Бирата е най-често консумираното алкохолно питие, след водата и чая. Бирата се получава, като се вари и ферментира нишесте, което бива получавано от зърнено-житни култури. А те най-често са малцов ечемик, пшеница, ръж, царевица, ориз, овес, сорго, лимец. Ферментацията се получава чрез добавяне на мая.
Мястото, в което бирата бива произвеждана, е пивоварна. Според начина, по който бирата ферментира, бива ейл, лагер и ламбик. Алкохолното съдържание на бирата обикновено е между 4 и 6 %, въпреки че на пазара има и доста по-алкохолни бири.
Има също и бира, която не съдържа алкохол. Бирата е популярна навсякъде по света, но както и с други видове алкохол, с нейната консумация трябва да се внимава, за това не прекалявайте. Консумирайте с удоволствие и мярка, за да нямате после неприятни последствия от нейната консумация.
Която и бира да изберете, дори и безалкохолната, не трябва в никакъв случай да прекалявате. В състава на бирата има влизат 90 % вода, 4,5 процента алкохол, 4 % въглехидрати, белтъци и свободни аминокиселини.
Студеното пиво е най-приятно в компанията на бирено мезе. Например пържени крилца, моцарела хапки и лучени кръгчета.
Коментари