marcheva14
Мастър Шеф
Моята стенаРецепти1057Снимки3320Статии23Съвети10Коментари709Форумни темиПостове във форума215За менИзпрати съобщениеточки23908
С банани правя т.н Банофи пай. Изключително вкусен е. Има рецепта при "Вкусно с Йоли", 24 kitchen, Sunshine`s kithen. Не е труден за приготвяне и е ефектен с натрупаната сметана и нишките от шоколад, но определено е по -зимен.
Разтопявам само на водна баня, но никога не и вряща вода, а само добре затоплена, не цялото количество шоколад , а само половината от него, а другата част прибавям на малки парчета към горещата смес и се разбърква до хомогенност. По този начин се запазва лъскавината на шоколада. Оставям го да се темпперира достатъчно и след това го ползвам.
Само на водна баня.1. Ползвам и само шоколад за топене, + 1 ч.л олио за да има лъскавина. за печене е друг вид.
2.Заливам с гореща сметана половината шоколад , а другата прибавям на парченца при непрекъснато разбъркване. Темперирам.
Ползвам всякакви брашна, но най-хубави са тези на Divella и Mulino Bianco. Намират се в София в итал. магазини, също има и в Метро на Divella по 5 кг. Но трябва да се чете кое за какво е. Всяко брашно от тези си е различно за различни видове било сладкиши, хляб, различно е за пици, за торти. Това което е на Mulino Bianco е основно за торти, бишкоти и всякакви видове сладкиши, като коприна е. Когато ги свърша ползвам на СофияМел.
Сладкиши основно. Винаги гледам рецептата и спазвам грамажите с голяма точност. При замесване на козунак, разни теста - също.
Купих и го хвърлих. За мен беше отвратително, не го понасям фъстъченото масло. Когато видя и рецепта с фъстъчено масло веднага я отхвърлям.
Основно приготвям. Толкова показани торти на стената ми има, че не бих купила, а като знам и как ги приготвят и какви добавки им слагат категорично отказвам да им ги купувам. Достатъчно са хубави моите за да мога да ги покажа, освен това ми доставя удоволствие приготовлението им.
По принцип мога да точа кори , но нямам време и основно ползвам готови за всичко което си пожелая, баници сладки -солени, крем пити, баклава, всичко което е с кори.
Патладжан обичам да готвя, много е вкусно. Например пържен патладжан с хубав доматен сос...мммда. Правя шницели от патладжан, гръцка мусака, патладжан Пармиджано, по-рядко на кьопоолу като добавям и лъжица майонеза. Тежко ми като ястие, защото в повечето случаи се готви с повече мазнина ,въпреки че основно ползвам зехтин за приготвянето му.
Никога не правя запръжки за което и да било ястие. Това си ми е закон. Вредно е и се опитвам да готвя здравословно, определено и си приготвям храната основно в тенджера под налягане, всичко, било сарми, било постно като зел. фасул например, картофи - също, винен кебап и още и още....Някои неща си си приготвям в обикновена тенджера, но запръжки - никога.
Всяка година правя между 3-4 кг. Няколко вида работя, класически, с Маскарпоне и със закв. сметана, а ако имам време и т.н Руска плитка, може и Датската плитка да направя. Страхотни стават. В началото за да ми е по-лесно, а и нямам много време, събирам тестото в стоящия миксер, но после мазнината я добавям на ръце- работя ги с масло 200 г и 50 мл олио на 1 кг брашно, олиото е за да имат мекота отвътре. С мас не работя, тя мирише , а за да не мирише трябва да се превари в прясно мляко, нямам време да си играя. Важното е да няма прекалено много мая, тогава се напукват и плетките се разливат и плънката изтича, тестото се разкъсва, и брашното нека да е с повече белтъчини, многото захар ги утежнява, затова ги ръся отгоре. Изчаквам маята добре да се развие на два пъти я активирам, изчаквам след първото замесване около 10 мин да почиват за да се развие глутена, после добре да втасат има - няма 1 кг втасва за 11/2 -2 часа. Изобщо не спазвам указанията за затоплени стаи, това се е правило преди мноооого години, когато къщите са били студени, а сега са отоплени с това парно, какво повече да затоплям. Обичам ги с плънка, но плънката да стои влажна, ароматна. Ползвам няколко такива и ги редувам. Да се направи козунак е елементарно, та това е най-непретенциозната рецепта за сладкиш, къде-къде по сложни рецепти правим, само търпение трябва и козунаците са готови.
Налага се да хвърлям храна, никога не преценявам количеството ,за съжаление. Имам и монтирана мелачка за боклук на Франке", включително смилам и динените кори, и това изключително ме улеснява, а и ненавиждам разни пликчета оставени до кофите и после да са разхвърляни от уличните кучета. Не мисля, че е редно, замърсява се, а и ненавиждам храненето на уличните псета. Има си институции ,които да се грижат за тях, нека те да си влязат в задълженията, а да не се правят на "ощипани".