Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Характеристики на мускатова ракияТози способ е пренесен у нас от италианския град Конелиано преди 2 века и това е първата важна особеност на мускатовата ракия. Богатият гроздов аромат е първата гаранция за добро питие....
22 Януари
Производителите на ракия отново на протестМая Манолова е решена да заведе първото си дело от новата си позицията на омбудсман срещу новите акцизи....
16 Февр.
На пазара е първата бира, съдържаща полярен ледБританска пивоварна създаде първата бира, в която е вложен разтопен полярен лед. Марката се казва Направете Земята отново велика и има за цел да насочи вниманието ни към климатичните промени....
04 Ноем.
Първите череши вече са на пазараМного от столичните търговци обясняват, че все още е рано да се предлагат череши и вкусните плодове ще напълнят нашенските пазари около 24 май....
08 Май
Крок Мосю - любов от първата хапкаНарежете кашкавала и шунката на средно тънки парчета. Сиренето ементал настържете на ренде. Направете сос Бешамел като в тенджерка на котлона сложите маслото, когато се разтопи добавете брашното и разбъркайте....
09 Юни
2
Празнични фигурки от пастет с мускатова обвивкасгъстената желатинова течност, отново на същия принцип - толкова пластове, колкото дебела желаете да бъде обвивката....
22 Дек.
Яйчената салата за ракия на лелинчоЯйчената салата за ракия на лелинчо (мъжът на леля) може да сервираме върху листо от зелена салата или по друг начин.
Важното е към нея да се поднесе хубава домашна ракия....
31 Юли
Мацис (Мускатов Цвят)Мацис, наричан още мускатов цвят, представлява ароматна подправка, добивана от плодовете на вечнозеленото мускатово дърво Myristica fragrans....
07 Февр.
РакияИстория на ракията
Ракията е напитка с доста спорен произход. Съществуват няколко версии относно това как се е появила тя по родните земи....
23 Ноем.
Гюлова ракия - Ракия от розиБидонът трябва да стои на слънце, за да ферментира за 10 дни. На сянка ферментира за около 22 дни.
Дестилира се веднага след края на ферментацията....
28 Ноем.
2
Гюлова ракия - Ракия от розиБидонът трябва да стои на слънце, за да ферментира за 10 дни. На сянка ферментира за около 22 дни.
Дестилира се веднага след края на ферментацията....
28 Ноем.
2
Бадемова ракияЗа да направите ракията, ще трябва да смелите бадемите в мелачка.
На 100 л вода се добавят 18 кг захар.
В сместа добавяме бадемите и добавяме 100 г хлебна мая, разтворена в 500 мл вода....
18 Юли
2
Греяна ракияСъдът се слага на котлона, за да се карамелизира леко захарта. След като покафенее, се налива ракията, като се разбърква с лъжица....
13 Март
Вишнева ракияВсичко се смесва и стои 40 дена в стъклен съд на слънчево място.
После се прецежда и държи в стъклена бутилка, на хладно място....
01 Април
Черешова ракияЧерешовата ракия се припича двойно, като задължително се отделя 3 процента от алкохолният градус за първак, т.е. литрите материал умножени по алкохолният градус и по 0.03....
13 Януари
Дюлева ракияАко ферментацията не тръгне веднага, е възможно да я провокирате, като добавите малко забъркана хлебна мая.
Дюлевата ракия сварете 2 пъти, като се отделя добре първака и патоката....
25 Септ.
4
Винена ракияВинената ракия се получава от дестилацията на хубаво, качествено вино. Колкото по-ароматно е виното, толкова по-ароматна ще е ракията и вкусовите й качества ще са отлични....
27 Ноем.
Плодова ракияПлодовата ракия се произвежда от различни плодове, които зреят по едно и също време на годината. Обикновено захарността на плодовете е малка....
27 Ноем.
Крушова ракияПо време на ферментацията материалът се разбърква по 2-3 пъти на ден. След края на ферментацията кашата се изварява веднага. След това се дестилира, като алкохолният градус на крушовата ракия трябва да е 38 градуса....
30 Ноем.
6
Кайсиева ракияОставя се да ферментира в затворения съд, като се бърка 2-3 пъти на ден.
Обикновено ферментира 12-16 дни, след което се дестилира 2 пъти. Алкохолното съдържание на кайсиевата ракия трябва да е поне 37 градуса....
28 Ноем.
5
Ябълкова ракияПо време на ферментацията, кашата се бърка 3 пъти на ден.
Щом приключи ферментацията кашата се изварява и дестилира. Алкохолното съдържание на ябълковата ракия трябва да е 38 градуса....
28 Ноем.
11
Прасковена ракияВ 12 литра двойно дестилирана ракия се добавят 2 кг листа от праскови. Оставя се да престои 2-3 седмици и се дестилира....
28 Ноем.
Ракия АнасонлийкаВ получената ракия се слагат 200 г натрошени семена от анасон и отново престоява за 28 дни. Филтрира се и се разрежда до желание градус. Обикновено анасонлийката е около 55 градуса....
04 Дек.
2