Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
БамяДруг вариант за премахване на слузта е просто да я бланширате за 5 минути във вода и оцет.
Бамята е много разпространена в арабската, азиатската и африканската кухня....
25 Февр.
БамяБамята, наречена още баян (лат. Abelmoschus esculentus), е едногодишно тропическо тревисто растение от семейство Слезови (Malvaceae), чиито неузрели шушулки се използват като зеленчук. Африка е родното място на този зеленчук...
18 Септ.
Как се приготвя бамяЗа да се премахне донякъде течността в шушулките, бамята се бланшира преди приготвянето, като се пусне във вряла вода за около две минути.
Към отварата се добавя лимонов сок или оцет....
05 Април
6
Как се бланшират картофиКато сме на тема бланширане на картофи, вижте как да направите перфектните картофи соте....
09 Март
Съхранение на бамяБланшират се за 4 минути и се оставят да изстинат.
Подреждат се на табла и се поставят за 30 минути във фризера, след което се изсипват в пликове за фризер с херметическо затваряне....
12 Юли
Топящ се паниран кашкавалТопящият се паниран кашкавал поднесете със свежа, зелена салата.
Добър апетит!...
05 Май
Салата Преливащи се цветовеСварват се морковът, цвеклото и целината.
Изцеждат се и се поставят в купа, овкусява се със соса и се гарнира с маслините и магданоза....
28 Януари
Как се почиства бамя?За да се почисти добре бамята, е хубаво към водата, в която ще бъдат бланширани шушулките, да се добавят лимонов сок и оцет....
25 Юли
Как се замразява бамя?За целта първо се почистват от дръжките и измиват, след което се бланшират се и се оставят да се изцедят добре. Прибират се на порции в пликове херметически затворени и се поставят във фризера....
24 Февр.
Как се вари бамя?Бамята е здравословен и нискокалоричен зеленчук, който често се използва и в българската кухня.
Продуктът е популярен също така и в различни карибски, креолски, индийски и южни ястия. Има много начини за приготвяне...
02 Май
1
Стерилизирана бамяЗадължително подберете прясна, млада, дребна бамя, която още няма образувани семена.
Внимателно изрежете дръжките, като внимавате да не откриете семенниците, защото пускат лигав сок. Оставете зеленчуците да киснат в съд...
12 Дек.
2
Консервирана БамяТака приготвената бамя в обръщате няколко дни, за се консервира от аспирина и оцета.
Консервираната Бамя е готова....
17 Април
1
Маринована БамяСлед като изтече срокът, бамята се е получила хрупкава и е готова за консумация....
30 Април
Кисела бамяИзберете крехка и млада бамя, измийте я и я бланширайте, докато промени цвета си леко.
На дъното на 1 голям буркан сложете всички подправки и върху тях наредете бамята.
Долейте вода до гърлото на буркана, затворете...
04 Окт.
1
Пържена бамяИзмийте бамята, махнете дръжките и я подсушете. Нарежете на еднакви парченца. Бланширайте бамята във вряща подсолена вода за 5 минути.
След това я отцедете в гевгир добре, като накрая пак попиете излишната влага.
Разбийте...
30 Септ.
Панирана бамяИзмийте бамята и я почистете от дръжките. Кипнете вода с малко сол и 1-2 с.л. оцет и бланширайте бамята за 5 минути. След това хубаво я отцедете за около 10-15 минути.
Разбийте яйцата и добавете царевично брашно, щипка...
06 Януари
Пикантна бамяЗадушаваме нарязания на ситно лук в загряния зехтин под капак за кратко.
Към него прибавяме лютия червен пипер и солта и разбъркваме.
Добавяме нарязаните на ситно домати и задушаваме за 10 мин.
Към тях прибавяме...
14 Януари
Панирана бамяИзмийте бамята и я почистете от дръжките. Кипнете вода с малко сол и 1-2 с.л. оцет и бланширайте бамята за 5 минути. След това хубаво я отцедете за около 10-15 минути.
Разбийте яйцата и добавете царевично брашно, щипка...
06 Януари
Стерилизирана бамяИзмийте бамята и отстранете дръжките.
Настържете доматите или ги смелете в машина за мелене.
На дъното на буркан (400 мл) сложете 1 к.л. сол. Покрийте дъното с доматен сок и започнете да нареждате бамята. Редувайте...
20 Септ.
Бамя - туршияИзмиваме много добре под течаща вода крехката бамя и я бланшираме във вряла вода докато леко потъмнее....
03 Юли
Пържена бамяДолейте толкова вода, че да се образува кашица, която да може да се закрепи по бамята при овалване.
По желание към панировката добавете и едно яйце. Сипете бамята в панировката и я оваляйте....
23 Август
Пиле Омъжи се за менВръща се пилето със сметана в тигана със соковете си, полива се няколко пъти с горещ сос и се добавя още 25 г масло, разбърква се. Добавят се и накъсани листа босилек....
29 Март
1
Бухти, които се обръщат самиПържат се до зачервяване.
Поръсват се топли с пудра захар.
Бухтите, които се обръщат сами са готови....
14 Ноем.
4