Краси
![Краси](https://gotvach.bg/files/avatars/p_20160205_010750_26896.webp)
Новак
Моята стенаРецепти23СтатииСъветиКоментари12Форумни теми1Постове във форума20За менИзпрати съобщениеточки356
![Краси](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20160205_010750_26896.webp)
И ние обичаме чесън,но повече съм почитателка на пресният/зеленият/.За да потушим аромата му,след хапване сдъвквам 1-2 карамфилчета /подправка/ за сладки ![](/files/icons/smilies/1.png)
![](/files/icons/smilies/1.png)
![Краси](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20160205_010750_26896.webp)
За да нямате болки в стомаха,на скилидката стар чесън се маха вътрешната зелена част.Опитайте ![](/files/icons/smilies/1.png)
![](/files/icons/smilies/1.png)
![Краси](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20160205_010750_26896.webp)
Кефирът е "другото кисело мляко" получава се от ферментацията на прясно мляко с тибетска гъба.Гъбата наподобява розички карфиол.Добро въздействие има при обмяната на веществата,гасрит,колит и др.При ферментация се размножава и уголемява.Ако някой желае може да му подаря ![](/files/icons/smilies/5.png)
![](/files/icons/smilies/5.png)
![Краси](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20160205_010750_26896.webp)
Относно зеленчуците съм съгласна. Аз съм от щастливките,които си имат градинка и се стараем да си отглеждаме плодове и зеленчуци.Последните 2-3г. полагаме усилия да се храним по здравословно,като изключихме полуфабрикатите и намалихме до минимум опакованите сладкиши и храни.И започнахме да четем подробно етикетите
Включихме в менюто си елдата,просото,пчелните продукти,овесените ядки и много сурови ядки.Мисля,че е достъпно за всеки при добро желание.С повече усилия човек може да премахне лошите си навици и да настрои психиката си към по-доброто.Убедена съм,че повечето болести са резултат от лошата храна и лошите хранителни навици. ![](/files/icons/smilies/1.png)
![](/files/icons/smilies/1.png)
![](/files/icons/smilies/1.png)
![Краси](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20160205_010750_26896.webp)
Обожавам бакла
Готвя като зеленият фасул,но с джанки/кисели/ може да се прибавят и картофки.Готвя предимно постни ястия ![](/files/icons/smilies/1.png)
![](/files/icons/smilies/1.png)
![](/files/icons/smilies/1.png)
![Краси](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20160205_010750_26896.webp)
Според мен първото нещо е да намалите грамажа,по често ,но по малко.Закуската е задължителна,но лека.Пиене на много вода,изворна или филтрирана,аз започвам денят си с 2 ч.леко топла вода с 1 с. л.мед и 1 с. л. натурален яб.оцет/1.5-2 л. днвено вода.1 кафе на ден/сутрин/ зелен чай.Изключих сладките неща в опаковка/само домашно приготвени,но рядко.И никакви колбаси,салами.Пълни са с консерванти оцветители.Минимум сол/ аз ползвам морска/ Изключих маята.Ползвам квас.И ръжен или пълнозърнест хляб/домашен/.Моята аптечка е в хладилника
Имах проблем с TSH,антителата,преди години,но сега всичко е наред.Не гладувам.Но внимаваме с какво се храним у дома.Не напразно се казва,че храната е нашето лекарство.
![](/files/icons/smilies/5.png)
![Краси](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20160205_010750_26896.webp)
Не ползвам готови сосове.Предпочитам сама да си приготвя марината.Но предимно с чер пипер,сол,мед,вино...
![Краси](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20160205_010750_26896.webp)
Обичам много плодове и зеленчуци.Най-много ми харесват райска ябълка,киви,хинап/китайска фурма/,малини,къпини,ягоди,кайсии,касис,френско грозде,защото си ги отглеждаме
И всичко зеленолистно вкл. и авокадо,което обожавам.От миналата година и тученицата е на почит у дома
С две думи почитателка съм на чистата храна /здравословна/.
