Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Запича или разхлабва царевицата?Запича или разхлабва царевицата?
28 Окт.
Много хора се притесняват отстомашен дискомфорт след консумацията на царевица, затова се питат запича или разхлабва царевицата. Царевицата съдържа много фибри....
Кивито разхлабва или запича?Кивито разхлабва или запича?
12 Март
Кивито има изразени разхлабващи свойства, затова се препоръчва на хора, които страдат от запек. Честата употреба на този плод има благоприятно въздействие върху целия организъм....
Шоколадът запича или разхлабва?Шоколадът запича или разхлабва?
05 Окт.
Шоколадът има леко изразено разхлабващо действие, затова не се препоръчва да се консумира от хора, които страдат от диария, стомашни вируси или нервен стомах....
Кашкавалът запича или разхлабва?Кашкавалът запича или разхлабва?
05 Окт.
1
Кашкавалът не е препоръчителен за онези нас, които имат проблеми с редовното изхождане, защото определено запича....
Тиквата запича или разхлабва?Тиквата запича или разхлабва?
05 Окт.
Отговорът на въпроса е - тиквата не запича и има слабително действие! Тиквата е наричана от мнозина Царица на есента. Това не е случайно....
Крушата разхлабва или запича?Крушата разхлабва или запича?
02 Окт.
Тя съдържа много по-малко киселини в сравнение с ябълката и е доста богата на растителни влакна, които я правят задължителен участник в здравословните диети....
Разхлабващи и запичащи храниРазхлабващи и запичащи храни
29 Окт.
3
Други храни – ориз, сирене, захар, спагети, бебешки каши, както и сварени яйца Има и храни, които на различните организми действат по различен начин – при някои хора разхлабват, а при други запичат....
Храни с разхлабващо и запичащо действиеХрани с разхлабващо и запичащо действие
09 Юли
Храни с разхлабващо действие 1....
Разхлабващ чай с джинджифилРазхлабващ чай с джинджифил
03 Май
Този чай от джинджифил е средство, както за разхлабване, така и има мощен ефект за отслабване. Опитайте и споделете!...
Разхлабващ чай за възрастниРазхлабващ чай за възрастни
12 Септ.
Освен че разхлабват, те имат антибактериално и очистващо действие, както и многобройни ползи за организма. Приготвянето на чай е лесна работа и не затруднява никого, а благоприятното действие се усеща много бързо....
Круша или ябълка сте?Круша или ябълка сте?
26 Окт.
Има мъже, чиито тела могат да се оприличат с крушовидна форма, а телата на някои жени добиват овалите на ябълка, особено след менопаузата....
Сладко от рози за разхлабванеСладко от рози за разхлабване
01 Дек.
Сладкото от рози за разхлабване е готово....
Куркудена или клин чорбаКуркудена или клин чорба
14 Януари
3
Месото се нарязва на дребно и се пържи в олиото до златисто. Празът се наситнява и се добавя към запърженото месо. След като и той се запържи, се слага нарязаното кисело зеле. Добавя се червеният пипер, черният пипер и...
Зимен или сиромашки тараторЗимен или сиромашки таратор
08 Януари
Зелевата чорба или още е известна като армейска чорба или зелев сок, е типично зимен продукт, който се използва в нашия регион за различни ястия....
Bomboloni или италиански поничкиBomboloni или италиански понички
21 Ноем.
Може да ги хапвате и така или да ги напълните с крем или мармалад по ваш избор....
Сладкиш Агнеса или АгнесиСладкиш Агнеса или Агнеси
28 Окт.
Сладкиша Агнеса или Агнеси разрежете и сервирайте....
Мушмулите разхлабват и успокояватМушмулите разхлабват и успокояват
12 Дек.
Внимавайте обаче какви мушмули използвате, тъй като неузрелите плодове имат запичащ ефект – те са подходящи за лечение на стомашно-чревни разстройства....
Храни, които запичатХрани, които запичат
04 Ноем.
2
Един от най-добрите начини за предотвратяване на запек или за намиране на облекчение при запек е като се избягват храните, които го предизвикват. Ето списък на някои от най-честите виновници, които трябва да се опитате...
Мъфини с банан или ябълкаМъфини с банан или ябълка
28 Март
Смесваме двете съставки, като накрая прибавяме пюрирания банан и настърганата ябълка. Всичко това разбъркваме добре. Сместа сипваме в мъфините и поставяме във фурната да се печат за около 25 минути....
Сепионет на тиган или плочаСепионет на тиган или плоча
02 Юли
2
Намазнете с малко зехтин повърхността на тиган или плоча, загрейте на силен огън и щом започне да пуши леко, поръсете с едрата люспеста сол (ако не разполагате с такава, може да ползвате хималайска или най-обикновена)....
Кифлички с шоколад или мармаладКифлички с шоколад или мармалад
17 Дек.
Не се слага и кората от лимон и портокал, а пълнежът може да е от сирене и яйца или кашкавал. Кифличките с шоколад или мармалад са страхотни, опитайте ги....
Саламура от риба или месоСаламура от риба или месо
06 Дек.
Може да се приготви още и с месо (пилешко и/или заешко), което предварително се пече на скара. Използва се както месо, така и риба и става по вкусна, ако се смесят 2 вида от тях, но може и само един вид....
Гевречета със сусам или макГевречета със сусам или мак
15 Дек.
Поръсват се със сусам или мак. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20 мин. Гевречетата със сусам или мак са много вкусни....
Щирник или габровската зелена баницаЩирник или габровската зелена баница
19 Окт.
Да поясня, че щирът расте като плевел по поляните, но е много полезен, а баницата с него става изключително вкусна. Казва се още амарант. Рецептата с щир е от моя габровски край. В случая съм я направила със спанак. Нарежете...
Свинско на тиган или сачСвинско на тиган или сач
24 Януари
2
Ползвам плитък тиган с голям диаметър (може да се ползва и сач). Месото се нарязва с големина по желание, но задължително на тънко. Загрява се зехтинът (олиото) и се запържва месото докато промени цвета си. Слагат...