Лигавицата на стомаха е доста чувствителна, лесно се раздразнява и един път увредена може никога да не се възстанови. За това е много важно как се храним и какъв режим на хранене спазваме. Съществуват много болести свързани увредената стомашна лигавица. За да заздравим лигавицата на стомаха трябва да спазваме няколко правила при хранене.
Правилното хранене и употребата на някои билки може да ви помогнат да излекувате и заздравите лигавицата на вашият стомах, може да са ви полезни при борбата с множество инфекции и намаляване риска от повторно увреждане.
Като за начало, се опитайте да избягвате млечните продукти, кофеинът, алкохолът и захарта. Кафето, дори и безкофеиновото, трябва да бъдат премахнати от менюто ви, защото то съдържа потенциално дразнещи масла.
Елиминирайте всички известни храни с дразнещото си действие за стомаха. Включете в диетата си храните, които съдържат сяра, като чесън, лук, броколи, зеле, брюкселско зеле и карфиол. Сярата е основна при формирането на веществото, което осигурява антиоксидантната защита на лигавицата на стомаха.
Тъмно зелени листни зеленчуци са добри източници на витамини като А, С, К, фолиева киселина, желязо и калций. Тези витамини и минерали са важни за лечението на стомаха. Храните, като броколи, брюкселско зеле, зеле, аспержи, зелено зеле, спанак, грах, горчица и зелен фасул са полезни за заздравяването на стомаха.
За да заздравите лигавицата на стомаха трябва да консумирате храни, съдържащи протеини. Протеинът помага на организма да „ремонтира” старите увредените клетки. Той е необходим, за премахването на възпаления и язви на стомаха. Пациентите трябва да изберат протеинови храни, с ниско съдържание на мазнини.
Високо съдържащите мазни протеинови храни увеличават производството на стомашна киселина, която причинява допълнително раздразнение на лигавицата на стомаха. Храни с ниско съдържание на мазнини, съдържащи протеин са: постно месо, риба, соеви продукти, бобови храни, нискомаслено мляко и нискомаслено кисело мляко.
Консумирайте храни съдържащи флавоноиди. Флавоноидите са антиоксиданти, които са намерени в повечето от ярко оцветени плодове и зеленчуци. Според изследване на Университетът в Мериленд, флавоноидите помогнат за възпрепятстване на бактериите, които причинява гастрит и стомашна язва.
Консумирането на много флавоноид-богати храни, предпазва и лекува възпалената стомашна лигавица. Храните, богати на флавоноиди, от които могат да се възползват пациенти с възпаление на стомаха включват целина, червени боровинки, ябълки, зелен чай, боровинки, череши, тикви и чушки.
Коментари