Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
СомТой може да се запече на фурна или скара, да се приготви пържен сом, а също и да се свари в тенджера. Рибата се овкусява с лимонов сок, чесън, черен пипер, риган, копър, магданоз, мащерка и др....
15 Септ.
Пържен сомИзмийте сома, подсушете го и го нарежете на по-големи филии.
Всички подправки накълцайте ситно или счукайте.
Натрийте с тях всяко парче риба. Загрейте олио и изпържете рибата от двете страни.
При поднасяне залейте...
18 Април
Пържен сомНарежете сома на парчета и го мариновайте със сол и оцет. Оставете го да престои така 10-15 минути и отцедете. Оваляйте парчетата риба в брашното и ги изпържете.
В останалата мазнина от пърженето сложете ситно нарязания...
15 Август
Паниран сомОставете да се мариноват за половин час на хладно.
След това загрейте мазнина в тиган. Всяко парче сом панирайте в брашно, разбити яйца и галета и пускайте да се пържат в сгорещена мазнина от двете страни....
17 Юли
Задушен сомРибата се приготвя на порции, посолява се и се нарежда в тава, намазана с олио.
От страни се слагат парченца целина, магданозени корени, лук, дафиновият лист и черният пипер на зърна. Залива се с вода и се задушава....
23 Окт.
Сом на тиганПоръсваме със сол и пържим на тиган на средна температура до златисто.
Поднасяме пържената риба с резени лимон.
Сомът на тиган е готов....
19 Ноем.
Сом на скараМетнете парчетата сом на скарата и запечете от всяка страна, докато се получи апетитен загар.
Сомът на скара е готов....
12 Дек.
1
Яхния от сомПочистваме, измиваме, нарязваме и посоляваме рибата.
Изпържваме лука до златисто. Прибавяме обелените и настъргани домати и пресования чесън.
Пускаме парчетата риба, дафиновите листа, червеният пипер, черния пипер....
03 Март
Сом на фурнаСлед това прехвърлете рибата в тава и обилно се намазва с олио и се поръсва с парченца нарязан чесън. Пече се в предварително загряна на 180 градуса до готовност....
22 Ноем.
Сом в гювечПечем сома в гювеч на фурна, загрята на 170 градуса, за около 60 минути или докато всички съставки се сготвят добре. При поднасяне на ястието поръсваме с магданоз....
07 Окт.
Пържен дунавски сомИзпържват се и от двете страни до златисто, след което вкусният пържен сом се поставят върху домакинска хартия- така апетитната пържена риба за да им се отнеме излишната мазнина....
02 Септ.
Сом на фурнаСлед това прехвърлете рибата в тава и обилно се намазва с олио и се поръсва с парченца нарязан чесън. Пече се в предварително загряна на 180 градуса до готовност....
22 Ноем.
Как се чисти сом?Продавачите на риба вече предлагат и да я почистят на място, но дори и да нямате късмета рибата Ви да е почистена, следвайки съветите по-долу, за да се справите по един лесен начин с това иначе неприятно на пръв поглед занимание...
20 Януари
Как се пържи на маслена баня?На маслена баня можете да си направите пържени бухтички, панирани калмари, понички или панирани сиренца....
04 Дек.
Топящ се паниран кашкавалТопящият се паниран кашкавал поднесете със свежа, зелена салата.
Добър апетит!...
05 Май
Салата Преливащи се цветовеСварват се морковът, цвеклото и целината.
Изцеждат се и се поставят в купа, овкусява се със соса и се гарнира с маслините и магданоза....
28 Януари
Пържен сом на котлетиГотовата риба сложете върху кухненска хартия, за да се отцеди от излишната мазнина.
Поднесете с гарнитура по ваш избор.
Пърженият сом на котлети е много вкусен....
14 Окт.
Печен сом на фурнаВсяко се натърква с подправки. След това овалваме всяко парче в брашното, като потупваме, за да изпада излишното.
В тавичката разтапяме малкото във вече загрятата фурна....
16 Дек.
Задушен сом с гъбиРибата се нарязва и се нарежда в тенджера, намазана с мазнина, като се отделят две парчета. Те се сваряват на бульон и с този бульон се залива рибата в тавата....
10 Юли
2
Пържен сом с гарнитураИзпържената риба наредете върху домакинска хартия и оставете да се освободи от излишната мазнина.
През това време пригответе гарнитурата. Измийте доматите и ги нарежете на малки кубчета....
12 Ноем.
Задушен сом с гъбиЗахлупвате и оставяте да се задушава сомът.
Сервираме задушената риба със задушените гъби в масло и резени лимон.
Остава ви само да се насладите на този задушен сом с гъби....
19 Януари
Сом със сос TартарРибата се нарязва на парчета, измива се, осолява се и се оставя да престои половин час.
Овалва се в брашно и се пържи, след което се подрежда в голяма чиния и се поръсва с част от магданоза, нарязан на ситно....
01 Юни