Мумийо

Мумийо

Мумийо

Мумийо представлява лепкава и плътна субстанция, подобна на катран и с цвят, който варира от бял до тъмно кафяв. Мумийо се споменава още в трудовете на Авицена и Аристотел като лекарство с много добри ободряващи и антисептични свойства.

Наричат мумийо вълшебна смола и чудотворен балсам. С мумийо се лекуват редица болести, затова е изключително ценено в хомеопатията и аюрведа. Мумийо притежава много имена.

Аптекарите го наричат шиладжит, билкарите го наричат скална сълза, а в някои култури е известно като кръвта на планината. Мумийо се извлича от скални цепнатини. Според някои наподобява дървесна смола, докато други го оприличават като жилав кристал.

Произходът на мумийо не е много добре проучен, затова съществуват много теории и догадки относно него.

Най-разпространената версия е, че тази лечебна смола се образува от животински екскременти, кости и разложени тъкани на животни и растения, които се обогатяват с полезни вещества от минералните скали.

На вид мумийо е с различен състав, в зависимост от състава и местонахождението си. Среща се в червен, кехлибарен, кафеникаво-черен, сребрист и небесносин цвят. На допир смолата е гъста и лепкава, затова в миналото са я бъркали с катран.

От древни времена най-големите находища на мумийо са предимно в Индия и Средна Азия. В наши дни има и находища в Казахстан, Кавказ, южните райони на Сибир. Най-висококачественото мумийо се добива в Киргизстан, където производството му се контролира от правителството.

В рамките на едно находище, запасите мумийо варират между 200 кг и 1.5 тона. В близост до подобно находище се усеща специфичен аромат. Той идва от спояването на втвърдените екскременти на животните.

Състав на мумийо

Мумийо съдържа богат списък от полезни вещества, минерали и витамини. Най-високо е съдържанието на водород, кислород, калий, мед, желязо, силиций, фосфор, сребро.

Богато е на витамини А, В1, В6, В12, Р. В състава му има органични киселини, смолисти вещества, етерични масла.

Избор и съхранение на мумийо

Мумийо се среща в специализираните магазини под формата на капсули или смола. Използва се и под формата на мехлеми и течем екстракт.

Шиладжит

Цената на 50 капсули в опаковка е около 6 лв, докато смолата е по-скъпа – около 20 лв. Съхранявайте мумийо на хладно и сухо място, което е недостъпно за малки деца. Мумийо не бива да се използва като заместител на рационалното здравословно хранене.

Ползи от мумийо

Мумийо лекува редица заболявания. Прилага се при малки и безобидни болежки като преумора, световъртеж, главоболие, така и при сериозни здравословни проблеми. Смолата влияе положително върху функцията на костната тъкан, нервните стволове, сърдечния мускул.

Стимулира процесът на кръвотворене и повишава способността на черния дроб да обезврежда токсините. Подпомага защитните функции на организма и влияе благоприятно при хора с намалени физически сили и такива, подложени на стрес.

Органичните киселини, които се съдържат в този продукт участват в обмяната на веществата, поддържат киселинно-алкалното равновесие, понижават гнилостните процеси в дебелото черво и подобряват дейността на ендокринните жлези.

Аминокиселините участват във въглехидратната и белтъчната обмяна, оказват положителна стимулация върху сърдечно-съдовата система, подбряват мозъчното кръвообращение. Оказват благоприятно действие при язва на стомаха и дванадесетопръстника.

Благодарение на приема на мумийо се подобрява минералния обмен и се усилва зарастването на костни счупвания. Мумийо се препоръчва при глисти, диспепсия, епилепсия, истерия, неврастения, увеличен далак, камъни в жлъчката, жълтеница, анорексия, екзема, анемия, дисменорея и аменорея. Повишава хемоглобина и разширява кръвоносните съдове.

Други състояния, при които се препоръчва прием на мумийо са камъни в бъбреците, хемороиди, хроничен бронхит и астма, намаляване на кръвната захар при диабет.

Мумийо е ефективен натурален продукт за подобряване на сексуалната активност. Използва се като имуностимулиращо и добро превантивно средство за укрепване на общото здравословно състояние.

Вреди от мумийо

Мумийо не бива да се приема от бременни жени, кърмачки и деца. Не бива да се превишава препоръчителната денвна доза, която е упомената на опаковката. В противен случай могат да се получат някои странични ефекти. По време на лечението с мумийо не бива да се употребява алкохол.

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Валерия
Валерия
17.08.2015 19:53
моля, искам да закупя МУМИЙЕ
има ли такава възможност?
0
0
Милена
Милена
29.10.2013 17:19
Валентина, мумийо във формата на таблети съм купувала произведени от Хималая. Преди години имаше гаранция за качеството на техните продукти.
0
0
валентина
валентина
21.07.2013 17:05
На мен статията много ми хареса. Имам само един вопрос -къде може да купя МУМИЙО.Искам да е чист натурален продукт. Благодаря.
3
1
Вяра
Вяра
10.08.2014 23:51
В България къде да купим мумио
1
0