Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
МарципанНаричали са марципанът „божествена храна“.
Вярва се, че той е бил запазен за халифите около 800 г. сл. Хр. В онези времена марципанът не е изглеждал като днешния, но едно е ясно – произвежда се от бадеми....
19 Септ.
МарципанОформете готовия марципан на продълговато руло и го увийте във фолио, за да се съхрани по-добре. Може да го съхранявате на стайна температура....
17 Август
Домашен марципанВ купа се смесват всички продукти и се месят, докато се получи гладко тесто, ако е необходимо се добавя още вода или пудра захар.
Съхраняваме тестото на хладно, опаковано в стреч фолио....
20 Юни
Бисквитки с марципанМарципанът се смесва със захарта и се разбърква до образуване на хомогенна смес. Добавя се белтъкът и се разбърква. Тестото се разточва и се изрязват кръгове с диаметър 7-8 сантиметра....
14 Април
Сладки с марципанМаслото се оставя да омекне на стайна температура и се смесва с марципана. Добавя се захарта, солта, 1 яйце и филираните бадеми.
Разбърква се добре....
23 Март
Ягоди в марципанОт марципана се правят топчета, в тях се правят дупки и вътре се пъхва половинка или четвъртинка ягода, след което топчето се затваря.
Оставят се за 1 час в хладилника....
05 Август
Защо наричат авокадото кърваво?Ясно е, че е кръстен зеленото злато заради зеления си цвят и добрите печалби, които се изкарват от него, но защо наричат авокадото кърваво, ще разгледаме в следващите редове....
03 Юни
Кулинарна употреба на марципанМарципанът е едно от най-древните лакомства. У нас обаче от години цари мнението, че марципанът е онова странно подобие на шоколад, с не дотам приятен вкус, но на доста ниска цена. Това обаче е огромна заблуда....
12 Окт.
Пълнени кайсии с марципанСипете захарта, лимоновия сок и 300 мл вода в тенджерка и кипнете, като разбърквате, докато захарта се разтвори. Варете 5-10 минути....
27 Август
Немски сладкиш с марципанТестото се разточва във формата на правоъгълник.
Кайсиевят пълнеж с марципан разстелете върху тестото....
02 Ноем.
Сметанова торта с марципанПоставете в хладилника да престои една нощ и Сметанова торта с марципан....
18 Дек.
Щолен с бадемов марципанРазстиламе тестото леко, така че в средата поставяме предварително приготвения марципан оформен на фитил.
Увиваме тестото около марципана и прехвърляме в тава, оставяме да втаса за 1 час....
13 Март
Защо наричат смокините сладострастни лечителки?Наричат смокините сладострастни лечителки, тъй като тези сочни плодчета са едни от най-силните естествени афродизиаци....
18 Септ.
Защо наричат Гренландия зелената земя?За любителите на нетрадиционния туризъм и слабо известните дестинации най-големият остров на Земята – Гренландия, е перфектното място, което могат да посетят през ваканцията си.
В превод на български език името на...
10 Май
Защо побелява шоколадът?Защо побелява шоколадът
Всъщност това странно явление се нарича "цъфтеж" и се получава поради неправилно съхранение....
23 Окт.
История на марципанаПричина за това е времето на комунизма, когато с наименованието марципан са се продавали продукти с твърда какаова маса, наподобяващ шоколад, но с доста занижено качество....
12 Януари
Коледен фруктов кейк с марципанИзчакайте готовият кейк да се охлади във формата за 10 минути, след което го обърнете върху решетка, за да се изстине напълно коледния фруктов кейк с марципан....
18 Дек.
Немски ябълков пай с марципанНасладете се на този вълшебно вкусен немски ябълков пай с марципан!...
09 Януари
Френски бонбони с марципан (Calissons)Смелете в кухненски робот захаросания пъпеш, портокаловите кори (може да ги замените с 1 с. л. сладко от портокалови корички или 1 с. л. настъргана кора от портокал) с водата от портокалов цвят и добавете парченца марципан...
17 Август
Оригинален Дрезденски щолен с марципанМарципан се продава в магазинната мрежа и се ползва този, който е за разточване....
17 Септ.
Кейк с бадемов марципан БатенбергВнимателно преместваме кейка, поставяйки го върху разточения марципан.
Започваме внимателно да обвиваме кейка, като при завъртането излишният марципан отстрани изрязваме с нож....
31 Януари
5
Торта с домашен марципан ВарнаЗа да направите захарно тесто, тъй наречения марципан Варна, сложете тенджерка на огъня със 150 мл. вода да загрее. Прибавете 70 грама краве масло и като кипне, сипете наведнъж 150 г брашно....
09 Март
6
Сладки с марципан и кафеРазбъркайте заедно брашното, захарта, солта, инстантното капучиното и настъргания шоколад, прибавете размекналото се масло и яйцето и постепенно замесете гладко тесто....
17 Август
Салата Преливащи се цветовеСварват се морковът, цвеклото и целината.
Изцеждат се и се поставят в купа, овкусява се със соса и се гарнира с маслините и магданоза....
28 Януари
Топящ се паниран кашкавалТопящият се паниран кашкавал поднесете със свежа, зелена салата.
Добър апетит!...
05 Май