Продавачите на риба вече предлагат и да я почистят на място, но дори и да нямате късмета рибата Ви да е почистена, следвайки съветите по-долу, за да се справите по един лесен начин с това иначе неприятно на пръв поглед занимание.
• За почистването на рибата ще са Ви нужни остър нож или кухненски ножици;
• Преди почистването на сома – натрийте ръцете си със сол, за да не Ви се изплъзва, а страните ѝ с лимонов сок, за да неутрализирате миризмите;
• Преди да разпорите корема на сома, изчистете люспите (ако има такива). С гърба на ножа започнете да чистите люспите, като движите прибора с резки движения от опашката към главата;
• Вземете домакинска тел и започнете да жулите, сякаш искате да изчистите загорял съд. Телта ще се напои с лига. Измийте я и продължете да търкате, повторете няколко пъти, докато кожата на рибата не стане бяла и грапава.
• Отворете коремната кухина на рибата, внимавайки много да не се спукат червата и жлъчният мехур, за да не стане горчива и да не се развали вкуса ѝ;
• Измийте сома;
• Обърнете го с гръбнака нагоре и го намачкайте с опакото на ножа по дължината на скелета. Махнете опашката и главата, за да добиете достъп до гръбнака, и отстранете скелета му.
Коментари