Анонимен
Новак
Моята стенаРецептиСнимкиСтатииСъветиКоментариФорумни темиПостове във форума2За менИзпрати съобщениеточки11
Домашно сирене - как се приготвя?
Продуктите са
мляко
мая за сирене
необходими са също тензух и морска сол
Когато купувате мая за сирене проверете две неща
– срока на годност – ако е стара , с изтекъл срок не става сирене
– колко капки се слагат на 1 л мляко
Млякото се затопля до хладко, след което се “пресеча” с маята – капвата се толкова капки, колкото пише за л мляко и по броя на литрите мляко
Разбърква се енергично в тенджерата и се оставя за минимум 2 часа да се ” подсири”.
След това се изсипва в тензух, завързва се и се оставя около 10 часа да се изцежда.
Без да се маха от тензуха се поставя в тава и с някаква тежест се натиска (може да се използва дъска за хляб, добре измита, като се затиска с пластмасови бутилки пълни с вода.
Тавата се поставя леко наклонена за да може да се отцежда от единия край.
След като стои около 1-2 часа се развива от тензуха, нарязва се и се поставя в голяма чиния, като дъното се покрива с морска сол, отгоре съо се наръсва с морска сол и се слага в хладилника. Сиренето попива необходимата му сол
Сиренето е готово. Може да се съхранява в буркан в хладилника, като се долее суроватка (може и вода) да го покрие
Домашно сирене - как се приготвя?
Радвам се ,че бях полезна