Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
МарципанМарципан
19 Септ.
Наричали са марципанът „божествена храна“. Вярва се, че той е бил запазен за халифите около 800 г. сл. Хр. В онези времена марципанът не е изглеждал като днешния, но едно е ясно – произвежда се от бадеми....
МарципанМарципан
17 Август
Оформете готовия марципан на продълговато руло и го увийте във фолио, за да се съхрани по-добре. Може да го съхранявате на стайна температура....
Домашен марципанДомашен марципан
20 Юни
В купа се смесват всички продукти и се месят, докато се получи гладко тесто, ако е необходимо се добавя още вода или пудра захар. Съхраняваме тестото на хладно, опаковано в стреч фолио....
Бисквитки с марципанБисквитки с марципан
14 Април
Марципанът се смесва със захарта и се разбърква до образуване на хомогенна смес. Добавя се белтъкът и се разбърква. Тестото се разточва и се изрязват кръгове с диаметър 7-8 сантиметра....
Сладки с марципанСладки с марципан
23 Март
Маслото се оставя да омекне на стайна температура и се смесва с марципана. Добавя се захарта, солта, 1 яйце и филираните бадеми. Разбърква се добре....
Ягоди в марципанЯгоди в марципан
05 Август
От марципана се правят топчета, в тях се правят дупки и вътре се пъхва половинка или четвъртинка ягода, след което топчето се затваря. Оставят се за 1 час в хладилника....
Защо наричат авокадото кърваво?Защо наричат авокадото кърваво?
03 Юни
Ясно е, че е кръстен зеленото злато заради зеления си цвят и добрите печалби, които се изкарват от него, но защо наричат авокадото кърваво, ще разгледаме в следващите редове....
Кулинарна употреба на марципанКулинарна употреба на марципан
12 Окт.
Марципанът е едно от най-древните лакомства. У нас обаче от години цари мнението, че марципанът е онова странно подобие на шоколад, с не дотам приятен вкус, но на доста ниска цена. Това обаче е огромна заблуда....
Пълнени кайсии с марципанПълнени кайсии с марципан
27 Август
Сипете захарта, лимоновия сок и 300 мл вода в тенджерка и кипнете, като разбърквате, докато захарта се разтвори. Варете 5-10 минути....
Немски сладкиш с марципанНемски сладкиш с марципан
02 Ноем.
Тестото се разточва във формата на правоъгълник. Кайсиевят пълнеж с марципан разстелете върху тестото....
Сметанова торта с марципанСметанова торта с марципан
18 Дек.
Поставете в хладилника да престои една нощ и Сметанова торта с марципан....
Щолен с бадемов марципанЩолен с бадемов марципан
13 Март
Разстиламе тестото леко, така че в средата поставяме предварително приготвения марципан оформен на фитил. Увиваме тестото около марципана и прехвърляме в тава, оставяме да втаса за 1 час....
Защо наричат смокините сладострастни лечителки?Защо наричат смокините сладострастни лечителки?
18 Септ.
Наричат смокините сладострастни лечителки, тъй като тези сочни плодчета са едни от най-силните естествени афродизиаци....
Защо наричат Гренландия зелената земя?Защо наричат Гренландия зелената земя?
10 Май
За любителите на нетрадиционния туризъм и слабо известните дестинации най-големият остров на Земята – Гренландия, е перфектното място, което могат да посетят през ваканцията си. В превод на български език името на...
Защо побелява шоколадът?Защо побелява шоколадът?
23 Окт.
Защо побелява шоколадът Всъщност това странно явление се нарича "цъфтеж" и се получава поради неправилно съхранение....
История на марципанаИстория на марципана
12 Януари
Причина за това е времето на комунизма, когато с наименованието марципан са се продавали продукти с твърда какаова маса, наподобяващ шоколад, но с доста занижено качество....
Коледен фруктов кейк с марципанКоледен фруктов кейк с марципан
18 Дек.
Изчакайте готовият кейк да се охлади във формата за 10 минути, след което го обърнете върху решетка, за да се изстине напълно коледния фруктов кейк с марципан....
Немски ябълков пай с марципанНемски ябълков пай с марципан
09 Януари
Насладете се на този вълшебно вкусен немски ябълков пай с марципан!...
Френски бонбони с марципан (Calissons)Френски бонбони с марципан (Calissons)
17 Август
Смелете в кухненски робот захаросания пъпеш, портокаловите кори (може да ги замените с 1 с. л. сладко от портокалови корички или 1 с. л. настъргана кора от портокал) с водата от портокалов цвят и добавете парченца марципан...
Оригинален Дрезденски щолен с марципанОригинален Дрезденски щолен с марципан
17 Септ.
Марципан се продава в магазинната мрежа и се ползва този, който е за разточване....
Кейк с бадемов марципан БатенбергКейк с бадемов марципан Батенберг
31 Януари
5
Внимателно преместваме кейка, поставяйки го върху разточения марципан. Започваме внимателно да обвиваме кейка, като при завъртането излишният марципан отстрани изрязваме с нож....
Торта с домашен марципан ВарнаТорта с домашен марципан Варна
09 Март
6
За да направите захарно тесто, тъй наречения марципан Варна, сложете тенджерка на огъня със 150 мл. вода да загрее. Прибавете 70 грама краве масло и като кипне, сипете наведнъж 150 г брашно....
Сладки с марципан и кафеСладки с марципан и кафе
17 Август
Разбъркайте заедно брашното, захарта, солта, инстантното капучиното и настъргания шоколад, прибавете размекналото се масло и яйцето и постепенно замесете гладко тесто....
Салата Преливащи се цветовеСалата Преливащи се цветове
28 Януари
Сварват се морковът, цвеклото и целината. Изцеждат се и се поставят в купа, овкусява се със соса и се гарнира с маслините и магданоза....
Топящ се паниран кашкавалТопящ се паниран кашкавал
05 Май
Топящият се паниран кашкавал поднесете със свежа, зелена салата. Добър апетит!...