![](/files/icons/smilies/1.png)
![](/files/icons/smilies/1.png)
![Краси](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20160205_010750_26896.webp)
На последък,започнах малко неща да консервирам.Основно домашни сладка и конфитюри.Домати,сурова туршия.Мариновани краставички/трябва да се внимава със солта,а в туршиите има доста/.Естествено и кисело зеле-естествен пребиотик.Съвсем малко компоти,поради факта,че си отглеждаме киви,райска ябълка,хинап/китайска фурма/обикновени ябълки.За малко да забравя домашната лютеница.Май се оказа,че не е никак малко ![](/files/icons/smilies/5.png)
![](/files/icons/smilies/5.png)
![Краси](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20160205_010750_26896.webp)
Радомира, права си
не е малко,но раздавам,за дъщеря ми,внуците,приятели
но като цяло по-малко като количество в сравнение от други години ![](/files/icons/smilies/5.png)
![](/files/icons/smilies/1.png)
![](/files/icons/smilies/5.png)
![](/files/icons/smilies/5.png)
![Краси](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20160205_010750_26896.webp)
Не ползвам кисели млека от магазина.Правя си сама киселото мляко.Правя си също и кефир.
![Краси](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20160205_010750_26896.webp)
Сутрин задължително след събуждане изпивам 2 големи ч.топла вода с лъжица мед и лъжица натурален ябълков оцет или сок от 1/2 лимон :wink: През другото време 30 мин. преди основното ядене и 1.5-2 ч. след това.Превърна се в навик
Има едно правило 30 мг.вода на кг.телесно тегло. Клетките в тялото имат нужда от вода,но малко хора го осъзнават
"Ти не си болен, а просто си жаден"
Д-р Ф. Батманжелидж
Автор на „Тялото жадува за вода"
![](/files/icons/smilies/11.png)
![](/files/icons/smilies/1.png)
![Краси](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20160205_010750_26896.webp)
От няколко месеца съм се отказала от хлебната мая.Вечe си приготвям хляб с домашен квас.Което се оказа,че не е сложно.С квасът стават и вкусни погачи,мекици,козунаци.Единственият проблем е,че става по-бавно отколкото с обикновената мая.Но се получава вкусен, здравословен хляб,приятно ухаещ и не МУХЛЯСВА
За мен е удобно да го меся вечер.Цяла нощ втасва и сутринта се изпича.И хубавото,че може да се прави хляб с квас и в хлебопекарна ![](/files/icons/smilies/5.png)
![](/files/icons/smilies/5.png)
![](/files/icons/smilies/5.png)
![Краси](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20160205_010750_26896.webp)
Може да се купи квас от хлебопекарна.След което след месене винаги оставяте 1-2 с.л. и си го захранвате.Квас се прави от ръжено,пълнозърнесто,нахутено брашно.Примерно в стъклен буркан добавяте чиста изворна или филтрирана вода около 100 мл. и брашно около 100 гр. до получавени на консистенция между кексово и палачинково тесто.След първият ден не се случва нищо.но от вторият дене започва да се активира.Така се захранва 4-5 дни,като се бърка с дървена или пластмасова лъжица.Буркана отгоре е покрит с марля или на капачката се пробиват няколко дупки.След като се активира вече е готов да се меси.На 500 гр. брашно около 100 мл. готов квас.Квасът се съхранява в хладилник. ![](/files/icons/smilies/1.png)
![](/files/icons/smilies/1.png)
![Краси](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20160205_010750_26896.webp)
Аз ползвам морска сол.Която не е рафинирана и съдържа много минерали и не отстъпва на Хималайската сол.Но естествено в умерени количества,почти без солно
"Попитали съвременен китайски столетник къде се крие тайната на здравето и дълголетието. Той отговорил, че никога не е консумирал от четирите бели отрови - сол, захар, бяло брашно и дрога." ![](/files/icons/smilies/5.png)
![](/files/icons/smilies/5.png)
![](/files/icons/smilies/5.png)
![Краси](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20160205_010750_26896.webp)
Аз ползвам морска сол.Която не е рафинирана и съдържа много минерали и не отстъпва на Хималайската сол.Но естествено в умерени количества,почти без солно
"Попитали съвременен китайски столетник къде се крие тайната на здравето и дълголетието. Той отговорил, че никога не е консумирал от четирите бели отрови - сол, захар, бяло брашно и дрога." ![](/files/icons/smilies/1.png)
![](/files/icons/smilies/1.png)
![](/files/icons/smilies/1.png)