Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Тайнството на ПокаяниеЗа да спаси човека, Бог го призовава чрез светото тайнство Покаяние....
17 Август
Тайнството на миропомазванетоТайнството се извършвало със свето миро и се придружава с молитва. Днес мирото се освещава преди кръщението от епископ....
05 Август
Древните български ритуалиЕдин от най-популярните ритуали в България е леенето на куршум против страх. Според установения обичай уплашеният трябва да намери гърмян куршум, да го сложи под възглавницата си и една нощ да преспи над него.
На...
30 Септ.
2
Ястието на младоженеца специалитет от османската кухняЯстието на младоженеца е специалитет от османската кухня.
Представям ви едно вкусно ястие от османската кухня, чието наименование ми е трудно да преведа Damat Paçası....
20 Април
Тайнството СвещенствоСвещенството представлява тайнство, при което се избира определено лице да представлява църковното служение....
02 Август
Тайнството ЕлеосвещениеКолко често може да се прибягва до това тайнство?
Църквата е категорична, че Маслосвет за едно оплакване се прави само веднъж....
22 Юли
Българска кухня: Вкусни ястия на бавен огънПодобна рецепта е традиционна за българската кухня....
10 Януари
Козунак на конци по стара българска рецептаПечете козунака на конци по стара българска рецепта се 30 мин в предварително загрята фурна на 170 градуса.
Рецептата за вкусен козунак е изпълнена!...
21 Април
Българска пицаМахнете костилките на маслините. Разбийте доматеното пюре с маслото и подправките. Нарежете колбаса на кубчета и настържете кашкавала. Ако използвате риба, отцедете от мазнината. Нарежете чесъна ситно....
03 Дек.
1
Българска лазаняЛукът и морковът се режат много на ситно. Най-добре ако имате чопър, да го използвате за тази работа.
Зеленчуците се слагат в тиган с малко мазнина и се запържват до омекване....
31 Януари
1
Българска мусакаВ маслото се задушават нарязаните на ситно морков, чушка и лук. Слага се месото и се разтрива с вилица, докато стане на трохи.
Добавят се обелените и нарязани на кубчета картофи, червен пипер, чубрица и сол....
17 Септ.
2
Българска шункаЗалейте свинското филе със зелевия сок.
Сложете го да се вари с подправките до готовност.
След като уври, се отцежда, нарязва се и се поднася с горчица.
Може да се поднесе и студено.
Рецептата е от книгата Деветстотинъ...
14 Август
Българска салатаТрадиционната салата се поръсва с малко сол, олио и нарязани на ситно стрък зелен лук и пресен магданоз.
Българската салата се сервира охладена....
15 Май
1
Световни кухни: Кубинска кухняКубинската кухня е повлияна от испанската, френската, африканската, арабската, китайската и португалската култури. Традиционната кубинска кухня е преди всичко селска кухня. Повечето ястия са пържени или задушени....
28 Ноем.
Световни кухни: Шанхайска кухняТова важи в пълна сила и за Шанхайската кухня, която придобива все по-голяма популярност....
30 Август
Българска Добуш тортаЗадължително я оставете да престои до следващия ден, преди да разрежете българска Добуш торта....
27 Февр.
3
Традиционна българска салатаШопската салата се разпределя в чинии за сервиране и всяка порция се поръсва с нарязан на ситно магданоз и настъргано краве сирене.
По желание се гарнира традиционната българска салата с люти чушки....
14 Май
Сочна българска пицаРазделя се на 4 равни части.
С намаслени ръце се оформят 4 блата за пица и поставяме върху хартия в голямата тава от печката.
Отгоре се намазват с 1-2 с лютеница, поръсва се риган....
08 Януари
Класическа българска мусакаОбелваме и нарязвам картофите на дребни кубчета. В дълбок тиган загряваме олиото.
Добавяме в него ситно нарязаните лук и пиперка.
Като поомекнат, добавяме каймата и хубаво запържваме....
26 Август
2
Традиционна българска капамаКакто знаете много български кулинари използват свинска мас при приготвянето на ястия с кисело зеле, но също вкусно става и с олио. Традиционната българска капама е чудна.
Добър апетит! :)...
29 Дек.
1
Българска медена питкаПокриваме дъното на тавата с хартия за печене и поръсваме със сусам. Откъсваме по малко от тестото и го оформяме на фитили....
02 Окт.
Кюфтета Българска плескавицаОформят се кюфтета и се пекат на скара от двете страни.
Излизат около 8-10 кюфтета....
06 Януари
Традиционна българска закускаСипва се с средата на брашното и замесваме меко нелепнещо тесто. Покрива се с кърпа и оставяме да се отпусне 30 минути....
07 Февр.
3
Пържола Българска планинаИзмиваме месото, подсушаваме, разрязваме го на пържоли, след това ги начукваме. Овкусяваме ги със черен, червен пипер и сол.
Слагаме ги на намазнен грил тиган или скара....
03 Март
5
Традиционна българска мусакаНека сега приготвим обичаната българска мусака, така както я знам от моята баба:
Нарежете лука, чушката и моркова на ситно. Запържете ги с олиото и каймата в тиган....
30 Януари
29