Булгур е една от най-вкусните и полезни зърнени храни. Поради тази причина, може да го намерите в почти всяка рецепта за здравословно хранене. Освен това се съчетава с различни подправки и продукти.
Той може да бъде намерен също в традиционните гозби на Близкия Изток, Турция, на Балканите, Армения, Индия, Южна Азия и др.
Булгурът бива получаван след като бъдат бланширани и изсушени зърната на пшеницата. В него се съдържат голяма част от полезните вещества на пшеницата. Съдържа в себе си 18 % фибри, което прави булгура незаменим в диетичното хранене.
Освен фибри той съдържа и витамини от група В, витамини А, С, D и К, също и калций, магнезий, фосфор, желязо, натрий, цинк, йод, мед и някои аминокиселини.
Булгурът може да бъде намерен и в почти всяка голяма верига супермаркети, също и в специализирани турски и арабски магазини. Като избирате булгур, трябва да огледате хубаво пакета - не трябва да има тъмни зърна или по тях да има мухъл.
Диетичен ли е булгурът?
Можем със сигурност да отговорим с Да на въпроса дали булгурът е диетичен. Той е идеален и незаменим при диети за отслабване и здравословно хранене.
С диетичния булгур можете да приготвите салата табуле, булгур със зеленчуци, чорби с булгур, без да се тревожите за фигурата си.
Коментари