Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Tрадиционни български великденски яйцаTрадиционни български великденски яйца
12 Април
1
Писането на яйцата с восък е стар български обичай. Характерно е рисуването с домашна свещ, изработена от чист пчелен восък. Посредством свещта се прави рисунката върху полуизстиналото яйце....
Колко безопасни са имуностимулаторите?Колко безопасни са имуностимулаторите?
09 Юли
В съвременното светско общество модата се развива не само върху движимото имущество, облекло, храна и литература, но и при научните теории, които често прилагаме в ежедневието. По едно време се смятало, че "всички болести...
Български качамакБългарски качамак
20 Януари
12
Кипва се 1.800 л вода с млякото, олиото, солта и се изсипва брашното. Бърка се постоянно. Вари се и едновременно с това се разбива с тел в продължение на 10 мин. Маслото се сгорещява в тиган и се сипва червеният пипер...
Ужас! Фипронил и в български яйцаУжас! Фипронил и в български яйца
14 Септ.
По думите му това е първи случай, в който български производители са уличени в употреба на забраненото вещество фипронил. Заразените яйца са изтеглени от пазара, спряно е производството в 3 ферми....
Как безопасно да консумираме яйца в жегите?Как безопасно да консумираме яйца в жегите?
20 Юли
1
Яйцата са вкусна и полезна част от ежедневното ни меню. Те са жизнено важен източник на протеини, витамини А и D. Важно е да се спазват някои основни правила, така че да се предпазим до колкото е възможно от неблагоприятни...
Колко са безопасни изкуствените подсладители?Колко са безопасни изкуствените подсладители?
28 Януари
Такива организации са СЕКХД (Съвместен експертен комитет на ФАО/СЗО по хранителни довабки), EFSA (Европейски орган по безопасност на храните)....
Безопасни ли са изкуствените подсладители?Безопасни ли са изкуствените подсладители?
29 Март
И точно тук изниква въпросът колко безопасни са те?...
Безопасни ли са билковите препарати?Безопасни ли са билковите препарати?
03 Ноем.
В последните години се наблюдава тенденция хората да предпочитат билките пред регулярните лекарства за лечение на различни заболявания, смятайки ги за по-безвредни и надеждни. Разбира се, че ако те са подбрани правилно...
Кои са опасните съставки в боите за косаКои са опасните съставки в боите за коса
28 Февр.
Болести, свързани с боите, са рак на гърдата, яйчниците, мозъка и пикочния мехур, както и левкемия....
Шакшука по българскиШакшука по български
09 Дек.
Патладжаните и чушките се нарязват на парченца, доматите са белени и нарязани на кубчета от консерва. В тенджера или дълбок тиган се загрява олиото. Когато загрее, се сипват доматите, чушките и патладжаните....
Лазаня по българскиЛазаня по български
26 Април
След 25 мин, когато махнем фолиото, добавяме заливката и печем лазанята по български до готовност около 15 мин....
Шот Български флагШот Български флаг
20 Януари
Алкохолните напитки трябва да са добре охладени (мастиката да е на кристали). За да се получи на пластове, добавяме съставките една по една в указания ред.. Наливаме ги бавно с помощта на малка лъжичка....
Български ябълков пайБългарски ябълков пай
01 Окт.
Пресява се в купа брашното, смесваме с бакпулвера, разтопеното масло, захарта и яйцето. Разбърква се добре с вилица, докато се разтопи захарта. Добавя се по малко от брашното и се замесва меко тесто, което да не лепне....
Традиционен Български ГювечТрадиционен Български Гювеч
05 Февр.
21
Месото се нарязва на парчета и се запържва леко в 2 - 3 с. л. от мазнината, след което се изважда. В същата мазнина се запържва леко ситно нарязаният лук и се прибавя част от ситно нарязаните червени домати и червеният...
Традиционен български сладкишТрадиционен български сладкиш
14 Март
3
Замесете тесто от брашното, жълтъците, маслото, пудрата захар и маята. Увийте го в пергаментова хартия и го оставете на хладно за 2-3 часа. След това го разстелете в намазнена и набрашнена тавичка и го сложете да се изпече...
Вкусен български козунакВкусен български козунак
01 Май
Млякото се загрява заедно с олиото и захарта. Отстранява се да се поохлади. Към пресятото брашно се прибавят останалите продукти и шупналата мая. Замесва се меко тесто което се измесва с разтопената мас, докато на места...
Български коледни сладкиБългарски коледни сладки
17 Дек.
1
Пресейте брашното с бакпулвера, канелата и щипка сол. Направете по средата кладенче и в него сипете предварително леко разбитото с обикновената и ваниловата захар яйце. След това добавете маслото и омесете гладко тесто...
Класически Български ТараторКласически Български Таратор
04 Май
7
Вашият освежаващ традиционен български таратор е готов!...
Тортия по българскиТортия по български
08 Януари
30
Картофите се сваряват до леко омекване. После се нарязват на тънки кръгчета. Разбиват се яйцата, слагат се подправките и се изливат върху картофите. С вилица леко се разбъркват за да попаднат добре между картофите....
Тирамису по българскиТирамису по български
24 Февр.
13
Разделяме жълтъците от белтъците. С миксер разбиваме жълтъците с пудрата захар като прибавяме към тях постепенно изварата, киселото и прясно мляко. Белтъците, разбити на сняг, прибавяме постепенно към жълтъците, като разбъркваме...
Класически български шницелиКласически български шницели
30 Септ.
Класическите български шницели са много вкусни....
Традиционен Български КачамакТрадиционен Български Качамак
29 Юни
Сложете българския качамак да се пече за около 15 минути на високи градуси. Поръсете го с червен пипер. Щом се охлади Традиционният Български Качамак, го разрежете на парчета и му се насладете....
Български коледни сладкиБългарски коледни сладки
17 Дек.
1
Пресейте брашното с бакпулвера, канелата и щипка сол. Направете по средата кладенче и в него сипете предварително леко разбитото с обикновената и ваниловата захар яйце. След това добавете маслото и омесете гладко тесто...
Тирамису по българскиТирамису по български
24 Февр.
13
Разделяме жълтъците от белтъците. С миксер разбиваме жълтъците с пудрата захар като прибавяме към тях постепенно изварата, киселото и прясно мляко. Белтъците, разбити на сняг, прибавяме постепенно към жълтъците, като разбъркваме...
Тортия по българскиТортия по български
08 Януари
30
Картофите се сваряват до леко омекване. После се нарязват на тънки кръгчета. Разбиват се яйцата, слагат се подправките и се изливат върху картофите. С вилица леко се разбъркват за да попаднат добре между картофите....