Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Старинно лекарство за зъбоболЧесън, смлян в каша, се смесва в съотношение 1:1 с черен пипер на прах.
Поставете сместа в марля и след това я прикрепете плътно към дясното ухо, ако ви болят зъбите от лявата страна, или до ушната мида на лявото ухо,...
16 Януари
Мехлем от невен - универсално лекарство за кожатаБилката се изсипва в загрятата свинска мас в емайлиран съд и се бърка непрекъснато с дървена лъжица за 10 минути. Сваля се от котлона и се оставя под капак в съда 24 часа.
След това сместа отново се загрява и се прецежда...
29 Март
1
Дафиновият лист - подправка и лекарствоС лаврови листа, които са ни познати и като подправката дафинов лист, от древни времена са украсявали главите на героите, шампионите и победителите....
21 Септ.
Кориандърът - подправка и природно лекарствоИзползван в кухнята за овкусяване на храна, кориандърът е едновременно подправка и натурално лекарство. Родом от Азия, растението има леко семена, богати на летливи масла, но със силен аромат. ...
14 Април
Индришето – подправка, лекарство или декоративно растение?Въпреки че е доста популярно, индришето обаче и днес не е от най-често използваните подправки....
14 Ноем.
2
Домашна провансиалска подправкаДомашната провансиалска подправка се съхранява в стъклен буркан с капак на тъмно и хладно място.
Използва се за овкусяване на всякакви ястия с меса, зеленчуци, за супи и за овкусяване на хляб и крутони....
20 Февр.
2
Универсална домашна подправкаТази подправка ползвам за приготвянето на супи и всички видове ястия....
14 Февр.
6
Солена подправка СамардалаОставете подправката да съхне на тъмно и проветриво място, за да запази цвета си.
След като течността се изпари, подправката е готова.
Съхранявайте подправката в стъклен съд, затворен с капак....
18 Май
Домашно приготвена подправкаДомашната подправка ползвам за всякакъв вид ястия, но най-много за приготвяне на супи....
15 Септ.
Индийско къри - подправкаВсички подправки се смесват в порцеланов и в никакъв случай метален хаван.
Започват да се стриват постепенно, докато станат на гладка каша, което отнема около 30 минути....
10 Август
Дафиновият лист - не само подправка, но и лекарствоПо времето на древните гърци и римляни дафиновият лист се е считал за ценно лекарство. Днес ние го използваме предимно в готвенето, за да овкусим това или онова ястие....
22 Април
Моята универсална зеленчукова подправкаМоята универсална зеленчукова подправка е готова....
07 Август
Бразилска подправка за месоНарежете на ситно червения лук и го смесете със ситно нарязаните чушки и кориандъра.
Разбъркайте добре сместа заедно със сока от лайм и оставете да престои на хладно поне 30-тина минути.
Сосът е изключително подходящ...
18 Окт.
Сушени моркови (за подправка)Изсушените зеленчуци запазват витамините и подобряват вкуса на ястия, супи и най-вече бульони.
Те се съхраняват лесно, не заемат много място и се приготвят много бързо.
За да ги съхраним за през зимата, ни е необходима...
07 Август
Домашна подправка с морковиИзмийте много добре зеленчуците. Обелете морковите, главите целина и пащърнака.
Измийте ги отново и ги настържете на едрото ренде. Магданоза и листата от целина измийте и наситнете.
Смесете, посолете и объркайте добре...
09 Окт.
Арабска подправка Раз ел ханутСмесваме всички подправки, като ги разбъркваме много добре....
02 Април
Апетитна подправка по русенски (Анджика)Разсипете горещата подправка в бурканчета от бебешки храни (190 г), затворете ги и ги обърнете върху капачките, докато изстинат бурканчетата с апетитката....
30 Август
Гъби с ориз и универсална подправкаЗапържват се лукът, оризът, гъбите и вегетата.
Разстилат се в тавата, долива се гореща вода и се слага във фурната. Пече се до готовност....
24 Август
Хрянът - коренът на енергиятаНапример в Австрия на Великден и Коледа е прието да се сервира хрян с шунка, подправен с кисели ябълки....
01 Април
Хрянът спасява от зъбоболПрепоръчва се употребата на хрян във вид на каша след настъргване, като в нея се добавя лимонов сок. Смесва се сокът от два лимона и сто и петдесет грама настърган хрян....
03 Май