Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Характеристики на мускатова ракияХарактеристики на мускатова ракия
22 Януари
Този способ е пренесен у нас от италианския град Конелиано преди 2 века и това е първата важна особеност на мускатовата ракия. Богатият гроздов аромат е първата гаранция за добро питие....
Производителите на ракия отново на протестПроизводителите на ракия отново на протест
16 Февр.
Мая Манолова е решена да заведе първото си дело от новата си позицията на омбудсман срещу новите акцизи....
На пазара е първата бира, съдържаща полярен ледНа пазара е първата бира, съдържаща полярен лед
04 Ноем.
Британска пивоварна създаде първата бира, в която е вложен разтопен полярен лед. Марката се казва Направете Земята отново велика и има за цел да насочи вниманието ни към климатичните промени....
Първите череши вече са на пазараПървите череши вече са на пазара
08 Май
Много от столичните търговци обясняват, че все още е рано да се предлагат череши и вкусните плодове ще напълнят нашенските пазари около 24 май....
Крок Мосю - любов от първата хапкаКрок Мосю - любов от първата хапка
09 Юни
2
Нарежете кашкавала и шунката на средно тънки парчета. Сиренето ементал настържете на ренде. Направете сос Бешамел като в тенджерка на котлона сложите маслото, когато се разтопи добавете брашното и разбъркайте....
Празнични фигурки от пастет с мускатова обвивкаПразнични фигурки от пастет с мускатова обвивка
22 Дек.
сгъстената желатинова течност, отново на същия принцип - толкова пластове, колкото дебела желаете да бъде обвивката....
Яйчената салата за ракия на лелинчоЯйчената салата за ракия на лелинчо
31 Юли
Яйчената салата за ракия на лелинчо (мъжът на леля) може да сервираме върху листо от зелена салата или по друг начин. Важното е към нея да се поднесе хубава домашна ракия....
Мацис (Мускатов Цвят)Мацис (Мускатов Цвят)
07 Февр.
Мацис, наричан още мускатов цвят, представлява ароматна подправка, добивана от плодовете на вечнозеленото мускатово дърво Myristica fragrans....
РакияРакия
23 Ноем.
История на ракията Ракията е напитка с доста спорен произход. Съществуват няколко версии относно това как се е появила тя по родните земи....
Гюлова ракия - Ракия от розиГюлова ракия - Ракия от рози
28 Ноем.
2
Бидонът трябва да стои на слънце, за да ферментира за 10 дни. На сянка ферментира за около 22 дни. Дестилира се веднага след края на ферментацията....
Гюлова ракия - Ракия от розиГюлова ракия - Ракия от рози
28 Ноем.
2
Бидонът трябва да стои на слънце, за да ферментира за 10 дни. На сянка ферментира за около 22 дни. Дестилира се веднага след края на ферментацията....
Бадемова ракияБадемова ракия
18 Юли
2
За да направите ракията, ще трябва да смелите бадемите в мелачка. На 100 л вода се добавят 18 кг захар. В сместа добавяме бадемите и добавяме 100 г хлебна мая, разтворена в 500 мл вода....
Греяна ракияГреяна ракия
13 Март
Съдът се слага на котлона, за да се карамелизира леко захарта. След като покафенее, се налива ракията, като се разбърква с лъжица....
Вишнева ракияВишнева ракия
01 Април
Всичко се смесва и стои 40 дена в стъклен съд на слънчево място. После се прецежда и държи в стъклена бутилка, на хладно място....
Черешова ракияЧерешова ракия
13 Януари
Черешовата ракия се припича двойно, като задължително се отделя 3 процента от алкохолният градус за първак, т.е. литрите материал умножени по алкохолният градус и по 0.03....
Дюлева ракияДюлева ракия
25 Септ.
4
Ако ферментацията не тръгне веднага, е възможно да я провокирате, като добавите малко забъркана хлебна мая. Дюлевата ракия сварете 2 пъти, като се отделя добре първака и патоката....
Гроздова ракияГроздова ракия
27 Ноем.
3
Гроздовата ракия трябва да е поне 40 градуса....
Винена ракияВинена ракия
27 Ноем.
Винената ракия се получава от дестилацията на хубаво, качествено вино. Колкото по-ароматно е виното, толкова по-ароматна ще е ракията и вкусовите й качества ще са отлични....
Плодова ракияПлодова ракия
27 Ноем.
Плодовата ракия се произвежда от различни плодове, които зреят по едно и също време на годината. Обикновено захарността на плодовете е малка....
Крушова ракияКрушова ракия
30 Ноем.
6
По време на ферментацията материалът се разбърква по 2-3 пъти на ден. След края на ферментацията кашата се изварява веднага. След това се дестилира, като алкохолният градус на крушовата ракия трябва да е 38 градуса....
Сливова ракияСливова ракия
28 Ноем.
2
Сливовата ракия трябва да е поне 38 градуса....
Кайсиева ракияКайсиева ракия
28 Ноем.
5
Оставя се да ферментира в затворения съд, като се бърка 2-3 пъти на ден. Обикновено ферментира 12-16 дни, след което се дестилира 2 пъти. Алкохолното съдържание на кайсиевата ракия трябва да е поне 37 градуса....
Ябълкова ракияЯбълкова ракия
28 Ноем.
11
По време на ферментацията, кашата се бърка 3 пъти на ден. Щом приключи ферментацията кашата се изварява и дестилира. Алкохолното съдържание на ябълковата ракия трябва да е 38 градуса....
Прасковена ракияПрасковена ракия
28 Ноем.
В 12 литра двойно дестилирана ракия се добавят 2 кг листа от праскови. Оставя се да престои 2-3 седмици и се дестилира....
Ракия АнасонлийкаРакия Анасонлийка
04 Дек.
2
В получената ракия се слагат 200 г натрошени семена от анасон и отново престоява за 28 дни. Филтрира се и се разрежда до желание градус. Обикновено анасонлийката е около 55 градуса....