Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Тайнството на ПокаяниеТайнството на Покаяние
17 Август
За да спаси човека, Бог го призовава чрез светото тайнство Покаяние....
Тайнството на миропомазванетоТайнството на миропомазването
05 Август
Тайнството се извършвало със свето миро и се придружава с молитва. Днес мирото се освещава преди кръщението от епископ....
Древните български ритуалиДревните български ритуали
30 Септ.
2
Един от най-популярните ритуали в България е леенето на куршум против страх. Според установения обичай уплашеният трябва да намери гърмян куршум, да го сложи под възглавницата си и една нощ да преспи над него. На...
Ястието на младоженеца специалитет от османската кухняЯстието на младоженеца специалитет от османската кухня
20 Април
Ястието на младоженеца е специалитет от османската кухня. Представям ви едно вкусно ястие от османската кухня, чието наименование ми е трудно да преведа Damat Paçası....
Тайнството СвещенствоТайнството Свещенство
02 Август
Свещенството представлява тайнство, при което се избира определено лице да представлява църковното служение....
Тайнството ЕлеосвещениеТайнството Елеосвещение
22 Юли
Колко често може да се прибягва до това тайнство? Църквата е категорична, че Маслосвет за едно оплакване се прави само веднъж....
Българска кухня: Вкусни ястия на бавен огънБългарска кухня: Вкусни ястия на бавен огън
10 Януари
Подобна рецепта е традиционна за българската кухня....
Козунак на конци по стара българска рецептаКозунак на конци по стара българска рецепта
21 Април
Печете козунака на конци по стара българска рецепта се 30 мин в предварително загрята фурна на 170 градуса. Рецептата за вкусен козунак е изпълнена!...
Българска пицаБългарска пица
03 Дек.
1
Махнете костилките на маслините. Разбийте доматеното пюре с маслото и подправките. Нарежете колбаса на кубчета и настържете кашкавала. Ако използвате риба, отцедете от мазнината. Нарежете чесъна ситно....
Българска лазаняБългарска лазаня
31 Януари
1
Лукът и морковът се режат много на ситно. Най-добре ако имате чопър, да го използвате за тази работа. Зеленчуците се слагат в тиган с малко мазнина и се запържват до омекване....
Българска мусакаБългарска мусака
17 Септ.
2
В маслото се задушават нарязаните на ситно морков, чушка и лук. Слага се месото и се разтрива с вилица, докато стане на трохи. Добавят се обелените и нарязани на кубчета картофи, червен пипер, чубрица и сол....
Българска шункаБългарска шунка
14 Август
Залейте свинското филе със зелевия сок. Сложете го да се вари с подправките до готовност. След като уври, се отцежда, нарязва се и се поднася с горчица. Може да се поднесе и студено. Рецептата е от книгата Деветстотинъ...
Българска салатаБългарска салата
15 Май
1
Традиционната салата се поръсва с малко сол, олио и нарязани на ситно стрък зелен лук и пресен магданоз. Българската салата се сервира охладена....
Световни кухни: Кубинска кухняСветовни кухни: Кубинска кухня
28 Ноем.
Кубинската кухня е повлияна от испанската, френската, африканската, арабската, китайската и португалската култури. Традиционната кубинска кухня е преди всичко селска кухня. Повечето ястия са пържени или задушени....
Световни кухни: Шанхайска кухняСветовни кухни: Шанхайска кухня
30 Август
Това важи в пълна сила и за Шанхайската кухня, която придобива все по-голяма популярност....
Българска Добуш тортаБългарска Добуш торта
27 Февр.
3
Задължително я оставете да престои до следващия ден, преди да разрежете българска Добуш торта....
Традиционна българска салатаТрадиционна българска салата
14 Май
Шопската салата се разпределя в чинии за сервиране и всяка порция се поръсва с нарязан на ситно магданоз и настъргано краве сирене. По желание се гарнира традиционната българска салата с люти чушки....
Сочна българска пицаСочна българска пица
08 Януари
Разделя се на 4 равни части. С намаслени ръце се оформят 4 блата за пица и поставяме върху хартия в голямата тава от печката. Отгоре се намазват с 1-2 с лютеница, поръсва се риган....
Класическа българска мусакаКласическа българска мусака
26 Август
2
Обелваме и нарязвам картофите на дребни кубчета. В дълбок тиган загряваме олиото. Добавяме в него ситно нарязаните лук и пиперка. Като поомекнат, добавяме каймата и хубаво запържваме....
Традиционна българска капамаТрадиционна българска капама
29 Дек.
1
Както знаете много български кулинари използват свинска мас при приготвянето на ястия с кисело зеле, но също вкусно става и с олио. Традиционната българска капама е чудна. Добър апетит! :)...
Българска медена питкаБългарска медена питка
02 Окт.
Покриваме дъното на тавата с хартия за печене и поръсваме със сусам. Откъсваме по малко от тестото и го оформяме на фитили....
Кюфтета Българска плескавицаКюфтета Българска плескавица
06 Януари
Оформят се кюфтета и се пекат на скара от двете страни. Излизат около 8-10 кюфтета....
Традиционна българска закускаТрадиционна българска закуска
07 Февр.
3
Сипва се с средата на брашното и замесваме меко нелепнещо тесто. Покрива се с кърпа и оставяме да се отпусне 30 минути....
Пържола Българска планинаПържола Българска планина
03 Март
5
Измиваме месото, подсушаваме, разрязваме го на пържоли, след това ги начукваме. Овкусяваме ги със черен, червен пипер и сол. Слагаме ги на намазнен грил тиган или скара....
Традиционна българска мусакаТрадиционна българска мусака
30 Януари
29
Нека сега приготвим обичаната българска мусака, така както я знам от моята баба: Нарежете лука, чушката и моркова на ситно. Запържете ги с олиото и каймата в тиган....