Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Tрадиционни български великденски яйцаПисането на яйцата с восък е стар български обичай. Характерно е рисуването с домашна свещ, изработена от чист пчелен восък. Посредством свещта се прави рисунката върху полуизстиналото яйце....
12 Април
1
Колко безопасни са имуностимулаторите?В съвременното светско общество модата се развива не само върху движимото имущество, облекло, храна и литература, но и при научните теории, които често прилагаме в ежедневието. По едно време се смятало, че "всички болести...
09 Юли
Български качамакКипва се 1.800 л вода с млякото, олиото, солта и се изсипва брашното. Бърка се постоянно.
Вари се и едновременно с това се разбива с тел в продължение на 10 мин.
Маслото се сгорещява в тиган и се сипва червеният пипер...
20 Януари
12
Ужас! Фипронил и в български яйцаПо думите му това е първи случай, в който български производители са уличени в употреба на забраненото вещество фипронил. Заразените яйца са изтеглени от пазара, спряно е производството в 3 ферми....
14 Септ.
Как безопасно да консумираме яйца в жегите?Яйцата са вкусна и полезна част от ежедневното ни меню. Те са жизнено важен източник на протеини, витамини А и D.
Важно е да се спазват някои основни правила, така че да се предпазим до колкото е възможно от неблагоприятни...
20 Юли
1
Колко са безопасни изкуствените подсладители?Такива организации са СЕКХД (Съвместен експертен комитет на ФАО/СЗО по хранителни довабки), EFSA (Европейски орган по безопасност на храните)....
28 Януари
Безопасни ли са изкуствените подсладители?И точно тук изниква въпросът колко безопасни са те?...
29 Март
Безопасни ли са билковите препарати?В последните години се наблюдава тенденция хората да предпочитат билките пред регулярните лекарства за лечение на различни заболявания, смятайки ги за по-безвредни и надеждни.
Разбира се, че ако те са подбрани правилно...
03 Ноем.
Кои са опасните съставки в боите за косаБолести, свързани с боите, са рак на гърдата, яйчниците, мозъка и пикочния мехур, както и левкемия....
28 Февр.
Шакшука по българскиПатладжаните и чушките се нарязват на парченца, доматите са белени и нарязани на кубчета от консерва.
В тенджера или дълбок тиган се загрява олиото. Когато загрее, се сипват доматите, чушките и патладжаните....
09 Дек.
Лазаня по българскиСлед 25 мин, когато махнем фолиото, добавяме заливката и печем лазанята по български до готовност около 15 мин....
26 Април
Шот Български флагАлкохолните напитки трябва да са добре охладени (мастиката да е на кристали).
За да се получи на пластове, добавяме съставките една по една в указания ред..
Наливаме ги бавно с помощта на малка лъжичка....
20 Януари
Български ябълков пайПресява се в купа брашното, смесваме с бакпулвера, разтопеното масло, захарта и яйцето. Разбърква се добре с вилица, докато се разтопи захарта. Добавя се по малко от брашното и се замесва меко тесто, което да не лепне....
01 Окт.
Традиционен Български ГювечМесото се нарязва на парчета и се запържва леко в 2 - 3 с. л. от мазнината, след което се изважда.
В същата мазнина се запържва леко ситно нарязаният лук и се прибавя част от ситно нарязаните червени домати и червеният...
05 Февр.
21
Традиционен български сладкишЗамесете тесто от брашното, жълтъците, маслото, пудрата захар и маята. Увийте го в пергаментова хартия и го оставете на хладно за 2-3 часа.
След това го разстелете в намазнена и набрашнена тавичка и го сложете да се изпече...
14 Март
3
Вкусен български козунакМлякото се загрява заедно с олиото и захарта. Отстранява се да се поохлади. Към пресятото брашно се прибавят останалите продукти и шупналата мая.
Замесва се меко тесто което се измесва с разтопената мас, докато на места...
01 Май
Български коледни сладкиПресейте брашното с бакпулвера, канелата и щипка сол. Направете по средата кладенче и в него сипете предварително леко разбитото с обикновената и ваниловата захар яйце.
След това добавете маслото и омесете гладко тесто...
17 Дек.
1
Тортия по българскиКартофите се сваряват до леко омекване. После се нарязват на тънки кръгчета.
Разбиват се яйцата, слагат се подправките и се изливат върху картофите. С вилица леко се разбъркват за да попаднат добре между картофите....
08 Януари
30
Тирамису по българскиРазделяме жълтъците от белтъците. С миксер разбиваме жълтъците с пудрата захар като прибавяме към тях постепенно изварата, киселото и прясно мляко.
Белтъците, разбити на сняг, прибавяме постепенно към жълтъците, като разбъркваме...
24 Февр.
13
Традиционен Български КачамакСложете българския качамак да се пече за около 15 минути на високи градуси.
Поръсете го с червен пипер.
Щом се охлади Традиционният Български Качамак, го разрежете на парчета и му се насладете....
29 Юни
Български коледни сладкиПресейте брашното с бакпулвера, канелата и щипка сол. Направете по средата кладенче и в него сипете предварително леко разбитото с обикновената и ваниловата захар яйце.
След това добавете маслото и омесете гладко тесто...
17 Дек.
1
Тирамису по българскиРазделяме жълтъците от белтъците. С миксер разбиваме жълтъците с пудрата захар като прибавяме към тях постепенно изварата, киселото и прясно мляко.
Белтъците, разбити на сняг, прибавяме постепенно към жълтъците, като разбъркваме...
24 Февр.
13
Тортия по българскиКартофите се сваряват до леко омекване. После се нарязват на тънки кръгчета.
Разбиват се яйцата, слагат се подправките и се изливат върху картофите. С вилица леко се разбъркват за да попаднат добре между картофите....
08 Януари
30