Маринован артишок на скараПодрежете стъблата на артишока, като оставите около 5 см. Отрежете острите краища по листата и сварете артишока във вода или на пара, докато листата омекнат в основата си и започнат лесно да се отделят....
Артишок на фурна с моцарелаОставете си малко за поръсване, преди поднасяне на ястието.
Прибавете в тигана нарязания артишок, полейте с бялото вино и 1 к.ч. вода. Захлупете съда и задушете до омекване на артишока....
Артишок с хамонНатрошете вътре кубчето бульон и прибавете отцедените добре артишоци и нарязани на четвъртинки. Захлупете с капак и оставете да ври на среден огън 10 минути....
Артишок с картофиРазрежете го на половина и с помощта на лъжица премахнете вътрешната брада. След това разрежете на още две половини.
Така от един артишок ще получите 4 парчета....
Артишок с винегретНарежете артишока на четвъртини от горе до долу и издълбайте центъра на сърцевините. Поставете изчистения артишок в голяма купа с вода, в която се съдържа и половината от лимоновия сок....
Артишок в Салса ВердеМоже и да скълцате на ситно, ако нямате хаванче. Сипете малко от бульона от варенето на артишока - вече поизстинал, сложете и брашното и малко сол и разбъркайте на кашичка....
Артишок с чеснов сосГъстотата на соса е по ваш избор.
Прибавете вътре в съда артишока и посолете. Гответе 15-тина минути, като не спирате да бъркате.
Сервирайте топлия артишок, полят със соса....
Задушен артишок с грахДържи се на средно силен огън около 15-20 мин., или докато грахът и артишокът омекнат, като се добави вода, ако течността започне да лепне....
Артишок по римскиПрибавете нарязаните моркови, лук, чесън, целина, дафинов лист, черния пипер, виното и сол на вкус. Разбъркайте.
Добавете половините артишок, сипете вода и кипнете....
Артишок по италианскиЗадушавайте около 30-тина минути - времето зависи от големината на главите артишок.
Имайте предвид, че течността не трябва да покрива артишока, така че не сипвайте цялото вино и бульон....
Артишок по провансалскиВъншните и твърди листа на артишока се отстраняват. Реже се най- горната третина от останалите листа. Артишокът се реже на две половинки и се изрязват мъхестите части. Натрива се лимон....
Салата от артишок и царевичкиИзлейте течността от консервата и нарежете (ако са цели парчета) артишока.
Нарежете на едро яйцата, пиперката на половин пръстени, добавете и нарязаните бейби царевички....
Артишок с чесън и маслоКогато водата заври, сложете решетката за готвене на пара и в нея - артишоците с корена надолу.
Захлупете тенджерата и варете около 20 минути, докато артишоците омекнат. Сервирайте топли, но не горещи....
Киш с артишок и баклаЗапържва се зеленият лук на слаб огън около 5 мин. Прибавят се баклата и артишокът. Поръсват се със сол и черен пипер.
Добавя се виното и се оставя да къкри още 10 мин....
Букатини с артишок и беконПрибавя се почистеният артишок, долива се виното, овкусява се с черния пипер, магданозът.
Пастата се вари според указанията на опаковката и се разбърква за още 3 мин. При сервиране се поръсва с пармезан....
Задушен артишок в чуден сосНарежете обеления артишок на четвъртинки и оставете в голяма купа с вода, в която има сок от един лимон.
Може да приготвите зеленчуците на пара до омекване, да овкусете със сол и зехтин....
Салата с артишок и руколаНарежете артишока и го поръсете с лимонов сок.
Добавете руколата, оставащия лимонов сок и зехтина, овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте добре. По желание добавете чери домати към салатата....
Печен артишок с лимонов дипЗагрейте фурната на 200 градуса. Сипете лимоновия сок в купа със студена вода. Нарежете артишока и го накиснете за кратко във водата.
Отцедете и сложете в тава заедно с чесъна....
Артишок с крем от чери доматиТук ще направя уточнението, че това време за готвене се отнася за малки или средни артишоци, а както знаете има и едни, които са гигантски, те се готвят малко по-дълго....