Марияна
![Марияна](https://gotvach.bg/files/avatars/p_20171108_031840_14804.webp)
Мастър Шеф
Моята стенаРецепти773Статии4СъветиКоментари262Форумни теми18Постове във форума236За менИзпрати съобщениеточки19363
![Марияна](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20171108_031840_14804.webp)
В 20 - 40 мл. вода /зависи какво ще приготвям/ студена и разбърквам с лъжичка. Сгрявам вода в кана, наливам в подходящ съд и вътре слагам съда с желатина и бъркам докато остане течен, без бучици.
![Марияна](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20171108_031840_14804.webp)
Само кисело зеле -7 зелки в бидон.От сладката- от смокини,ягоди,праскови,сини сливи.От компотите- от ягоди,череши,рядко от праскови.От туршиите-мешена с моркови,камби,конопида,като добавям фикс на Йоткер лют.Последните години само това.А, и 2,3 буркана кисели моркови които използвам за руска салата.
![Марияна](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20171108_031840_14804.webp)
От майка, но за съжаление някои неща само,защото рано си отиде.После в годините от кулинарни книги, списания, както от кулинарни предавания.
![Марияна](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20171108_031840_14804.webp)
Различни видове салати.
Също и тестени неща със сирене и сладки било то кекс, сладкиш, мъфини, кремове.
Печените меса също. Например "Шатоприан за двама" ми е едно от любимите.
Риба, рибена супа.
![Марияна](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20171108_031840_14804.webp)
Купувам си от магазина, но често ползвам сиропа от домашно сладко с цели плодове например. Ползвам го за сладолед най - често, домашна бисквитена тортичка.
![Марияна](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20171108_031840_14804.webp)
През уикенда правя следобедна закуска -солен кекс, мъфини, тиганици, тава с печени сандвичи, защото често сме в къщи всички и хапваме.
![Марияна](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20171108_031840_14804.webp)
Със старият козунак - режа на филии и ги пържа като пържени филии с яйца, прясно мляко и щипка сол.Др. е - режа козунака на филии и го пека на тостера, след което ги мажа още топли със сладко.Сос стар козунак правя и тортичка.
![Марияна](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20171108_031840_14804.webp)
Със старият козунак - режа на филии и ги пържа като пържени филии с яйца, прясно мляко и щипка сол.Др. е - режа козунака на филии и го пека на тостера, след което ги мажа още топли със сладко.Сос стар козунак правя и тортичка.
![Марияна](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20171108_031840_14804.webp)
Рибни ястия, рибени супи и чорби, добруджанска каварма, което е вид баница - характерно за източна България.Характерни за кореняците.
Познавам от т.н преселци (дошли от днешна Рмъния) които сега живеят в Добруджа - правят мамалига, гюзлеми, сирена каша, кисело зеле с ориз и мн. чубрица, кебап със свинско и лук.
![Марияна](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20171108_031840_14804.webp)
У дома взимаме Амстел 1 л.в пластмаса бутилка и Каменица 1 л.в пластмасова бутилка.Понякога ако са промоция в кенчета Каменица и Астика.
![Марияна](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20171108_031840_14804.webp)
Вредна е със сигурност. Въпреки това я купуваме и я пием у дома.Харесва ни.С Кока Кола правя и кекс, мъфини /имам 2,3 подобни рецепти/.
![Марияна](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20171108_031840_14804.webp)
Задължително сладкиш, цял кекс, но понякога и мъфини-правя 12 и ги слагам в дълбок съд, ако е на кафе слетобед.
Понякога шише ракия от 1 л. домашна, ако е за вечеря + 1 луканка.
Не обичам да отивам с празни ръце.
![Марияна](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20171108_031840_14804.webp)
Твърдо без да се замисля - италианските Биалети.имам тави.Също тавите ми на Делимано.Също и тигани, касерола, тенджера, тава, форма за торта на Тефал.
Също харесвам и имам форми за мъфини на Фереро- керамика и силикон.Те не са скъпи но са хубави.Доволна съм.
Не, че нямам и от българските по евтини, но горе споменатите повече ми харесват.
Също съм доволна от дългите форми за кекс и козунак на Тефал и Йоткер.
![Марияна](https://gotvach.bg/files/avatars/thumb/p_20171108_031840_14804.webp)
Обожавам шоколад.Предпочитам млечен и бял.От млечните, които са на българският пазар харесвам на Шогитен, Линд и Милка.Хареавам да е само млечен, с бадеми, шан фастък, стафиди, лешник, карамел, плодовите-общо казано и смесицата между бял и млечен.Купувам за ядене само на Милка по 4,5 броя когато са на промоцоя в големите супермаркети, пребирам ги и когато у дома ни се хапва ги вадя.Изяжда се за нула време.
В кулинарията узползвам само Фин млечен - българският в светлосинята опаковка, защото е вкусен, получават се нещата и е достъпен като цена.
Имала съм възможност да изядем и шоколади от чужбина, като най - мнго ми харесват тези от Германия, Словения, Швейцария и черният по специално руско производство.
В Лидъл и др. вериги например има ковертюр, но не съм ползвала.
Харесвам и купувам за вкъщи течен шоколад на Нутела за кифли, защото е невероятен, като вкус и само той не се разтича и се запазва в тях.Препоръчвам го за такова нещо.
От шоколадовият крем купувам само на Финети и рядко на Нукрема в големите пласмасови тип чаши опаковки, като с тях си мажим палачинки и филийки хляб.