Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
БамяБамя
25 Февр.
Друг вариант за премахване на слузта е просто да я бланширате за 5 минути във вода и оцет. Бамята е много разпространена в арабската, азиатската и африканската кухня....
БамяБамя
18 Септ.
Бамята, наречена още баян (лат. Abelmoschus esculentus), е едногодишно тропическо тревисто растение от семейство Слезови (Malvaceae), чиито неузрели шушулки се използват като зеленчук. Африка е родното място на този зеленчук...
Как се приготвя бамяКак се приготвя бамя
05 Април
6
За да се премахне донякъде течността в шушулките, бамята се бланшира преди приготвянето, като се пусне във вряла вода за около две минути. Към отварата се добавя лимонов сок или оцет....
Как се бланшират картофиКак се бланшират картофи
09 Март
Като сме на тема бланширане на картофи, вижте как да направите перфектните картофи соте....
Съхранение на бамяСъхранение на бамя
12 Юли
Бланшират се за 4 минути и се оставят да изстинат. Подреждат се на табла и се поставят за 30 минути във фризера, след което се изсипват в пликове за фризер с херметическо затваряне....
Топящ се паниран кашкавалТопящ се паниран кашкавал
05 Май
Топящият се паниран кашкавал поднесете със свежа, зелена салата. Добър апетит!...
Топящи се Маслени КроасанчетаТопящи се Маслени Кроасанчета
15 Дек.
Топящите се Маслени Кроасанчета са страхотни....
Салата Преливащи се цветовеСалата Преливащи се цветове
28 Януари
Сварват се морковът, цвеклото и целината. Изцеждат се и се поставят в купа, овкусява се със соса и се гарнира с маслините и магданоза....
Така се осолява сланинаТака се осолява сланина
02 Март
3
Ето така се осолява сланина....
Как се почиства бамя?Как се почиства бамя?
25 Юли
За да се почисти добре бамята, е хубаво към водата, в която ще бъдат бланширани шушулките, да се добавят лимонов сок и оцет....
Как се замразява бамя?Как се замразява бамя?
24 Февр.
За целта първо се почистват от дръжките и измиват, след което се бланшират се и се оставят да се изцедят добре. Прибират се на порции в пликове херметически затворени и се поставят във фризера....
Как се вари бамя?Как се вари бамя?
02 Май
1
Бамята е здравословен и нискокалоричен зеленчук, който често се използва и в българската кухня. Продуктът е популярен също така и в различни карибски, креолски, индийски и южни ястия. Има много начини за приготвяне...
Стерилизирана бамяСтерилизирана бамя
12 Дек.
2
Задължително подберете прясна, млада, дребна бамя, която още няма образувани семена. Внимателно изрежете дръжките, като внимавате да не откриете семенниците, защото пускат лигав сок. Оставете зеленчуците да киснат в съд...
Консервирана БамяКонсервирана Бамя
17 Април
1
Така приготвената бамя в обръщате няколко дни, за се консервира от аспирина и оцета. Консервираната Бамя е готова....
Маринована БамяМаринована Бамя
30 Април
След като изтече срокът, бамята се е получила хрупкава и е готова за консумация....
Кисела бамяКисела бамя
04 Окт.
1
Изберете крехка и млада бамя, измийте я и я бланширайте, докато промени цвета си леко. На дъното на 1 голям буркан сложете всички подправки и върху тях наредете бамята. Долейте вода до гърлото на буркана, затворете...
Пържена бамяПържена бамя
30 Септ.
Измийте бамята, махнете дръжките и я подсушете. Нарежете на еднакви парченца. Бланширайте бамята във вряща подсолена вода за 5 минути. След това я отцедете в гевгир добре, като накрая пак попиете излишната влага. Разбийте...
Панирана бамяПанирана бамя
06 Януари
Измийте бамята и я почистете от дръжките. Кипнете вода с малко сол и 1-2 с.л. оцет и бланширайте бамята за 5 минути. След това хубаво я отцедете за около 10-15 минути. Разбийте яйцата и добавете царевично брашно, щипка...
Пикантна бамяПикантна бамя
14 Януари
Задушаваме нарязания на ситно лук в загряния зехтин под капак за кратко. Към него прибавяме лютия червен пипер и солта и разбъркваме. Добавяме нарязаните на ситно домати и задушаваме за 10 мин. Към тях прибавяме...
Панирана бамяПанирана бамя
06 Януари
Измийте бамята и я почистете от дръжките. Кипнете вода с малко сол и 1-2 с.л. оцет и бланширайте бамята за 5 минути. След това хубаво я отцедете за около 10-15 минути. Разбийте яйцата и добавете царевично брашно, щипка...
Стерилизирана бамяСтерилизирана бамя
20 Септ.
Измийте бамята и отстранете дръжките. Настържете доматите или ги смелете в машина за мелене. На дъното на буркан (400 мл) сложете 1 к.л. сол. Покрийте дъното с доматен сок и започнете да нареждате бамята. Редувайте...
Бамя - туршияБамя - туршия
03 Юли
Измиваме много добре под течаща вода крехката бамя и я бланшираме във вряла вода докато леко потъмнее....
Пържена бамяПържена бамя
23 Август
Долейте толкова вода, че да се образува кашица, която да може да се закрепи по бамята при овалване. По желание към панировката добавете и едно яйце. Сипете бамята в панировката и я оваляйте....
Пиле Омъжи се за менПиле Омъжи се за мен
29 Март
1
Връща се пилето със сметана в тигана със соковете си, полива се няколко пъти с горещ сос и се добавя още 25 г масло, разбърква се. Добавят се и накъсани листа босилек....
Бухти, които се обръщат самиБухти, които се обръщат сами
14 Ноем.
4
Пържат се до зачервяване. Поръсват се топли с пудра захар. Бухтите, които се обръщат сами са готови....