Gotvach.bg»Кулинарна мрежа»Марияна»Моите форумни теми

Моите форумни теми

МариянаКак да съхраним зрелия боб?
Всяка година си купувам 3,4 кг бял, сух боб на килограм от производител. Времето наближава. Споделете опит как го съхранявате.
МариянаПрепоръчайте добри препарати за почистване на котлони и фурна
Споделете опит за добри препарати за почистване на индукционни котлони, фурни.
МариянаС каква марка олио готвите?
Предвид, че пазара е пълен с много марки олио, коя да изберем?Има ли разлика между тях?
МариянаКак приготвяте и как харесвате таратора?
Аз лично с нарязани на кубчета краставица с мляко, не много вода, копър, олио, сол и малко чесън. Не го правя с настъргана краставица, така не ми харесва. Моя позната му слага и орехи.
МариянаИмате ли си кулинарен тефтер?
Независимо колко книги,кулинарни журнали, рецептурници, списания и вестници имам, сайтове за кулинария също следя, помощник ми е и кулинраният тефтер.Имам няколко такива /буквално тефтери/ в които си записвам само изпробваните и според мен сполучливи неща. Превърженици ли сте? Имам позната на която всичко и е нахвърляно на безброй малки листчета например.Друга пък име един такъв, който и е предаден от нейната майка.
МариянаКак консервирате тиквички? Замразяват ли се?
Как консервирате тиквички? Сега е сезонът на тиквичките. У дома ги готвим по няколко начина и много ги обичаме. Питането ми е породено от тава, че четох, а и мои познати слагат нарязани тиквички на кубчета и ли на шайби в торбички във фризера. Някой пробвал ли е? Не стават ли воднисти? Или консервирал ли е ?
МариянаОтворени пактчета бисквити, отлъгнали също - за какво да използваме?
Ако останат такива натрошавам, заливам с направен пудинг от Йоткер например. Какво можем да направим друго?
МариянаМястото на кулинарията във филмите. Харесвате ли ги?
Обичам да приготвям разни неща. Харесвам да гледам и филми с кулинарна тематика. В кино сайтовете ги наричат "кулинарни". Много са, но най - силно впечатление ми направиха "Джули и Джулия", "Яж моли си и обичай", "Шоколад", "Без резервации", "Един живот в рецепти".
МариянаКупувате ли си кулинарни книги?
Аз лично имам и ми харесва да си купувам през годините. Имам и доста подарени. Обичам да следя нови издания, както и да чета книги с рецепти.
МариянаКакво да правя със старите компоти и сладка?
Сладката, конфитюри, желета и компотите, които вече са стари какво правите с тях? Сега правя малко и ги изяждаме, но преди години повечко и оставаха. Повечето хора ги слагат в материала за варене на ракия.
МариянаКои сортове са най-добри за домашно вино
Никога не сме си правили вино или гледали лозе. Имаше период в който купувахме малко количества от един човек, който има много декари лозя, различни хубави сортове. Произвежда и продава. Сега сме се спрели на 4,5 вида и марки и си купуваме по няколко бутилки. Имам познати които сами си купуват материал и си правят и такива които гледат малки лозя. Харесвате ли, кой сорт е добър?
МариянаВарите ли домашна ракия? Привърженици ли сте
Моето семейство отдавна не вари. Имаме още от преди, отлежава. Не се пие много в къщи. Преди варяхме в един частен казан. Купувахме материал от сливи и от кайсии.
МариянаКак приготвяте кускус?
Повечето хора го използват за закуска, сварен. Слагат масълце, сол и сиренце. Аз също. Но правя и ястие със сварен кускус, домати нарязана на малки парченца, сол, зехтин, босилек. Също и една рецепта, която изпробвах и ми хареса - сварен кускус, майонеза,кисели краставички, сварен морков, черен пипер. А Вие?
МариянаКаква марка масло ползвате и кое ви харесва?
Питането ми е породено от многото марки краве масла, които се предлагат на пазара. Каква марка масло ползвате и кое ви харесва? От години ползвам немски масло. Купувам си ги от промоции по няколко броя и винаги си имам. Това са Markenbutter, Deutsche Markenbutter, Goldendorf /по рядко/.Харесвам ги, въпреки че има много статии против качеството им. Ползвам ги за мазане на филии, за приготвяне на сладки неща, козунак и козуначени кифли, някои тестени закуски. Много рядко и при готвене на ястия. В единични случаи ползвам български марки.
МариянаКак консервирате лозовите листата ? Пробвали ли сте в бутилка?
Как консервирате лозовите листата ? Пробвали ли сте в бутилка? Нека споделим мнение. Аз лично си бера лозови листа, когато са младички от лозето на една моя позната. От 7,8 години ги слагам в пласмасови бутилки. Събирам листа, оставям ги върху една голяма бяла покривка, пръскам ги. Оглеждам ги да няма някое насекомо, дупки. Измивам си бутилки отминерална вода, Кока Кола т.е от 2 л. или 1 1/2 л. и ги оставям на вън да изсъхнат и подсушът добре. Събирам 5 едно върху друго листа. Навивам като пура и слагам през отвора.В едно шише слагам 45 бр. т.е за едно готвене.И така например 5,6 бутилки. Завинтвам капачките добре. Слагам шишетата в мазата и ги завивам с едно старо малко одеяло на тъмно. Когато реша си ги готвя. Като отворя бутилката ухае страхотно. Стават сърмичките вкусни.Е, не е като да са пресни, но не са илоши.
МариянаКаква марка брашно ползвате?
Каква марка брашно ползвате? Най - доволни от качеството на коя марка брашно сте при направата на тестени неща и сладкиши?Моля споделете вида и марката. Нека обменим мнение. Аз лично харесвам "София мел" в неговите видове "Класик" и "Екстра". Ползвам ги от доста години. С тях правя кексове, сладки мъфини, дребни сладки, сладкиши и др.; тестени неща - закуски, кифлички, сиренки, солени мъфини и др. От него стават и много хубави видове хлебчета, пити. Според мен е качествено и се меси добре.За направата на тези изкушения трябва хубаво брашно. Също от тази марка ползвам "За козунаци" с което правя тях и кифлички също. Ползвала съм само веднъж "Ола" и "Типово" и също ги харесах. Запасявам се в къщи със стек от пакети брашно по 1 кг. от "Класик" или "Екстра" /купувам когато ги вида в намаленията в някой от големите супермеркети/, защото у дома се хапват много такива неща от горе изброените, а и обичам да правя. В редки случаи, когато нямам си купувам от кварталното магазинче 1г. каквото има.
МариянаСъбирате ли и ползвате ли продукти, които растат навън?
Събирате ли и ползвате ли продукти, които растат навън т.е такива които ни дава природата? Как ги ползвате в кулинарията? Това което си бера аз лично е много лапад през пролетта и началото на лятото от 3,4 чисти места. Събирам, почиствам, леко попарвам и слагам в пакетчета за есента и зимата.През пролетта също хапваме лапад пресен на супи, палачинки с пълнеж, запеканки, турски малки сармички, яхнийка с пилешко и лапад и др. Също си събирам липа, която после суша за чай, както и лайка. Имам позната която, например си събира горски плодове и от тях прави сладко и консумира поръсени със захар.
МариянаИзползвате ли домашно произведени продукти и харесвате ли ги ?
Използвате ли домашно произведени продукти? Аз лично много рядко. В моята градинка имам много подправки и използвам тях при приготвяне на ястия и десерти. Например мента, лющян, копър, босилек, магданоз, целина, чубрица и др. Домашен мед си купувам от години от един и същи производител - акация, който е много вкусен и ароматен, не се захаросва бързо. Рядко има от къде, но си купувам домашно пиле, почистено, както и млади картофки, тикви. Изключително рядко яйца и домашнопрясно мляко, които същи си купувам.