Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
МащеркаМащерка
26 Януари
1
Заедно с около шестдесетте си разновидности, включващи френска мащерка, лимонова мащерка, портокалова мащерка и сребриста мащерка, е сигурно, че тази подправка ще добави благоухание в живота ни....
Червена пълзяща мащеркаЧервена пълзяща мащерка
12 Септ.
Thymus serpyllum е латинското название на червената пълзяща мащерка, която в разговорната реч се нарича още брекландска мащерка, дива мащерка или бабешка мащерка и е вид цъфтящо растение от семейството на ментата Lamiaceae...
Ето защо имате газовеЕто защо имате газове
03 Дек.
Един от най-унизителните моменти в ежедневието на един човек (или поне така се приема от мнозина) е да изпусне газове на публично място. Понякога няма как, тялото ни предава и издайническият звук може да смути вас или околните...
Кулинарна употреба на мащеркаКулинарна употреба на мащерка
24 Юни
1
Ароматната мащерка се използва не само за приготвяне на чай от мащерка, но също така има голямо приложение и в кухнята на много държави....
Етерично масло от мащеркаЕтерично масло от мащерка
24 Юни
Чаят от мащерка пък се прилага при болно гърло, за лесно отхрачване, при болки в крема. Неслучайно мащерката присъства в много сиропи за кашлица. Но какво знаем за ползите и приложенията на маслото от мащерка?...
Патица с мащеркаПатица с мащерка
14 Февр.
Поръсваме зеленчуците с останалата мащерка и всичко разбъркваме добре. Връщаме я във фурната и печем още 10 мин....
Масловки с мащеркаМасловки с мащерка
21 Окт.
Поръсват се с мащерката и сол, разбъркват се и се махат от котлона....
Рататуй с мащеркаРататуй с мащерка
19 Юли
Добавете чесъна и доматите в тенджера, прибавете дафиновия лист и мащерката, малко сол и черен пипер. Задушете докато доматите омекнат. Върнете зеленчуците при доматите и задушете за още 15 минути....
Ципура с мащеркаЦипура с мащерка
30 Ноем.
Ципурата с мащерка е готова....
Гризини с мащеркаГризини с мащерка
27 Януари
Разточва се на тънка правоъгълна кора, отгоре се намазва с олио и поръсваме сушена мащерка. Срязва се правоъгълника на две части по дължина и се реже на соленки с дебелина 1 см....
Оберете дюлите навреме! Ето защоОберете дюлите навреме! Ето защо
25 Септ.
Дюлите трябва да се берат нито прекалено рано, нито прекалено късно. Те нарастват средно с 2-4 грама на ден. Преждевременната беритба на дюлите води до влошаване на вкусовите качества. При закъснение на беритбата пък...
Яж зеле редовно! Ето защоЯж зеле редовно! Ето защо
08 Юли
Още в Древен Египет, Гърция и Рим са били известни лечебните свойства на бялото главесто зеле. В състава му се съдържат захари, белтъчини, мазнини, целулоза, ферменти, минерали, соли и голям комплекс от...
Ето защо сте непрекъснато гладниЕто защо сте непрекъснато гладни
23 Септ.
Гладът е естествено чувство за всеки човек. Рано или късно през различните етапи през живота си всеки минава през период на липса на апетит или на по-засилен такъв. Има обаче и критични моменти – непрекъснато сте гладни...
Вършете добри дела! Ето защоВършете добри дела! Ето защо
01 Юни
Със сигурност сте се питали дали има справедливост в живота. Това е донякъде философски въпрос, но пък отговорът може да промени света около нас. И ако да, то как точно работи справедливостта и как добрите дела могат да изменят...
Ето защо сте постоянно уморениЕто защо сте постоянно уморени
02 Септ.
Чувствате се уморени през цялото време? Не сте сами. Двама от всеки петима съобщават, че се чувстват уморени през по-голямата част от седмицата, а изследванията на Световната здравна организация (СЗО) показват, че 1 от 3...
Курсове за пречистване с мащеркаКурсове за пречистване с мащерка
20 Окт.
За целта можете да използвате следната рецепта с мащерка: Пригответе отвара от мащерка: - Кипнете 500 мл вода, добавете 15 г мащерка. - След 20 минути бавно варене, изключете котлона....
Отглеждане на мащерка в градинатаОтглеждане на мащерка в градината
14 Септ.
Известни са над 350 вида дива мащерка, затова ще споменем само латинското име на род Мащерка – Thymus....
Панирани крилца с мащеркаПанирани крилца с мащерка
07 Септ.
Яйцата се разбъркват с червен пипер, мащерка и галета. Първо потапяте крилцата в брашното, а след това в яйчената смес и се запържва в масло до златисто-кафяво....
Билков чай от мащеркаБилков чай от мащерка
16 Май
4
Изсушена на сянка, мащерката има годност 3 години, а нарязаната билка – 2 години. Две супени лъжици от билката заливаме с 500 мл. вряла филтрирана или изворна вода. Запарваме течността 10-15 минути....
Пържоли, мариновани с мащеркаПържоли, мариновани с мащерка
29 Юли
1
Добавяме ситно нарязаната мащерка, дафиновия лист, оцета и бялото вино. Оставяме ги да се мариноват за 12 часа в хладилник. Преди приготвяне отцеждаме месото от маринатата. Изпържваме го в сгорещена свинска мас....
Гъбена супа с мащеркаГъбена супа с мащерка
24 Януари
1
Сложете малко сол, пипер и мащерка. Към лука и гъбите добавете 800 мл вода и около 20 минути варете. През това време разбъркайте сметаната с брашното и малко от бульона, който варите....
Италиански гризини с мащеркаИталиански гризини с мащерка
06 Май
Добавяме ароматните - сушени и стрити мащерка (3 ч.л.) и босилек (2 равни ч.л.). Нарязваме на много ситно около 20 листенца пресен естрагон и го прибавяме в купата....
Постен грах с мащеркаПостен грах с мащерка
07 Февр.
1
Почистват се и се нарязват лукът и морковът на дребно. Изсипват се нарязаните зеленчуци в тенджера с загрято олио. Задушавате зеленчуците за около 3-4 минути. Добавяте и брашното, разбърква се непрекъснато, за да няма...
Безквасен хляб с мащеркаБезквасен хляб с мащерка
04 Дек.
Двата вида брашно се смесват и се добавя захарта, бакпулверът, кориандърът и мащерката. Една чаена лъжичка масло се отделя настрана, останалото масло се добавя към сухата смес....
Шафранови картофки с мащеркаШафранови картофки с мащерка
18 Януари
Прибавяме шафрана и скълцаната мащерка. Разбъркваме и накрая прибавяме бялото вино. Оставяме картофките да се задушават на тих огън, под капак, като от време на време се ги разбъркваме....