Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Странджанският манов мед вече е със защитено наименованиеБългарският продукт вече ще е със защитено наименование на територията на Европейския съюз.
Новината бе обявена от еврокомисар Мария Габриел по време на Фестивала на странджанския мед, който се проведе в Царево....
02 Август
Прошутото от о-в Крък вече със защитено наименованиеЗащитените наименования са начин продуктите да носят един и същи знак и да се произвеждат по строго регламентиран начин, което гарантира качество от висок клас....
19 Април
Говежда пастърма с ароматни подправкиЗакачаме пастърмата на сухо, студено и проветриво място и изсушаваме до готовност....
10 Януари
Говежда пастърма с кимион и пиперОваляйте парчето говеждо и направете прорез в края му. Завържете с конец.
Закачате на прохладно и проветриво място и оставете пастърмата да се суши.
Говеждата пастърма с кимион и пипер е много сполучливо мезе....
20 Окт.
Говежда пастърма със зрял фасул в гърнеЗаливаме пастърмата и боба с вода и ги оставяме да престоят за една нощ.
След това ги слагаме в гърне, заедно с всички подправки, нарязаните на парчета гърди и едро нарязаните зеленчуци....
23 Февр.
Още 3 български продукта ще се борят за защитено наименованиеМесото от източнобалканска свиня, куртовският розов домат и капията ще са трите продукта, които ще се борят за вписване в Европейския регистър за защитени продукти....
28 Дек.
Говежда зимна яхнияГовеждото месо се смила 2 пъти, за да е по-фино. Слага се в подходящ съд и се обърква с ориза, яйцата, половин връзка ситно нарязан магданоз и сол.
Каймата се омесва добре и с намазнени ръце се оформят еднакви по големина...
04 Август
Говежда попска яхнияЗа попска яхния се взима по-тлъсто говеждо - от гърдите или от опашката. Нарязва се на малки парчета и се пържи до зачервяване....
02 Юли
ПастърмаСлед 1 денонощие се освобождава и се намазва обилно от двете страни (по възможност с четка) със специална подправка за пастърма, приготвена от 3 пълни с.л. червен пипер, 20 г сол, 2 г захар, 1 ч.л. риган, 1 ч.л. сминдух,...
05 Ноем.
30
ПастърмаСлед 1 денонощие се освобождава и се намазва обилно от двете страни (по възможност с четка) със специална подправка за пастърма, приготвена от 3 пълни с.л. червен пипер, 20 г сол, 2 г захар, 1 ч.л. риган, 1 ч.л. сминдух,...
05 Ноем.
30
Говежда тения (Тениаринхоза)Причини за Говежда тения
Причинителят на тениаринхоза е говежда тения - Taenia saginata. Това е доста голям хелминт, дължината на възрастния индивид е от 4 до 10 м....
18 Август
Боботи с говежда каймаСмесваме каймата много добре с филията хляб, която предварително е накисната във вода и изстискана.
Лука нарязваме на ситно и го запържваме в олиото. След това и него добавяме към каймата. Слагаме и бадемите, захарта,...
06 Февр.
Супа от говежда опашкаНарежете говеждата опашка на средноголеми парчета, залейте със студена вода и варете до готовност. Извадете сварената опашка да се изцеди....
16 Май
1
Говежда мусака с патладжаниИзмиваме патладжаните, нарязваме ги на кубчета без да ги белим, посоляваме и оставяме за 30 минути да се отцедят от горчилката в сито. След това изплакваме, подсушаваме и пържим в зехтин до омекване.
В маслото запържваме...
17 Ноем.
Пилешка пастърмаПилешката пастърма се овалва в тях. Края на всяко филенце се продупчва с дебела игла и се нанизва на конец....
09 Юли
1
Заешка пастърмаСлед това съхранявайте заешката пастърма в хладилник, добре увита във фолио.
По желание още леко влажните филета месо може да оваляте в смес от сушени подправки по избор и така да провесите да се сушат....
08 Януари
1
Домашна пастърмаГотовата пастърма леко я измивам преди да готвя с нея.
Домашната пастърма е много вкусна....
12 Дек.
Свинска пастърмаСлед пресоването пастърмата се намазва с гъста каша, приготвена от равни количества червен и черен пипер, разредени с 1—2 чаени лъжички студена вода....
12 Юли
7
Конска пастърмаПровесете ги на проветриво място, за да се суши пастърмата за около 2-3 седмици.
Конската пастърма е готова....
11 Дек.
1
Пуешка пастърмаЗакачете му кукичка и оставете пастърмата хладно, проветриво място и не пряка слънчева светлина.
Оставете пуешката пастърма да изсъхне за около седмица....
27 Дек.