Gotvach.bg»Кулинарна мрежа»Анонимен»Моите форумни теми
Анонимен
Анонимен
Новак

Моите форумни теми

АнонименТиква с ошав
Продукти: 1 тиква, ошав, захар. Тиквата се обелва и нарязва на парчета. Слага се в тенджера и се долива вода. Тиквата се сварява. В отделен съд се слага ошав и се долива с вода, колкото да облее плода.......ошава може да е от сушени круши,ябълки, дренки, сини сливи или какъвто плод имате .Към сварената тиква се добавя захар или захарин за диабетиците и се пасира с пасатора. След това се добавя сварения ошав и се разбърква с лъжица. Ако тиквата пусне повече вода при варенето може да се извади малко, за да не стане прекалено рядка тиквата. Има и тикви, които поемат вода и не е нужно да се изважда,така че всеки преценява в зависимост от тиквата. Става с цигулка или от белите. Много вкусен десерт за зимата, който е известен и с името комбос.
АнонименШиш-кебап
Това е рецепта от турската кухня, но от опит съм променил някои неща в изпълнението и се получи много добър резултат. Продукти:кайма, чубрица, черен пипер, кимион, една чушка капия, 4-5 скилидки чесън, една глава лук, един домат, лимонов сок, сол. Нарязваме на ситно лука, чушката, а чесъна го счукваме и прибавяме към каймата. Слагаме стритата чубрица и счукания черен пипер. Прибавяме щипка кимион и солта. Изстискваме лимонов сок...около една супена лъжица.Накрая настъргваме един домат....може и готов доматен сок. Омесваме добре каймата с всички съставки и я слагаме в хладилника за няколко часа да стегне и да се овкуси. След като дойде време за печене на шишчетата се правят малки топки по-малки от кюфтетата и се нанизват на шишчето.....нека да е от дървените......по-лесно се обръщат. Между каймата се слага и лук, като на класическите шишчета. Печат се на скара. Внимавайте при обръщането. Нека се запечат добре и тогава ги обръщайте. Много са вкусни. Гарнитурата може да е доматена салата, пържени картофки или според сезона........става и зелена салата.
АнонименЧушки със сирене
Това е една прекрасна рецепта от българската кухня. Продукти:7-8 чушки капия, парче саламурено сирене, олио, лъжица брашно. Нарязваме чушките на ситно и ги запържваме в тигана до тяхното омекване. Прибавяме лъжичка брашно и разбъркваме. Накрая натрошаваме сиренето и пак разбъркваме за 1-2 мин. Става бързо и е много вкусна рецепта за летните месеци. Върви със доматена салатка...може и шопска.
АнонименЛятна манджа от българската кухня
Продукти: 2 зелени чушки-капия, 2-3глави лук, 7-8 средни домата, олио. Чушките и лука се нарязват на ситно и се запържват в тигана или подходяща тавичка. След като омекнат се слагат доматите, които се режат на малки парченца. Така продуктите се бъркат, за да не загореят до момента на запържването на доматите........трябва като се бърка да оставя диря лъжицата по дъното.... Предварително изваждаме малко от сока, който са пуснали доматите и разбиваме около една лъжица препечено брашно и го слагаме в тавата, като бъркаме. Това дава плътност на манджата и подобрява значително вкуса. Накрая се добавя сол, нарязан на ситно могданоз. Мможе и смлян черен пипер по желание......и нека олиото да е в повече...на постните манджи върви повечко мазнина. Иидеално се съчетава с тараторче и люта чушка.