Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Народна медицина с волски езикВолският език е билка, която е популярна още с имената еленов и биволски език. От растението се използват листата – те се берат през пролетните месеци, след което се изсушават....
23 Април
Лечебни рецепти с волски езиксладник и иглика, 100 г стръкове от камшик и 40 г листа от волски език....
05 Март
Волският език лекува кашлицаЕдна от най-ефикасните билки е волският език – от билката се използват само листата. Отварите с волски език помагат при бронхити, трахеити, хроничен нефрит, болести на далака, цистопиелити и др....
01 Дек.
Желиран езикСвинските езици се сваряват заедно с целите моркови, магданозените корени, дафиновия лист, зърна черен пипер, бахар и солта в тенджера под налягане 40 минути.
Морковите се изваждат и нарязват на кръгчета.
Езиците се...
21 Януари
2
Печен езикЕзикът се сварява, обелва се и се нарязва на парчета. Кашкавалът се настъргва.
Лукът се задушава в олиото. Филията от хляба се накисва в мляко. Към задушения лук се прибавят яйцата, изцедената добре от млякото филия и...
26 Януари
Паниран езикВ подсолена вода слагаме да се свари езикът. Може да ползвате телешки или свински, както ви хареса.
След като се свари, изцеждаме от водата и го белим. Нарязваме го на кръгчета. В купа разбиваме яйцата.
Взимаме парче...
27 Февр.
2
Език панеСвинският език се сварява много добре в тенджера под налягане за около 2 часа.
След като е сварен, се потапя в студена вода за секунди и се обелва.
Нарязва се на парчета, посолява се и се панира последователно в брашно...
10 Март
1
Пържен езикДобре изчистения и измит език сварете с нарязаните едро морков, целина, корени магданоз, дафиновите листа. Ако обичате, може да добавите и малко бахар.
След като езикът омекне, извадете го, обелете го. Изчакайте да изстине...
25 Септ.
Шпикован езикСварете в подсолена вода приготвения телешки език, потопете го в студена вода и го обелете.
Направете в готовия език отвори с нож и пъхнете в тях скилидки чесън и ивички от бекона (пушени гърди).
Сложете шпикования...
12 Дек.
Паниран езикЕзикът се измива и се вари със сол, морков, керевиз, дафинов лист, черен пипер и бахар.
След като уври още топъл се бели. Нарязва се на порции и се посолява.
Панира се като първо се топи в брашното, след това в бирата...
04 Януари
Морски език (Палтус)Природата ни изненадва с различни странни създания, но истинските чудновати същества са в дълбините на моретата и океаните. Видът и начинът на живот на тези морски обитатели изненадват и ни карат да се замислим за възможностите...
12 Окт.
Дешифрираха бебешкия езикЛесно ли е да разбере майката защо бебето плаче, какво изразяват крясъците му? Невъзможността да се ориентират околните за желанията и нуждите на бебето идва от това, че не разбираме бебешкия език.
А бебетата изразяват...
16 Юни
Пушен свински езикВ тенджера под налягане поставяме всички продукти описани по-горе.
Сипваме вода, за да се покрият продуктите заедно със свинския език, и поставяме на котлона да ври за 35 минути.
Времето за готвене на езика зависи от...
28 Януари
Език в сачеСварете почистения телешки език в тенджера под налягане заедно в подправките. Още топъл го обелете и го нарежете на филийки.
Загрейте бавно сачето, което трябва да е добре намазнено. Сложете езика и го запечете равномерно...
27 Август
1
Език в гювечеТелешките езици се почистват и измиват. Поставят се заедно с подправките в тенджера и се заливат с вода, която трябва да покрие месото. Всичко се вари 30-35 минути и след това езикът се вади и се нарязва на колелца.
Подрежда...
25 Окт.
2
Маринован телешки езикТелешкият език се накисва в студена вода за около 12 часа, която е добре да се смени няколко пъти. Изкиснатият език се слага в дълбока тенджера, залива се със студена вода, добавят се подправките и ч.л. сол и се кипва. Котлонът...
23 Ноем.
1
Език в гърнеДобре почистените езици се осоляват и леко се фаршироват (разрязват) на поне 5-6 места. Във всеки прорез се слага по малко сланина, 1-2 зърна черен пипер, отчупено парченце дафинов лист.
Половината от доматите се изсипват...
29 Ноем.
Пържен свински езикПочистете добре свинските езици и ги сложете да се варят с корените за супа, нарязани дребно, дафиновия лист, зърна черен пипер и бахар.
Към края добавете виното и доварете.
Сварените езици обелете. Нарежете ги на...
29 Септ.
Език на фурнаДобре измитият език се вари с малко оцет, като се посолява, за 2-3 часа Добавят се почистените и едро нарязани лук, моркови, магданозени корени.
След като се свари, се потапя веднага в студена вода и се обелва. Нарязва...
22 Януари
Коктейл Усукан ЕзикСветлият или златният ром имат едва доловим вкус, за разлика от тъмния ром, така че те не прикриват вкусовете от другите ликьори.
Слагаме в шейкър с лед светлия ром, кокосовия ликьор, портокаловото кюрасо и лимоновия сок...
29 Окт.
Свински език панеИзмийте и почистете свинския език, след което го сложете да се вари в подсолена вода с подправки - карамфил, зърна черен пипер, бахар и др. По желание може да добавите и кубче бульон.
След като свареният език изстине,...
11 Дек.
Печен морски езикПочистете и измийте добре рибата морски език.
На мястото, където сте извадили вътрешностите, сложете сол, зехтин и цели скилидки чесън със стрък розмарин.
Намажете рибата със зехтин, поставете върху хартия за печене...
21 Май
Вкусен телешки езикТелешкия език измиваме и поставяме в тенджера заедно с нарязаните на едро зеленчуци и зърната черен пипер.
Заливаме с вода и оставяме да кипне.
Оставяме на тих огън да се вари за около 3 часа, под капак, ако е необходимо...
02 Февр.
Паниран свински езикИзчистете и измийте свинския език.
Сварете го в подсолена вода с едно кубче зеленчуков бульон.
Охладете и обелете езикът и го нарежете на филийки.
Всяка филийка намажете с горчица от двете страни.
Потапяйте всяка...
25 Май
2
Мусака с езикЕзиците се сваряват много добре в подсолена вода. Вадят се и се обелват, след което се режат на малки парчета.
Картофите се режат на кубчета и се запържват заедно с езиците в сгорещена мазнина.
Изсипват се в намаслена...
18 Окт.