Дюлите трябва да се берат нито прекалено рано, нито прекалено късно.
Те нарастват средно с 2-4 грама на ден. Преждевременната беритба на дюлите води до влошаване на вкусовите качества.
При закъснение на беритбата пък част от плодовете окапват и се нараняват, а на останалите се намалява срокът на съхранение. Много е трудно да се определи правилно тяхното качество и да се уцели моментът "навреме" за беритба.
Има няколко индикации, които подсказват кога е настъпил този момент:
- Навреме набраните плодове по-малко се засягат от болестта "горчиви петна";
- Дюлите трябва да са обрани, когато цветът на кожицата им е жълтеникав, мъхът по тях е намалял и се премахва лесно, а при разрязване семената са видимо тъмнокафяви;
- Дюлите лесно започват да гният и заради това те не трябва да се оставят на открито или да се покриват;
- За съхранението на дюлите се препоръча да се поставят в касетка, постлана с хартия. Не се съхраняват в едно помещение заедно с круши, тъй като те отделят газта на зреенето - ацетилен;
- Плодовете се съхраняват в помещение с висока влажност и оптимална температура 8 градуса. Така могат да се запазят до края на декември.
Коментари