта на Паркинсон.

Флавоноидите са с много ясно изразени противовъзпалителни свойства, подобряват здравето на кръвоносните съдове и предпазват от сърдечни инциденти. Намаляват нанесените вреди от прекомерното тютюнопушене и консумиране на алкохолни напитки.

Забавят процесите на стареене в тялото, подобряват здравето на кожата и помагат за образуването на ценния колаген. Храните с флавоноиди са отлични храни не само за доброто здраве, но и за красотата. Редовната им консумация подмладява и разкрасява, зарежда организма с ценни антиоксиданти и съставки, които се борят с редица заболявания.

Дневен прием на флавоноиди

Флавоноиди

Диетолозите смятат, че дори най-правилно хранещият се човек се нуждае от 1000 до 3000 мг цитрусови флавоноиди дневно. Флавоноидите се усвоят най-добре, когато се приемат с витамин С, а те, от своя страна, подобряват абсорбирането му от организма. Екстрактът от грейпфрут съдържа 19.37 мг флавоноиди и 100 мг витамин С в 100 мл, поради което е идеалният източник на тези вещества.

Недостиг на флавоноиди

Показател за недостатъчен прием на флавоноиди с храната е бързата уморяемост и усещането на обща слабост. Симптоми за това могат да бъдат кървене от носа, лесна поява на натъртвания и подувания след преживяна травма. Кървенето на венците при миене на зъбите също може да бъде симптом за недостиг на флавоноиди. Честите инфекции или настинки са показател за отслабена имунна система.

Предозиране на флавоноиди

В случай че прекалите с приема на плодове и зеленчуци, не се притеснявайте. Те са слабо токсични и трудно може да се появят сериозни странични ефекти. Дори и в много високи количества не е установено флавоноидите да причиняват странични реакции.

Източници на флавоноиди

Източници на Флавоноиди

На практика всички плодове, зеленчуци, билки и подправки съдържат флавоноиди. Те също така могат да се открият и в други видове храни, включително и зрели бобови зърна, където те придават червения, черния и петнистия цвят на зърната. Горските плодове съдържат най-много флавоноиди и по специално антоцианин. Най–високата концентрация на флавоноиди е в най-цветния компонент на плодовете, а именно тяхната кора. За най-богати източници на флавоноиди се смятат:

- Цитрусовите плодове - най-богатият източник на флавоноиди измежду всички останали. Съдържат кверцитин, рутин, тангеритин, хесперидин, както и още редица други, но по-слабо изразени съставки. Цитрусите увеличават приема на витамин С, защитават вените и осигуряват защита срещу някои видове вируси;

- Дребни плодове - в това число влизат касис, боровинки, малини, ягоди, къпини. Съдържат пълен набор флавоноиди, но в най-високи количества проантоцианиди и кверцетин. Редица са познатите полезни свойства на тези дребни плодове;

- Чай - зеленият и черния чай са много богати на антиоксиндантни флавоноиди. Те оказват благоприятно въздействие както на здравето, така и на кръвоносната система на човека. Най-добре изразените съставки в тях са кемпферол и епикатехини. За голямо съжаление обаче термичната обработка, на която се подлага чаят, значително намалява активността на тези така полезни съставки;

- Какао - изключително богато на флавоноиди. Има силно подчертано благотворно влияние върху кръвоносната система. За съжаление полезните му свойства се ограничават само в плода на какаото. Шоколадът се прави от извлечени мазнини от какаовия плод, а флавоноидите се отделят заради подчертано горчивия вкус. Консумацията на шоколад, дори и черен, не е равна на консумация на какао;

- Вино - кожата на гроздето е изключително богата на флавоноиди, най-вече малвидин и епикатехин. Тъй като процесът на ферментация на червеното вино е близък до извличането и съхранението на флавоноиди, се счита, че и то е много богато на тези полезни вещества.

В натурален вид флавоноидите трябва да бъдат желана съставка във всяко едно меню. Те са изключително полезни и нямат познати странични ефекти. Затова консумацията им е задължително условия за здраве и дълголетие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес