Gotvach.bg»Кулинарна мрежа»Анонимен»Моите форумни постове
Анонимен
Анонимен
Новак

Моите форумни постове

АнонименРодопски гозби
Пататник Подукти: за две порции 1.8-10 средно големи картофа 2.4 яйца 3.300 гр. сирене 4.сол на вкус/съобразявате се със сиренето/ 5.ситно стрит джоджен 1/2 с.л 6.смлян ч. пипер 7-8 л. зехтин Обелвам 8-10 средно големи картофа, настъргвам ги на едро ренде, прибавям яйцата едно по едно, смачканото сирене, джоджена, черния пипер и сол на вкус. Приготвям тефлоновия тиган/аз пека пататника на ел. котлон или на газов, като внимавам за температурата/слагам 4 л. зехтин, загрявам и наръсвам брашно върху загрятата мазнина. След като брашното придобие светло кафяв цвят, слагам от сместа по цялата повърхност на тигана и оформям с шпатулата правилна форма. Дебелината на сместа е приблизително 2 см, за да се изпече добре. Котлонът е на на максимум темп.,след 5 мин. намалявам температурата на 2 или 3 позиция. Тиганът го покривам с похлупак, за да се задуши сместа. Проверявам с шпатулата, като повдигам леко сместа по допирателната и като се зачерви, обръщам пататника върху капака/трябва да е плосък/ слагам го настрани, сипвам отново в тигана зехтин 3 л. и връщам пататника за доизпичане и от другата страна. Регулирам температурата както по -горе, по същия начин проверявам дали е зачервен и изваждам. Става фантастичен.